Hvězdou karlovarského festivalu bude Richard Gere, převezme Křišťálový glóbus

Praha - Hvězdou letošního jubiljního 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude americký herec Richard Gere, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Na dnešní tiskové konferenci v Praze to oznámil Jiří Bartoška, prezident prestižní přehlídky, která se uskuteční od 3. do 11. července.

Jubilejní ročník zahájí snímek Time Out of Mind režiséra Orena Movermana právě s tímto hollywoodským hercem v hlavní roli. Jde o příběh ze života newyorského bezdomovce, který hledá vztah k odcizené dceři. Gere film uvede spolu s režisérem a herečkou Jenou Maloneovou.

Na karlovarský festival se vrátí herec a držitel Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z roku 2004 Harvey Keitel. Představí snímek Paola Sorrentina Mládí, ve kterém vytvořil hlavní roli společně s Michaelem Cainem.

Závěrečným titulem bude hit letošního festivalu Sundance Milenci těch druhých režisérky Leslye Headlandové.

Gere je osobním přítelem tibetského dalajlamy, obhájcem lidských práv a nezávislosti Tibetu. Aktivně vystupuje za nutnost boje proti AIDS, je významným donátorem a podporovatelem charitativních organizací.

Podle Bartošky dal Karlovarský kraj na letošní festival sedm milionů korun a stal se tak jeho partnerem. Do Varů přijedou podle něj i režisér Jamie Ellis s hercem Jamiem Dornanem, aby představili koprodukční velkofilm Anthropoid, jehož natáčení tu začne v červenci. Vznikne ve spolupráci britských, francouzských a českých filmařů a přiblíží přípravu atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Dornan hrál v erotickém hitu Padesát odstínů šedi. Českými koproducenty filmu, ve kterém se objeví i Aňa Geislerová, jsou David Ondříček a Kryštof Mucha ze společnosti Lucky Man Films.

Související

Jiří Bartoška, ředitel mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Jiří Bartoška opět bojuje s rakovinou

Jiří Bartoška je známý český herec a prezident karlovarského filmového festivalu. Nyní obdržel od lékařů nejhorší možnou zprávu - znovu bojuje s agresivní formou rakoviny, po mnoha letech.
Petr Pavel

Pavel ocenil matadory české politiky Pitharta a Schwarzenberga či zpěvačku Kubišovou

Prezident Petr Pavel poprvé od březnového nástupu do funkce uděloval státní vyznamenání, což je jedna z povinností hlavy státu u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října. Pavel ocenil přes 60 osobností. V projevu zdůraznil, že Česko má momentálně nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. 

Více souvisejících

Jiří Bartoška Richard Gere Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy