Shakespearovské slavnosti se přesunou do podhradí

Praha – Druhá scéna pražských Letních shakespearovských slavností se otevře ve středu večer komedií Sen noci svatojánské a rozšíří tak festival divadelních her velkého anglického dramatika Williama Shakespeara.

Na scéně Nejvyššího purkrabství Pražského hradu již stovky diváků viděly letošní premiérovou inscenaci Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela. Na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí se vše připravuje na první letošní diváky.

„Hrajeme zde od roku 2007, tedy po osmé, a zdejší malebný plenérový prostor si pochvalují jak návštěvníci našich představení, tak i herci. Výhodou jistě je i jeho vynikající dostupnost. Lichtenštejnský palác," uvádí umělecký ředitel Slavností Libor Gross.

Na této druhé scéně bude od 2. července uváděna loňská divácky úspěšná komedie Sen noci svatojánské, kterou zrežíroval tandem SKUTR, Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. V komedii se představí například Vanda Hybnerová, David Prachař, Hana Vagnerová či Václav Kopta.

„Skvělá komedie, která byla loni při svém premiérovém uvedení zcela vyprodána, se okamžitě zařadila mezi nejúspěšnější tituly Slavností. Všichni, kdo se v loňském roce na Sen nedostali, mají letos stále šanci. Hrajeme jej každý den kromě nedělí od 2. do 23. července," dodává Libor Gross.

Letní shakespearovské slavnosti zvou milovníky divadelní klasiky od 24. června do 6. září do netradičních prostor.

Související

Více souvisejících

Letní shakespearovské slavnosti Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy