RECENZE: Nová řada Sherlocka přinese smrt, kterou všichni uvítají a zbrusu nového Watsona

Recenze – Milovníci kontroverzního detektiva Sherlocka Holmese se po třech letech konečně dočkali. Televizní stanice BBC přinesla do nového roku další tři díly fascinujících kriminálních případů, které svým jedinečným důvtipem a inteligencí dokáže vyřešit právě pouze Sherlock. Kromě Benedicta Cumberbatche a do krásy zestárlého Martina Freemana se vrací všechny známé tváře. Zamhouříme-li oko nad nepovedeným filmem Přízračná nevěsta, čekat tři roky na nové díly se rozhodně vyplatilo.

Vysoce funkční sociopat – těmito slovy se na konci posledního dílu Sherlock nazval těsně před tím, než spáchal vraždu. Jeho všemocný bratr Minecraft však zatahal za nitky a Sherlock místo ve vězení sedí v letadle směr smrtelná mise. Letadlo ani nestačí vzlétnout a detektiv se znovu vrací do hry, protože se ze záhrobí znovu ozval sám Moriarty.

Právě na tyto události navazuje další pokračování fascinujícího příběhu Sherlocka Holmese. Ale jak už je u Sherlocka zvykem, minimálně v prvním díle se Moriarty, ač hlavní padouch, odsouvá mírně do pozadí a do středu dění se dostává zcela někdo jiný.

V prvním díle s názvem Šest želených dam vyřeší Sherlock vraždu, která nedala komisaři Lestradovi spát, lusknutím prstu. Avšak toto nakonec náhodné úmrtí rozjede nečekaný kolotoč událostí, který hrdiny dovedou z Londýna až do Gruzie a především se hlavním středobodem stane Watsonova žena Mary.

Zdroj: YouTube

V minulé sérii se z Mary vyklubala bývalá nájemná vražedkyně, která nyní Johnovi porodí dceru a touží jen po normálním životě. Naneštěstí ji minulost dohoní a ona je nucena čelit obrovské hrozbě. Z původní rodinné idylky se nakonec vyklube srdcervoucí tragédie. Všechna tajemství jsou odhalena a sliby které byly dány, jsou porušeny.

Bohužel je to tak, Mary Watsonová umírá, ale po shlédnutí si nejeden divák řekne, že je to vlastně dobře. Proč? Vysvětlení je jednoduché – bylo jí věnováno zbytečně moc pozornosti a svými místy až přehnanými a nezajímavými osudy zastiňovala samotného Sherlocka. Ne, že by ho snad zastiňovala postavou jako takovou, spíše mu ubírala prostor pro jeho "hru".

Možná to byl účel tvůrců, hodit Mary poslední kost a taktně se jí zbavit, aby mohl mít Sherlock prostor jen sám pro sebe. Ať je to jak chce, mohli si tvůrci uvědomit, že věnovat téměř jeden celý díl ze tří právě Mary je chyba, kterou si fanoušci seriálu rozhodně nenechají líbit.

Toto Maryino divadlo však hodilo návnadu pro další díl, který má název Skomírající detektiv. Doufejme tedy, že se všechny karty obrátí ve prospěch Sherlocka. Nutno podotknout, že i Johna Watsona se Mary snažila odsunout do pozadí. Ač se jí to na jednu stranu dařilo, John se jen tak nedal. Z nevýrazného, uťápnutého doktora se totiž vyklubal charismatický muž a s novým účesem na sebe rozhodně strhne pozornost nemálo žen.

I přes to, že neměl Benedict Cumberbatch tolik prostoru jako obvykle, už od prvních minut nezklamal a opět potvrdil svůj jedinečný herecký um. Jako jeden z mála také působí, že se na něm zub času vůbec nepodepsal a vypadá naprosto stejně jako na konci předchozí řady.

Jak už bylo řečeno, Martin Freeman zestárl do krásy, konečně se také zbavil podivného svírání a škubání dlaní, které předváděl v Lásce nebeské i v Hobitovi a zkrátka je na něj radost pohledět. To se ovšem nedá říct o ženské části hereckého obsazení. Kromě toho, že na sebe Amanda Abbington strhla většinu pozornosti, vypadala chvílemi vedle Freemana jako jeho matka. Nakonec není divu, že tvůrci dali Watsonovi zadní vrátka.

Vstane Moriarty opravdu z mrtvých? Jak se John vypořádá se smrtí Mary? A co teprve Sherlock, který má před sebou hned několik nelehkých úkolů? To vše se dozvíme v dalších dvou dílech, které česká televize odvysílá 8. a 15. ledna, pouhých pár hodin po jejich britské premiéře. Třeba nám poslední díl z této řady s názvem Poslední případ konečně objasní tu palčivou otázku, zda se bude skutečně jednat o poslední případ tohoto famózního detektiva.

Celkové hodnocení: 85%

SHERLOCK

Režie: Rachel Talalay, Nick Hurran, Benjamin CaronPředloha: Arthur Conan Doyle (kniha)Scénář: Mark Gatiss, Steven MoffatHudba: David Arnold, Michael PriceHrají: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Amanda Abbington, Louise Brealey, Mark Gatiss, Rupert Graves, Una Stubbs, Lindsay Duncan, Toby Jones, Andrew Scott, Marcia Warren, Sacha Dhawan, Sian Brook

Související

seriál Sherlock

Sherlock se na Nový rok vrací se čtvrtou řadou, do ČR se dostane jen s minimálním zpožděním

Londýn/Praha - V červnu tomu bude 7 let, co se tvůrce posledních sérií Pána času (Doctor Who) rozhodl přenést nejznámějšího literárního a filmového detektiva do modernhom prostředí. Se svým konceptem Sherlocka Holmese Steven Moffat hned napoprvé zabodoval, zpočátku na Ostrovech, velmi brzy ale také ve zbytku světa. Seriál vyšvihl své hlavní dva protagonisty – Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana – mezi hereckou elitu a nebýt Sherlocka, s nejvyšší pravděpodobností bychom se nikdy nedočkali jejich Doctora Strange, Khana, Bilba, Šmaka a mnohých jiných. Po dlouhé tříleté pauze, přerušené pouze bonusovým viktoriánským speciálem, se „vysoce funkční sociopat“ a jeho jediný přítel, který umí zlomit každou kost ve vašem těle a přitom ji i pojmenovat, vrací s dalšími třemi celovečerními epizodami.

Více souvisejících

seriál Sherlock Benedict Cumberbatch (herec) recenze

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy