ROZHOVOR | Srážku s blbcem zažil každý. Zpíváme o tom, že to lidem neprojde, říká oceněná kapela Rockin' Jackals

ROZHOVOR - Hudební seskupení Rockin' Jackals má velmi blízko k modernějšímu psychobilly. To je styl, který vedle rokenrolu ovlivnil především punk a jeho energie. Ve světě se kolem tohoto moderního stylu vytvořil také pozoruhodný módní trend založený na komické nadsázce a bláznivém tetování. Členové této kapely poskytli serveru EuroZprávy.cz zajímavý rozhovor.

Můžete krátce představit svou kapelu čtenářům?

Jsme čtyřčlenná kapela z Krnova.(Daniela Šnirchová - zpěv Filip Šnirch - kytara, zpěv Tomáš Marek - kontrabas Aleš Bažo - bicí- poznámka redakce)  Dohromady jsme se dali v roce 2014 a od té doby jezdíme a hrajeme hudbu, kterou máme rádi.

Zvolili jste možná poněkud nezvyklý název Rockin' Jackals. Jak vznikal název pro kapelu?

Hledali jsme něco, co by se tak nějak hodilo k našemu stylu a zároveň bude dobře znít. Bylo i pár jiných návrhů, ale na těch jsme se neshodli. Tak jsme vymýšleli dál, a nakonec vyhráli šakalové jakožto symbol divokosti.

Vím, že je to těžké ale, jak byste definovali styl hudby, který hrajete? Na sociálních sítích uvádíte žánr: Psychobilly („krnovská smečka balancující mezi rockabilly a psychobilly“). Můžete to podrobněji popsat?

Mezi těmito styly je někdy dost úzká hranice. Naše tvorba by se dala zařadit spíše mezi psychobilly, ale máme i song ve stylu rockabilly 50. let. Když tvoříme, příliš se nezaobíráme tím, kam by se to dalo zařadit, děláme to srdcem a tak, jak se nám to líbí.

Lze odpověď nalézt ve skladbě Rock all my life?

To je právě ta rockabilly. Text této písničky je tom, že rock'n'roll pro nás byl, je a bude celý život.

Můžete nám krátce přiblížit příběh, který stojí za vznikem hudební formace Rockin' Jackals?

FILIP: Kapelu jsem založil já s Danielou. Po tom, co jsme se dali dohromady jako pár jsme si řekli, že to spolu zkusíme i v kapele. Kytara a zpěv byl jasný. O stylu nebylo třeba přemýšlet, v tom jsme měli hned jasno. Největším problémem bylo sehnat kontrabasáka. To se nedařilo, tak nám pro začátek musela stačit obyčejná basa. Na inzerát se nám ozval Matyáš a chvíli po jeho příchodu nám sehnal i bubeníka Aleše, se kterým se znal. Současná sestava je jiná. Matyáše za kontrabasem vystřídal Tomáš, dlouholetý a nejvěrnější fanoušek kapely, který kontrabas velmi rychle „zkrotil“ i když na něj nikdy předtím nehrál.

Můžete o nějaké kapele říct, že Vás inspirovala?

The Quakes, Batmobile, Demented are go, Nekromantix, Horrorpops… a spousta dalších. Všechny kapely v tomto stylu by se dali považovat za inspiraci.

O které skladbě, kterou hrajete, byste řekli, že je“ TOP“. Například skladba, kterou byste dle vašeho mínění prezentovali v rádiu?

Moral Zombie, což je zároveň i naše první věc

Vaše hudba je specifická svými texty, názvy, je v nich slyšet „hraní si“, metafory, ale i životní zkušenosti. Kdo je vymýšlí?

To je různé. Buď někdo přijde s hotovým textem (většinou naše zpěvačka Daniela) nebo někdo nahodí nějaké téma a společně to dáváme dohromady. Jednou se nám stalo i to, že jsme byli s kamarádem na zkušebně a z jeho návrhu jsme spolu s ním sepsali nový text. Nakonec se z toho kamaráda stal náš nový basák, ale to v té době ještě nikdo netušil…

Zdá se, že umíte pracovat s publikem. Připravujete se před vystoupením, nebo je to vše improvizace?

Něco málo máme připravené, ale většinou je to improvizace, protože hodně záleží na publiku a celkové atmosféře koncertu.

Během vašich vystoupení je dle návštěvníků cítit skvělá atmosféra, jsou všechna Vaše vystoupení v tomto duchu, nebo máte i nějakou negativní zkušenost?

Asi nemáme, kromě nějakých menších rvaček pod pódiem. Ještě nás nikdy nevypískali, jestli se ptáte na tohle.

Tak jsem to nemyslela. Jedna z vašich písní (opět s nevšedním názvem) Moral Zombie má jistě zajímavý podtext. Můžete prozradit?

Každý v životě už zažil srážku s člověkem nízkých mravů, bez výčitek svědomí, který prostě páchá zlo a prochází mu to. Moral Zombie je o tom, že to těmhle lidem jen tak neprojde.

Vaše ideální noční jízda? Jak by mohla vypadat? Jaká hudba by k ní hrála?

Správná noční jízda je ta, která nikdy nekončí. No a na hudbu si myslím, že netřeba odpovídat.

Nedávno vám bylo uděleno ocenění městem Krnov jako osobnosti v kultuře za rok 2017. Čím jste si jej zasloužili?

Ocenění jsme dostali za to, že jsme reprezentovali město Krnov hraním na různých kulturních akcích, ať už na festivalech či různých koncertech po republice.

Můžete prozradit některé Vaše plány na rok 2018, popř. 2019. Na co se můžou Vaši fanoušci těšit?

Už delší dobu se chystáme nahrát album. Plánujeme to na příští rok, takže doufáme, že 2019 se naši fanoušci už konečně dočkají. Kde vůbec mohou fanoušci slyšet Vaši hudbu, popřípadě, bude možno si v blízké době zakoupit vaše album?

Zatím máme jenom demonahrávky na bandzone.cz. Album, jak už bylo řečenou, bychom chtěli vydat příští rok.

Co byste na závěr vzkázali vašim současným, ale i těm budoucím fanouškům?

Choďte na koncerty, protože rock'n'roll je nejlepší naživo.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor kapela Rockin' Jackals

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy