Herec Lábus bude oceněn na slovenském filmovém festivalu

Herec Jiří Lábus a jeho slovenský kolega Roman Luknár budou mezi oceněnými na letošním ročníku slovenského filmového festivalu Art Film Fest. Oznámili to dnes organizátoři této největší a nejstarší filmové přehlídky na Slovensku, jejíž 27. ročník začne příští týden.

"V obou případech nás překvapilo, že jsme si na ně nevzpomněli dříve. Bylo komplikované přesvědčit Romana Luknára, o kterém je známo, že si drží odstup a nepřijímá ocenění," řekl novinářům na dotaz ČTK umělecký ředitel festivalu Peter Nágel. Luknár kromě jiného hrál v historickém drama Toman či ve snímku Fair play.

Prezident festivalu Milan Lasica zase připomenul pestrou filmografii Lábuse. Ocenění Hercova mise za mimořádný přínos v oblasti hereckého umění organizátoři festivalu v minulosti předali řadě českých herců. Například loni byla oceněna Ivana Chýlková.

Cenu prezidenta festivalu Art Film Fest letos dostane slovenský herec Štefan Kvietik, kterému bylo v květnu 85 let. Ocenění Zlatá kamera za výrazný přínos v oblasti kinematografie si zase převezme uznávaný maďarský režisér Kornél Mundruczó.

Art Film Fest uvede od 14. do 22. června 152 filmů ve 14 různých sekcích. Součástí festivalu bude také soutěž hraných filmů a také krátkých snímků.

Festival se v posledních letech koná v Košicích. Dříve filmovou přehlídku hostily lázeňské městečko Trenčianské Teplice a Trenčín.

Související

Z filmu Vlastníci

RECENZE: Vlastníci. Nejlepší česká komedie za poslední dobu i nejlepší film roku?

RECENZE - Podařilo se Jiřímu Havelkovi při režijním debutu ukočírovat ansámbl složený z hvězdných jmen v čele s Jiřím Lábusem, Dagmar Havlovou, Klárou Melíškovou, Vojtěchem Kotkem a Terezou Ramba? Hořké satirické nahlédnutí do zákulisí společenství vlastníků provádí nekomrpomisní sondu do duše národa a odkývá mnohé problémy typické pro český národ.

Více souvisejících

Jiří Lábus Art Film Fest Slovensko kultura Roman Luknár (herec)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 55 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy