Pocta Shakespearovi s Janem Třískou se pro velký zájem diváků vrací i letos

Praha – Inscenace Pocta Shakespearovi měla být pouze jednorázovou záležitostí Letních shakespearovských slavností v rámci loňského výročí slavného dramatika. Setkala se však s mimořádným ohlasem u diváků i kritiky, organizátoři se ji proto rozhodli uvést i letos, a to hned šestkrát opět s Janem Třískou a Martinem Hilským.

Pocta Shakespearovi měla být jednorázovou oslavou loňského významného výročí legendárního dramatika. Inscenace se však setkala v takovým zájmem diváků, že se vrátí i letos. Šest letních večerů bude Shakespeara oslavovat opět herec Jan Tříska a překladatel Martin Hilský.

Představení navážou na premiérového Hamleta a následující Sen noci svatojánské, a stejně jako ostatní pražská uvedení, bude i Pocta přesunuta do nového romantického prostředí Královské zahrady v prostoru před Míčovnou.

Inscenací provází překladatel Shakespearova díla Martin Hilský, který tento komponovaný pořad i sestavil. Oblíbení herci v čele s Janem Třískou podávají humorné i vážnější dialogy a sonety, výsledkem je obsahově zajímavý, zábavný a divácky atraktivní program. Vše je doprovázeno živou hudbou a zpěvem.

„Profesor Martin Hilský pro mě objevil Shakespearovy sonety. Šprtal jsem se je z ručně psaných taháků nastrkaných do kapes trenýrek, při mém ranním běhání. Jejich forma vyžaduje neúprosnou přesnost. V noci jsem se probouzel, nevěděl jsem, jak dál, vstal jsem a vyhledával verše na počítači. Říkal jsem si: Ty bloude, ty se jich učíš jen šest, jak bezesné noci musel mít Martin Hilský, když jich přeložil sto padesát čtyři,“ vzpomíná na přípravy inscenace Jan Tříska.

Na Poctu Shakespearovi navážou představení komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, která otevře první srpnový večer druhou pražskou scénu Slavností, nádvoří nádherného barokního Lichtenštejnského paláce HAMU na Malostranském náměstí. Večer tříkrálový je na programu Slavnostní druhým rokem, naposled vzbudila nadšení u diváků díky vtipným dialogům a gagům a hvězdném obsazení, kterému vévodí Marie Doležalová, Nela Boudová, Monika Timková, Václav Kopta a další.

Vstupenky na všechna představení jsou v prodeji na www.shakespeare.cz a v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30. Kompletní informace o termínech představení, cenách vstupenek nebo možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz.

Související

Více souvisejících

Letní shakespearovské slavnosti Jan Tříska (herec) William Shakespeare Marie Doležalová Nela Boudová (herečka) kultura Divadla festivaly

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy