Návštěvníci filmového festivalu zamíří na zahajovací ceremoniál i na nedělní promítání filmu Kill Bill

Karlovy Vary – Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary čekají tisíce návštěvníků. Ti se mohou pozdravit s Nevěstou z filmu Kill Bill a poslechnout si hudbu ze snímku Fantastická zvířata a kde je najít.

Na návštěvníky MFF Karlovy Vary bude při slavnostním zahájení čekat Uma Thurman či herec Casey Affleck. Pořadatelé věří, že na slavnostní ceremoniál se dostaví velké množství zájemců, aby se setkali s herci a slyšeli hudbu Jamese Newtona Howarda, který je autorem hudby k nejnovějšímu snímku ze světa Harryho Pottera.

Návštěvnost prý festival očekává podobnou, jako byla vloni a jaká se držela i v posledních ročnících. Minulého ročníku se zúčastnilo 13 224 akreditovaných návštěvníků. Představení bylo tehdy 507 a navštívilo je 135 105 diváků. Pozornosti podle mluvčí Uljany Donátové neutečou ani starší filmy. Promítání snímku Kill Bill v letním kině, které uvede sama Uma Thurman, přitáhne velké množství lidí.

K vidění bude přibližně 170 filmů v pěti stech projekcích. Podle organizátorů by bylo těžké vybrat jen jeden nejlepší. „Atraktivní ale bude snímek přízrak, který společně s hercem Caseym Affleckem přijede představit i jeho režisér David Lowery,“ uvedla za festival Uljana Donátová pro server EuroZprávy.cz. KVIFF Talk podle ní budou také pro hosty velmi zajímavé. Na KVIFF Talk se mohou zájemci setkat právě s Caseym Affleckem, ale také s britským režisérem Kenem Loachem.

Festival samozřejmě ovlivňuje přímo město Karlovy Vary, v němž se akce odehrává. Podle tiskové mluvčí primátora Karlových Varů Heleny Kyselé festival zasahuje hlavně do lázeňského a obchodního centra města. Největší změny však nastávají v dopravě a především v parkování. „Přestože jsou velkokapacitní parkovací plochy v centru dobře dostupné MHD, lidé se snaží parkovat co nejblíže festivalu, kde je počet parkovacích míst omezený. Motoristé pak obtěžují obyvatele a porušují předpisy,“ komentovala Kyselá pro EuroZprávy.cz. Stanové městečko taky narušuje běžný chod v relaxačním areálu Rolava.

Město se prý na festival důkladně připravuje. Před festivalem provádí kompletní úklid a zvyšuje počet nádob na odpad a četnost svozu odpadu. Správa lázeňských parků posekala travnaté plochy a na dobu akce vypnula automatické zavlažování v parcích v centru města, aby se předešlo škodám a vandalství.

Bezpečnost řeší policie. Městská policie bude dohlížet na pořádek při festivalu, především při zahajovacím a zakončovacím ceremoniálu. Kromě toho bude řešit dopravu, která se během festivalu zkomplikuje. Bezpečnostní opatření má na starost Policie České republiky, dohlížet bude hlavně na místa, kde se shromažďuje velké množství lidí. Městští strážníci budou Policii ČR k dispozici.

Související

Divadlo, ilustrační fotografie.

Návštěvnost kultury se předloni kvůli covidu propadla o polovinu

Počet návštěv kulturních zařízení v Česku se v roce 2020, tedy v prvním roce epidemie nemoci covid-19, meziročně snížil zhruba o 55 procent na téměř 45 milionu. Propad návštěvnosti se týkal hlavně historických památek, knihoven, kin, výstav, koncertů, festivalů a divadel, což se negativně podepsalo i na hospodaření.

Více souvisejících

kultura Karlovy Vary film Kill Bill Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy