Film Já, Olga Hepnarová uveden v rámci Febiofestu, hlavní představitelka se omluvila + VIDEO

Praha - Další z očekávaných snímků, o kterých se hovoří nejen mezi kritiky, ale i veřejností, připomíná události staré 43 let, k nimž došlo na tehdejší třídě Obránců míru, mohli shlédnout diváci v rámci filmového festivalu Febiofest.

O osudech této nejmasovější vražedkyně někdejšího Československa jsme přinesli na stránkách serveru EuroZprávy.cz samostatný článek. Snímek Já, Olga Hepnarová už byl uveden na festivalu Berlinale, kde dokonce zahajoval sekci Panorama. Týden před premiérou v kinech se objevil i v rámci Febiofestu, kde ho doprovodili tvůrci a někteří herci. Vedle režisérů Tomáse Weinreba a Petra Kazdy, producenta Vojtěcha Friče a ženských představitelek Kláry Melíškové, Petry Nesvačilové a Mariky Šoposké chyběla bohužel hlavní hvězda, polská herečka Michalina Olszańska.

Michalina Olszańska a Marika Šoposká (zdroj: Bontonfilm)

Pořadatelé a tvůrci do poslední chvíle doufali, že se Michalině podaří do Prahy dorazit, ale jak uvedl producent Frič, nakonec to bylo očekávání marné. „Ano. Je to zpráva v podstatě z posledních hodin. Při uvedení v Berlíně se do Prahy hodně těšila. Během natáčení se vždycky spřátelíte se spoustou lidí a česká premiéra pro ní byla skvělá příležitost, jak je po nějaké době zase vidět. Michalině ale na poslední chvíli zkřížily plány rodinné události, o nichž ani my blíže nevíme," popisoval situaci Frič, ale jeho přání, aby herečka dorazila později, se nevyplnilo. 

(zdroj: Bontonfilm)

Michalina Olszańska nakonec nahrála pro příznivce filmu videopozdrav, který vám rovněž poskytujeme. Snímek, který už nyní budí velkou pozornost především otázkou, zda tvůrci do jisté míry nechtějí rozhodnutí poslední ženy, na níž byl v Československu vykonán trest smrti, o masové "popravě" nevinných lidí obhajovat, ovšem jak Weinreb tak Kazda podobné myšlenky důrazně odmítají.

EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem filmu Já, Olga Hepnarová. Film bude v kinech premiérově uveden 24. března 2016.

Související

Více souvisejících

film Já, Olga Hepnarová Febiofest Michalina Olszańska (herečka)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 44 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy