Falco byl miláčkem Čechů. Smrt nejslavnějšího evropského zpěváka je dodnes záhadou

Johann Hölzel, známější pod uměleckým jménem Falco, byl ve své době považován za nejslavnějšího evropského zpěváka. Jako první německy zpívající hudebník dosáhl na vrchol americké hitparády a vyprodával koncerty pro stejný počet fanoušků, jako Madonna nebo Michael Jackson. 6. února 1998 ale za záhadných okolností zemřel.

Hans Hölzel se narodil 19. února 1957 ve Vídni a jako jediný z trojčat přežil komplikovaný porod. Už jako malý projevoval lásku k hudbě a jeho prvním nástrojem byl klavír, na který hrál od čtyř let.

Jeho idoly byli David Bowie, Cliff Richard, Elvis Presley a Beatles. K hudbě ho to táhlo stále více a když v 16 letech opustil školu a nastoupil do vojenské služby, naučil se hrát na baskytaru.

Poté se zapsal na Vídeňskou jazzovou konzervatoř a začal se angažovat v několika menších kapelách. Nápad na tvorbu umělecké přezdívky přišel poté, co viděl v televizi výkon německého skokana na lyžích Falka Weisspfloga. Falco byl na světě.

Jediné, co mu chybělo, byly písně. V roce 1979 Falco proto nahrál svůj první singl Chance To Dance, který ale skončil v šuplíku a na veřejnost se dostal až dlouho po jeho smrti. Upozornil na sebe až písní Ganz Wien, k níž si sám složil text i hudbu.

Ta zaujala tehdejšího ředitele vydavatelství GIG Records Markuse Spiegela, který s Falcem podepsal smlouvu. Následně zpěvák započal spolupráci se skladatel Robertem Pongerem a výsledkem jejich snažení byl hit Der Kommissar.

Ten doslova obletěl svět. Ač mu mimo německy hovořící země málokdo rozuměl, singl se prodával v nákladu 7 milionů kusů. A Falco se začal stávat slavným. Pomyslnou tečkou na cestě ke slávě bylo jeho první album Einzelhaft vydané v roce 1982.

Falco se ve svých 25 letech stal mezinárodní hvězdou a milionářem. Lidé ho milovali, poznávali ho na ulicích, dožadovali s jeho přízně. Na Falca ale měla sláva opačný efek, neužíval si ji, naopak ho dostala pod tlak. Věděl, že fanoušci budou chtít víc, lepší skladby, lepší text. A tak začal pít.

Jeho problémy s alkoholem se prohloubily, když další album vyplnilo jeho nejčernější myšlenky. Druhé album Junge Römer je sice dnes považováno za kultovní, v to době ale oproti první desce propadlo.

V roce 1985 ukončil Falco spolupráci s Pongerem a začal spolupracovat s bratry Bollandovými. To se mu záhy vyplatilo, vydali totiž píseň Rock Me Amadeus, která se stala naprostým vrcholem jeho tvorby.

Ze dne na ven vystřelila na vedoucí příčky hitparád v Rakousku a Německu a následně ovládla hitparády ve Velké Británii. V témže roce vydal i hity Vienna Calling a Jeanny, které jen potvrdily, že Falco je skutečným a nezpochybnitelným umělcem.

Zlom přišel v březnu roku 1986. Falco se stává první německy zpívající umělec, který ovládl žebříčky americké hitparády, a to s písní Rock Me Amadeus. Ve stejném měsíci se Falcovi narodila dcera. 13. března 1986 přišla na svět Katharina Bianca Vitkovic, jejíž matkou byla Isabella Vitkovic, fanynka, kterou Falco potkal o rok dříve v Grazu. 

Zpěvák prožíval nejšťastnější období v životě. Byl celosvětově slavný, měl rodinu a absolvoval jeden koncert za druhým. Následujícího roku ho ale veškeré štěstí opustilo. Jeho novým singlům a deskám se nedařilo, rodinná atmosféra houstla a Falco se uchyloval k alkoholu a drogám.

I přesto se v roce 1988 s Isabellou Vitkovic tajně oženil. Sňatek z Las Vegas ale dlouho nevydržet. Za necelý rok se rozvedli. Falcovi také bylo zrušeno koncertní turné a ani obnovená spolupráce s Robertem Pongerem nepřinesla ovoce. Další album bylo opět propadákem.

Přesto ho lidé milovali, i když spíše pro jeho starší hity. Na koncerty chodily tisíce lidí a jedním z vrcholů bylo vystoupení pro 75 tisíc fanoušků. To překonal pouze v roce 1993, kdy vystoupil před 150 tisícovým publikem. Naživo měl v německy mluvících zemích takovou popularitu, jako Michael Jackson nebo Madonna. Jeho nová alba se ale neprodávala.

To se mírně změnilo albem Nachtflug vydaném v roce 1992, v témže roce ale přišla další rána. Dozvěděl se, že není biologickým otcem své dcery Kathariny Biancy. 

Ke konci své kariéry se Falco nevzdával inovátorství. Poté, co se stal průkopníkem a jedním z prvních autorů hudebních videoklipů, vytvořil i projekt, kde měl vystupovat ne jako živá osoba, ale v kybernetické podobě. Změnil si také pseudonym a na špici hitparád se vrátil ještě jednou s písní Mutter, der Mann mit dem Koks ist da.

V roce 1996 se Falco přestěhoval do Dominikánské republiky do města Puerto Plata. Chtěl se vrátit na výslunní a ukázat, že Falco nezemřel, že ještě má co říct. Připravované album s pracovním názvem Egoisten ale nedokončil.

6. února 1998 v 16.40 Falco vyjíždí z parkoviště na hlavní silnici. Do jeho auta ale naráží výletní autobus a Falco ve svých 41 letech umírá. Ukázalo se, že řidič autobusu jel nepřiměřenou rychlostí, za což byl odsouzen na tři roky ve vězení. Dodnes ale nikdo neví, jestli šlo skutečně o nehodu.

Za smrtí Falca totiž mohla stát i sebevražda. Jeho manažer Hans Reinisch navíc před nedávnem prozradil, že Falco v té době opět podlehl alkoholu a drogám. Mohlo tak jít o nehodu, nešťastnou náhodu, nebo o úmyslný odchod z tohoto světa. To už nikdy nikdo nezjistí.

27. února 1998 vychází na jeho počet posmrtně album Out of the dark, obsahující stejnojmenný hit. Ten pojednává o myšlenkách na smrt a okamžitě se katapultoval do čela hitparád. Jelikož ale Falco album nestihl dokončit, není jasné, jestli by si přál, aby skutečně vyšlo v této podobě.

Johann Hölzel (Falco)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy