České tenistky postoupily ze skupiny smrti. Po Polkách porazily i Američanky

V těchto dnech se v Glasgow koná finálový turnaj o Pohár Billie Jean Kingové, nástupce Fed Cupu, jehož součástí jsou i svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály. Jeho výběr tentokrát tvoří čtveřice reprezentantek Karolína Muchová, Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová a Karolína Plíšková. Vzhledem k náročnosti dosavadního tenisového programu se turnaje neúčastní Barbora Krejčíková. Ovšem bez ní se po čtvrtku a pátku podařilo Češkám postoupit z těžké skupiny poté, co dokázaly porazit Polky a Američanky. Nyní se chystají na semifinále se Švýcarskem.

Stejně jako Češkám, tak i Polkám chybí ve výběru věhlasné jméno, konkrétně světová jednička Iga Šwiateková. A taktéž důvodem její omluvenky je náročnost tenisového programu, jelikož stejně jako Krejčíková se před pár dny zúčastnila Turnaje mistryň. 

Jako první se z českého pohledu představila Muchová, jejíž soupeřkou byla na úvod Magdalena Frechová. Od úvodních chvil to byla Češka, která na kurtu vládla, k vítězství v první sadě si dopomohla především ziskem dvou servisů své soupeřky a po 32 minutách hry tak Muchová vedla 1:0 na sety.

Protože Frechová měla ještě v nohách předešlý třísetový zápas s Američankou Danielle Collinsovou, nenašla Polka dostatek sil proti Muchové, která tak stejným výsledkem 6:2 ovládla i druhý set, když opět neztratila ani jeden svůj servis, naopak ona sama soupeřce sebrala další dvě podání. Když pak k tomu přidala ještě 22 vítězných míčů, bylo po hodině a 15 minutách rozhodnuto o vítězce.

"Do utkání jsem vstoupila dobře a spolehlivě podávala. Dnešní výkon mě potěšil. Na začátku jsem byla nervózní, protože už to je nějaký čas, co jsem v národním týmu naposledy hrála. Nastoupila jsem letos ve čtyřhře, ale to je něco jiného. Mám radost, že jsem to ze sebe setřásla a získala první bod pro tým," okomentovala po zápase svůj výkon Muchová, jíž trápila nerozehranost po dlouhodobějším zranění.

Do druhého utkání proti sobě nastoupily Karolína Plíšková a Magda Linettová. Obecně se čekalo, že by to pro rodačku z Loun neměl být žádný problém, jenže duel se 49. hráčkou světového žebříčku WTA byl nakonec nečekaně vyrovnaný. První sadu Češka ztratila poté, co až za stavu 4:5 prohrála své podání. Do toho druhého sice vstoupila Plíšková nadějně, když sebrala soupeřce servis, následně ale šest her v řadě prohrála. Zápas tak tedy nezvládla navzdory osmi esům. Kromě toho totiž natropila pět dvojchyb a až 33 nevynucených chyb. Podruhé z celkových devíti vzájemných zápasů tak Plíšková s Linettovou prohrála.

Pro samotnou Plíškovou to však žádné překvapení nebylo, že se právě s Linettovou trápila. "Soupeřka mě nepřekvapila. Můj výkon byl spíš horší. První set ještě nebyl úplně špatný. Na každý bod jsem se ale nadřela a jí to naopak sedělo. Řezala jsem do toho, až jsem udělala chybu. Dokud mi šel servis, skóre bylo vyrovnané. Jakmile mi odešel, soupeřka mě odzadu přehrávala. Hrála skoro bezchybně, zatímco já bohužel nepředvedla žádnou hitparádu," uvedla.

O vítězích česko-polského souboje tak tedy musela rozhodnout až závěrečná čtyřhra. V ní se bok po boku poprvé za Česko představila dvojice Kateřina Siniaková-Markéta Vondroušová, které tak nastoupily proti páru Magda Linetteová a Katarzyna Kawaová. To, že Siniaková s Vondroušovou nikdy ještě spolu čtyřhru nehrály, nakonec nebylo ani trochu znát.  Vždyť po hodině a jedné minutě bylo hotovo, když díky šesti sebraným servisům patřícím Polkám vyhrály 6:2 a 6:3.

Obě hráčky si svou premiéru v deblovém páru pochvalovaly. "Říkala jsem si, že bych si chtěla debla jen tak zahrát a s Kačkou se rozehrát. Ještě jsme spolu nehrály. Nakonec to ale dopadlo, že jsme šly rovnou na rozhodující zápas," uvedla k tomu Vondroušová a pokračovala: "Od začátku jsem se však cítila dobře. Říkala jsem si, že to bude snad v pohodě, a fakt jsme hrály dobře.“

"Jsem ráda, že se to tak povedlo, protože s počítáním bez výhod a supertiebreakem se může stát cokoliv. Chytily jsme začátek, nastoupily suverénně a držely jsme úroveň celý zápas,“ nacházela slova chvály i Siniaková.

Proti Američankám uspěly Vondroušová se Siniakovou, soupeřky už jen díky čtyřhře korigovaly

Jako první se v pátečním souboji s Američankami za Česko představila Markéta Vondroušová, které se taktéž v tomto roce nevyhnulo zranění, když od dubna do října nehrála kvůli problémům se zápěstí. V zápase s Collinsovou začala ale více než dobře, když se v první sadě celkem rychle ujala vedení 3:0. Jakkoli se Američanka snažila Vondroušovou svou hrou zatlačovat, nakonec na ni nenašla recept, především díky obranné hře rodačky ze Sokolova. Navíc postupem času Collinsová zaznamenala hned 19 nevynucených chyb. Protože Vondroušová v tomto zápase neztratila ani jedno svoje podání, po hodině a dvanácti minutách se mohla radovat z vítězství dvakrát 6:3.

O druhý bod z tohoto zápasu a tudíž o bod postupový se postarala Kateřina Siniaková, jejíž soupeřkou tentokrát byla Coco Gauffová. I Siniakové se dařilo své soupeřce sebrat několik servisů, ale v prvním setu se jí nedařilo tuto výhodu potvrzovat. A tak tedy musel o vítězství v prvním setu rozhodnout až tie-break. V něm od stavu 1:1 vyhrála Češka hned šest výměn a výhru tak strhla na svou stranu. Nakonec ovládla Siniaková i druhý set tohoto zápasu, který neunikl ani zraku Billie Jean Kingové, přítomné v hledišti. Na začátku druhé sady sice Gauffová vyhrála jednu hru, dalších pět v řadě ale vyhrála Češka, která tak vyhrála celý zápas i díky 39 nevynuceným chybám Američanky.

"Nijak si to nepřipouštíme. Dnes jsme měly cíl bojovat a nechat tam všechno. Nikdo nečekal, že to půjde takhle dobře. Skupina byla fakt těžká. Půjdeme zápas od zápasu, stát už se může cokoliv. Jsme dobrý tým, uvidíme, co se bude dít," okomentovala po druhém hracím dni výkon českého týmu Vondroušová. Ta se nyní se svými kolegyni připravuje na Švýcarsko.

Finálový turnaj tenisového Poháru Billie Jean Kingové v Glasgow (10. – 11.11.2022):

Skupina D:

Česko - Polsko 2:1

Muchová - Frechová 6:2, 6:2, Karolína Plíšková - Linetteová 4:6, 1:6, Siniaková, Vondroušová - Kawaová, Linetteová 6:2, 6:3

Česko - USA 2:1

Vondroušová - Collinsová 6:3, 6:3, Siniaková - Gauffová 7:6 (7:1), 6:1, Muchová, Karolína Plíšková - Keysová, Townsendová 3:6, 3:6

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Karolína Plíšková (tenistka) Markéta Vondroušová (tenistka) Kateřina Siniaková (tenistka)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy