RECENZE: Svěřte plastelínovému Pračlověku mičudu a nasměje se celá rodina

RECENZE – Aardmani jsou legenda. Studio, které má na svém kontě Wallace a Gromita, Ovečku Shaun nebo Slepičí úlet, se letos vytasilo s další ztřeštěnou stop motion komedií. Tentokrát se podíváme na éru úsvitu lidstva. Fotbalový mač mezi dobou kamennou a bronzovou začíná!

Dug vede se svým kmenem lovců králíků poklidný idylický život a nemá sebemenší tušení, co se děje za hranicemi jejich milovaného Údolí. Vše se změní ve chvíli, když jejich neolitickou jeskynní idylu naruší nezvaní hosté – pokrokoví dobyvatelé z doby bronzové, vyzbrojení obrněnými mamuty, tržní ekonomikou a nejpevnějším toaletním papírem, jaký kdy lidstvo spatřilo. Aby se Dugova tlupa domohla svého práva na život, vyzve cizáky k utkání v jejich posvátné hře – fotbalu.

Možná až překvapivě přímočarý příběh Pračlověka sleduje klasickou cestu podceňovaného týmu za vítězstvím, jak ji známe z desítek jiných sportovních filmů. Čím se od nich ovšem liší, je extrémní prostředí, ve kterém se jeho děj odehrává, a – což především – hravá omáčka, na níž divákům prehistorické dobrodružství servíruje.

Aardmani a jejich dvorní režisér Nick Park se vytasili se všemi svými charakteristickými triky a proprietami, jako jsou roztomilá plastelínová fázová animace plná života, pohybu a lásky k řemeslu (zde navíc hladce spojená s dnes již fakticky povinnými počítačovými triky), absurdní britský humor, kterému není nic svaté, a grotesková komedie, která ví kdy, jak i kam nebohého hrdinu nakopnout, aby to nevyznělo trapně. A to je umění, které ve světě kresleňáků neovládá každý.

Filmu hraje do karet také sympatická sebranka hrdinů. Dug, Tyna, Šéf, prase Čumák i jejich kamarádi mají srdce na pravém místě a nelze jim nefandit. Obzvlášť inteligentního divočáka by byla na pečínku škoda, to on si získá přízeň jak těch nejmenších, tak i jejich rodičů. Horší je to s hlavním záporákem, zlotřilým lordem Bafoněm. Blyštivým bronzem posedlý padouch svojí nabubřelostí baví možná tak v polovině případů. Zde se naplno projevuje slabší příběh, který nám nedovolí hrdiny skutečně poznat a Bafoně za jeho prohřešky proti nim doopravdy nenávidět – zůstává tak jen tuctovou komickou překážkou na cestě za spravedlností.

Pračlověku nechybí hromada dílčích nápadů, postrádá ale nějakou ucelující myšlenku a větší srdce vložené do vyprávění svého příběhu. Ve druhé polovině mu navíc významně dochází dech také po stránce chytrého humoru – jako by Park většinu kameňáků vyplýtval hned na startu a teď se sípavě snažil ubránit tenčící se vedení.

Aardmani se tentokrát vytasili „pouze“ se svým běžným standardem. Fanoušci jejich rukopisu si přijdou na své a děti budou smíchy prskat colu nosem. Přidaná hodnota, která by z Pračlověka udělala animovanou událost roku, ale chybí. Jako alternativu k záplavě amerických 3D kreslených filmů ho ale nelze než doporučit.

Celkové hodnocení: 70 %

Early Man (2018)

Originální znění: Eddie Redmayne, Maisie Williams, Tom Hiddleston, Timothy Spall, Richard Ayoade a další

České znění: Petr Neskusil, Václav Knop, Tomáš Borůvka, Viktorie Taberyová, Viktor Dvořák, Pavel Tesař, Ludvík Král a další

Režie: Nick Park

Scénář: Mark Burton,James Higginson, John O'Farrell, Nick Park

Kamera: Dave Alex Riddett

Hudba: Harry Gregson-Williams, Tom Howe

Velká Británie, Francie / 88 minut / animovaný, komedie, dobrodružný

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Pračlověk animovaný film studio Aardman Animations pravěk

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 37 minutami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy