Falco byl miláčkem Čechů. Smrt nejslavnějšího evropského zpěváka je dodnes záhadou

Johann Hölzel, známější pod uměleckým jménem Falco, byl ve své době považován za nejslavnějšího evropského zpěváka. Jako první německy zpívající hudebník dosáhl na vrchol americké hitparády a vyprodával koncerty pro stejný počet fanoušků, jako Madonna nebo Michael Jackson. 6. února 1998 ale za záhadných okolností zemřel.

Hans Hölzel se narodil 19. února 1957 ve Vídni a jako jediný z trojčat přežil komplikovaný porod. Už jako malý projevoval lásku k hudbě a jeho prvním nástrojem byl klavír, na který hrál od čtyř let.

Jeho idoly byli David Bowie, Cliff Richard, Elvis Presley a Beatles. K hudbě ho to táhlo stále více a když v 16 letech opustil školu a nastoupil do vojenské služby, naučil se hrát na baskytaru.

Poté se zapsal na Vídeňskou jazzovou konzervatoř a začal se angažovat v několika menších kapelách. Nápad na tvorbu umělecké přezdívky přišel poté, co viděl v televizi výkon německého skokana na lyžích Falka Weisspfloga. Falco byl na světě.

Jediné, co mu chybělo, byly písně. V roce 1979 Falco proto nahrál svůj první singl Chance To Dance, který ale skončil v šuplíku a na veřejnost se dostal až dlouho po jeho smrti. Upozornil na sebe až písní Ganz Wien, k níž si sám složil text i hudbu.

Ta zaujala tehdejšího ředitele vydavatelství GIG Records Markuse Spiegela, který s Falcem podepsal smlouvu. Následně zpěvák započal spolupráci se skladatel Robertem Pongerem a výsledkem jejich snažení byl hit Der Kommissar.

Ten doslova obletěl svět. Ač mu mimo německy hovořící země málokdo rozuměl, singl se prodával v nákladu 7 milionů kusů. A Falco se začal stávat slavným. Pomyslnou tečkou na cestě ke slávě bylo jeho první album Einzelhaft vydané v roce 1982.

Falco se ve svých 25 letech stal mezinárodní hvězdou a milionářem. Lidé ho milovali, poznávali ho na ulicích, dožadovali s jeho přízně. Na Falca ale měla sláva opačný efek, neužíval si ji, naopak ho dostala pod tlak. Věděl, že fanoušci budou chtít víc, lepší skladby, lepší text. A tak začal pít.

Jeho problémy s alkoholem se prohloubily, když další album vyplnilo jeho nejčernější myšlenky. Druhé album Junge Römer je sice dnes považováno za kultovní, v to době ale oproti první desce propadlo.

V roce 1985 ukončil Falco spolupráci s Pongerem a začal spolupracovat s bratry Bollandovými. To se mu záhy vyplatilo, vydali totiž píseň Rock Me Amadeus, která se stala naprostým vrcholem jeho tvorby.

Ze dne na ven vystřelila na vedoucí příčky hitparád v Rakousku a Německu a následně ovládla hitparády ve Velké Británii. V témže roce vydal i hity Vienna Calling a Jeanny, které jen potvrdily, že Falco je skutečným a nezpochybnitelným umělcem.

Zlom přišel v březnu roku 1986. Falco se stává první německy zpívající umělec, který ovládl žebříčky americké hitparády, a to s písní Rock Me Amadeus. Ve stejném měsíci se Falcovi narodila dcera. 13. března 1986 přišla na svět Katharina Bianca Vitkovic, jejíž matkou byla Isabella Vitkovic, fanynka, kterou Falco potkal o rok dříve v Grazu. 

Zpěvák prožíval nejšťastnější období v životě. Byl celosvětově slavný, měl rodinu a absolvoval jeden koncert za druhým. Následujícího roku ho ale veškeré štěstí opustilo. Jeho novým singlům a deskám se nedařilo, rodinná atmosféra houstla a Falco se uchyloval k alkoholu a drogám.

I přesto se v roce 1988 s Isabellou Vitkovic tajně oženil. Sňatek z Las Vegas ale dlouho nevydržet. Za necelý rok se rozvedli. Falcovi také bylo zrušeno koncertní turné a ani obnovená spolupráce s Robertem Pongerem nepřinesla ovoce. Další album bylo opět propadákem.

Přesto ho lidé milovali, i když spíše pro jeho starší hity. Na koncerty chodily tisíce lidí a jedním z vrcholů bylo vystoupení pro 75 tisíc fanoušků. To překonal pouze v roce 1993, kdy vystoupil před 150 tisícovým publikem. Naživo měl v německy mluvících zemích takovou popularitu, jako Michael Jackson nebo Madonna. Jeho nová alba se ale neprodávala.

To se mírně změnilo albem Nachtflug vydaném v roce 1992, v témže roce ale přišla další rána. Dozvěděl se, že není biologickým otcem své dcery Kathariny Biancy. 

Ke konci své kariéry se Falco nevzdával inovátorství. Poté, co se stal průkopníkem a jedním z prvních autorů hudebních videoklipů, vytvořil i projekt, kde měl vystupovat ne jako živá osoba, ale v kybernetické podobě. Změnil si také pseudonym a na špici hitparád se vrátil ještě jednou s písní Mutter, der Mann mit dem Koks ist da.

V roce 1996 se Falco přestěhoval do Dominikánské republiky do města Puerto Plata. Chtěl se vrátit na výslunní a ukázat, že Falco nezemřel, že ještě má co říct. Připravované album s pracovním názvem Egoisten ale nedokončil.

6. února 1998 v 16.40 Falco vyjíždí z parkoviště na hlavní silnici. Do jeho auta ale naráží výletní autobus a Falco ve svých 41 letech umírá. Ukázalo se, že řidič autobusu jel nepřiměřenou rychlostí, za což byl odsouzen na tři roky ve vězení. Dodnes ale nikdo neví, jestli šlo skutečně o nehodu.

Za smrtí Falca totiž mohla stát i sebevražda. Jeho manažer Hans Reinisch navíc před nedávnem prozradil, že Falco v té době opět podlehl alkoholu a drogám. Mohlo tak jít o nehodu, nešťastnou náhodu, nebo o úmyslný odchod z tohoto světa. To už nikdy nikdo nezjistí.

27. února 1998 vychází na jeho počet posmrtně album Out of the dark, obsahující stejnojmenný hit. Ten pojednává o myšlenkách na smrt a okamžitě se katapultoval do čela hitparád. Jelikož ale Falco album nestihl dokončit, není jasné, jestli by si přál, aby skutečně vyšlo v této podobě.

Johann Hölzel (Falco)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy