RECENZE: Specifická komiksovka Eternals si pohrává s alternativní historií světa

Dočkali jsme se. Marvel fanouškům servíruje další snímek ze svého univerza, který tentokrát stojí na vlastních nohou. Netradiční podívaná s rozmáchlou stopáží ukazuje, že Marvel nejsou jen barvičky a atrakce. Režisérka a scénáristka Chloé Zhao se nebojí těžkých témat ani palčivých otázek, ale na jeden snímek je toho snad až příliš moc.

Rasa Eternals byla poslána na zemi, aby chránili lidstvo před Devianty. Tito tvorové byli kdysi posláni na zem, aby vyhubili alfa predátory, tedy způsobili něco, co bychom mohli označit jako velké vymírání velkých predátorů. Tím Devianti umožnili rozmach lidského rodu. Něco se však zvrtlo a Devianti začali lovit i lidi, což nebylo v zájmu Celestiálů, mocných vesmírných stvoření, jež udržují vesmír v chodu.

Eternals si hned na začátek ukousli pořádně velké sousto a musejí zachránit celou planetu a lidstvo před zkázou. Devianty se jim sice podařilo vyhubit před pěti sty lety, ale jak se ukázalo, v tajícím permafrostu jich několik zůstalo uchováno a s jeho táním se opět probudili k životu.

Chloé Zhao dostala od Kevina Feigeiho nebývalou volnost a přinesla do Marvel Univerza poněkud jiný styl a energii. Přestože se jedná o týmový komiks, hloubka postav si mnohdy nezadá se sólovými snímky. Ale rozsáhlejší expozice postav způsobuje, že snímek nabobtnal na téměř 160 minut.

Ano, Eternals Vás v kině zdrží přes dvě a půl hodiny. Ale ono to vlastně funguje docela dobře a čas utíká zatraceně rychle. Přestože se se všemi postavami potkáváme poprvé, jejich sociální dynamika funguje od první scény. Prostřední část sice trochu ztrácí dech a děj se hýbe kupředu spíše skrze dialogy a divák s postavami putuje trochu na zdařbůh po polovině světa, ale poslední hodina zase zařadí rychlost a pak se již nezastavíte.

Co však nesmí zůstat pod povrchem jsou otázky a témata s nimiž si snímek pohrává. Od matriarchálního institutu se plynule dostáváme k problémům homosexuálních párů, abychom skrze pomrknutí ekologům zabředli na závěr zabředli filozofických rovin. Bohužel se opět nevyhneme obvyklému problému snímků podobného ražení, kterým je bezbřehý antropocentrismus.

Eternals je sice možné sledovat pouze jako další snímek ze světa Marvel, ale tam, kde si jiné filmy z tohoto universa vystačí s jedním tématem, tam Chloé Zhao rovnou dvě. V tom je velká síla snímku, protože ve velkém vybízí diváka k zamyšlení a rovněž předpokládá, že se budete zamýšlet. S tím korespondují také poměrně chaotické a nejednotné recenze a zejména zmatení diváci. V žádném případě totiž nejde o klasický komiks, který je možné jen tak letmo zkonzumovat při nedělním večeru.

Samostatnou kategorií je humor. Ve snímku si utahují nejen z vlastního univerza, ale rýpnou si i do konkurenčního DC. Samostatnou meta úrovní je otevřený výsměch DC Universe. Co tak vzít Flashe a Supermana a naložit s jejich postavami pořádně. Marvelu se zase jednou podařilo vytrolit DC a ukázalo jim, jak lze kreativně a smysluplně naložit s atributy jejich nejznámějších postav.

Významnější výtku by bylo možné směřovat proti až obsedantní potřebě snímku všechno explicitně sdělit. Jednak tím snímek nabobtnal o dobrých třicet minut, a jednak máte pocit, že autoři počítají spíše s divákem „blbcem“. Je to škoda, protože bez těchto kratochvílí by snímek mohl sahat po ještě vyšším hodnocení.

Eternals mají klasické atributy univerza Marvel, k nimž navíc přidává poměrně nápaditou akci a dospělejší témata. Vizuální stránka je opět bezchybná, ale je nutno podotknout, že využívá mnohem temnější paletu barev, než na jakou jsme u této stáje zvyklí. To je však spíše benefitem než chybou. Zajímavým kontrastem je barevnost flashbacků do minulosti, jež kontrastuje se šedivou přítomností.

Jednotné shrnutí se píše velmi těžce. Snímek si vybírá určité atributy známého vesmíru, ale přidává k nim svěží nápady, a především se nebojí zabřednout hlouběji do současných kulturních problému. To Eternals sice ubírá na nadčasovost, ale divákům nabízí prostor k zamyšlení se nad současným stavem. Rozhodně lze říct, že Eternals nejsou prvoplánovým generickým filmem, který zkonzumujete jako večerní oddechovku. V takovém případě asi nebudete příliš spokojeni, ale pokud se nebojíte přemýšlet a se snímkem aktivně pracovat, tak si na Eternals určitě zajděte.

Celkové hodnocení: 80 %

Eternals (2021)

Hrají: Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Dong-seok Ma, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie, Harry Styles, Harish Patel, Haaz Sleiman, Patton Oswalt, Mahershala Ali a další.

Režie: Chloé Zhao

Předloha: Jack Kirby (komiks)

Scénář: Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo, Kaz Firpo

Kamera: Ben Davis

Hudba: Ramin Djawadi

USA / 157 min / akční, fantasy, sci-fi, drama

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina Marvel Studios studio Marvel film Eternals Marvel Comics žánr: akční fantasy drama sci-fi Falcon (filmová distribuční společnost) Kit Harington Angelina Jolie komiksy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy