Do Karlových Varů míří filmový "padouch" Willem Dafoe a oscarový scenárista Charlie Kaufman

Praha - Přední americký filmový a divadelní herec Willem Dafoe, držitel dvou oscarových nominací, převezme na 51. ročníku karlovarského festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Cenu prezidenta festivalu obdrží americký scenárista, režisér a producent Charlie Kaufman, držitel Oscara za scénář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to oznámil prezident festivalu Jiří Bartoška.

Dafoe byl dvakrát nominován na Oscara za filmy Četa a Ve stínu upíra, získal také nominaci na Zlatý glóbus a dostal Cenu losangeleských filmových kritiků. Festival k jeho poctě uvede snímek Abela Ferrary Pasolini a Scorseseho drama Poslední pokušení Krista.

Kaufman debutoval jako režisér v roce 2008 snímkem podle vlastního scénáře Synecdoche, New York, který byl uveden v Cannes. Jeho loňský autorský film Anomalisa byl nominován na Oscara za nejlepší animovaný film; bude promítnut i ve Varech.

Bartoška zopakoval už dříve zveřejněnou informaci, že zahájení přehlídky, která se uskuteční od 1. do 9. července, bude spojeno se slavnostní světovou premiérou britsko-českého filmu Anthropoid přibližujícího atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

"V tvůrčí delegaci budou herci Jamie Dornan a Toby Jones, Aňa Geislerová, Alena Mihulová a Václav Neužil, Marcin Dorocinski a také scenárista a režisér Sean Ellis," řekl prezident festivalu.

Podle uměleckého ředitele Karla Ocha v hlavní porotě usedne Martha Issová. Termín české distribuční premiéry filmu Anthropoid zatím není znám, řekl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Na to, že nesoutěžní sekce Horizonty představí nový snímek Pedra Almodóvara Julieta, upozornila umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová. "Projekci doprovodí obě představitelky titulní role Adriana Ugarteová a Emma Suárezová," uvedla. Pro režiséra prý bylo jejich obsazení rizikem. Jedna hrála Julietu ve věku 25 až 40 let, druhá po čtyřicítce. Nevěří totiž účinkům make-upu a považuje za nemožné, aby pětadvacetiletá žena přesvědčivě zahrála padesátnici. Obě herečky nyní tvoří část jeho "soukromého Olympu" po boku Penélope Cruzové či Carmen Mauraové.

Podle Ocha se domácí filmaři objeví i v dalších statutárních porotách. "V té posuzující kolekci Na východ od Západu to bude talentovaný producent Mikuláš Novotný, jehož celovečerní prvotinou byla duchovní komedie Cesta do Říma. V dokumentární porotě usedne Hana Kulhánková, která je ředitelkou přehlídky snímků o lidských právech Jeden svět," uvedl.

Kryštof Mucha upozornil na to, že festival opět přivítá renomovaného producenta nezávislých filmů (21 gramů, Štěstí, Storytelling) Teda Hopea. Přijede už potřetí - tentokrát jako hlavní producent Amazon Studios. "Nedožité devadesátiny scenáristy, producenta, režiséra a pedagoga Františka (Franka) Daniela (1926-1996) připomene řada akcí. Někdejší šéf jedné z nejprogresivnějších barrandovských tvůrčích skupin se podílel na čtyřicítce domácích snímků včetně oscarového Obchodu na korze. V letech 1967-1968 byl děkanem FAMU a rok poté emigroval do Spojených států," řekl.

Související

Adrien Brody ve filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun.

RECENZE: Francouzská depeše hraje vícerozměrnou hru s divákem i prostorem

Režisér a scenárista Wes Anderson je známý svým dvourozměrným pojetí prostoru a častým používáním symetrie. V novém snímku zasazuje do svého charakteristického plánu trojici povídek, v nichž vynikají odlišné narativní postupy a různé přístupy k vlastním pravidlům prostoru, formy i času.
Aquaman ve svém tradičním zlatozeleném kostýmu.

RECENZE: Sympaťák Aquaman v poctivé popcornovce zachraňuje svět pod i nad hladinou

RECENZE – Jeho otec byl strážcem majáku. Jeho matka královnou podmořské Atlantidy… jeho revírem je oceán, jeho tempa jsou vražedná. Jeho protivníci jsou překupníci zkažených ryb, piráti a vlastní bratr. Potetovaný švihák z Ligy spravedlnosti se toulá oceánem ve dne v noci. Jeho úkolem je chránit bezpečnost obou světů a najít legendární trojzubec. (Před)poslední komiksová jízda roku velkolepostí překoná Avengers, humorem si nezadá s Ant-Manem a šmrncem se dotahuje na Deadpoola.

Více souvisejících

Willem Dafoe (herec) Charlie Kaufman (scenárista, režisér a producent) Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy