Neúspěšný Davis Cup podrazil židli Navrátilovi. Po 18 letech ho nahrazuje v roli kapitána Berdych

Přestože samotný Jaroslav Navrátil po základní skupině B Davisova poháru, v němž čeští tenisté, kteří byli zdecimováni zdravotními problémy a nestačili ani jednoho ze tří soupeřů, tedy Španěly, Australany a Francouze, přičemž pouze s Francií se dokázal vyhrát jediný zápas, se nechal slyšet, že by rád nadále ve své funkci nehrajícího kapitána zůstal i nadále, nyní už je ale všechno jinak. Po vzájemné dohodě s Českým tenisovým svazem (ČTS) nakonec Navrátil ve své funkci skončil a nahrazuje ho jeho bývalý daviscupový svěřenec Tomáš Berdych. 

Již sedmašedesátiletý Navrátil v rozhovoru pro ČT sport po daviscupové skupině, že sám by pokračovat chtěl, záleží ale na rozhodnutí ČTS. "Tým má opravdu velký potenciál, já tomu věřím. A že se nepovedl tenhle rok… Já si myslím, že kluci se ještě do konce sezony všichni zlepší, jsem o tom přesvědčený, když budou zdraví. A jestli u toho zůstanu? Já chci zůstat, ale jestli nejsem pro hráče dobrým kapitánem, budu to respektovat. Ale o tom, jestli budu pokračovat, nebo ne, ať rozhodne někdo jiný. A to je vedení tenisového svazu," řekl Navrátil konkrétně. 

Na Navrátilovu hlavu se snesla kritika za nominování pouhých čtyř z celkových pěti možných reprezentantů, což se projevil jako hendikep při zraněních českých jedniček Tomáše Macháče a Jiřího Lehečky. Zatímco prvně jmenovaný během daviscupové skupiny musel vzdát kvůli křečím hned dva duely po jednom proti Španělsku (v zápase s Carlosem Alcarazem) a proti Austrálii (v zápase s Alexeiem Popyrinem), druhý jmenovaný dostal virózu, kvůli níž se tak nezúčastnil souboje s Australany. 

Za tyto kroky pršela slova kritiky přes server isport.cz od bývalých daviscupových reprezentantů Jana Hájka a Lukáše Rosola. "Od nich to neberu. Jeden hraje v Německu deset let a vůbec se o český tenis nezajímá, druhý skončil s kariérou a nedovedu si ho představit jako trenér. Člověk dělá pro český tenis třicet let, osmnáct let Davis Cup. Vytrénoval jsem pět hráčů do první světové stovky. Ano, nesu za to odpovědnost, že tento ročník byl nepovedený. Ale o mojí práci, jestli je validní, jestli jsem dobrý, špatný, mladý, starý kapitán, tak to ať opravdu rozhodne někdo jiný," reagoval na ně ostře Navrátil. 

"Nebudu za kluky chodit, jestli jsem dobrý kapitán, nebo ne. To je pod moji úroveň. Každý rok není jen sluníčko. Letos se sešly věci, které člověk předpovídat nemůže. Teď jsem mohl mít pět hráčů, ale říkám, že si za nominací stojím," zakončil nakonec Navrátil. 

Ten však nakonec už do dalších let daviscupové mužstvo nepovede. "K rozhodnutí došlo na základě naší dohody s Jaroslavem Navrátilem, v souladu s připravovanou koncepcí rozvoje českého tenisu do roku 2028, v reakci na generační obměnu týmu, ale také na aktuální dění ve Valencii," řekl k rozhodnutí šéf českého tenisu Jakub Kotrba, jenž ještě dodal: "Jaroslavovi náleží veškerý respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal, a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme." 

Připomeňme, že Jaroslav Navrátil byl nehrajícím daviscupovým kapitánem již od roku 2006 a za svou dobu ve funkci dokázal Davis Cup vyhrát a to v letech 2012 a 2013. 

Co se týče jeho nástupce Tomáše Berdycha, tak ten svou hráčskou kariéru ukončil před pěti lety, přičemž v minulosti patřil k výrazným oporám daviscupového týmu především pak po boku Radka Štěpánka. Právě oni byli u zmiňovaných triumfů v letech 2012 a 2013. Během své kariéry nejenže byl finalistou slavného Wimbledonu, ale také byl svého času čtvrtým nejlepším tenistou světa. "S Davis Cupem jsem prožil nezapomenutelné momenty své tenisové kariéry, proto jsem s přijetím nabídky ani chvíli neváhal. Budu rád, když se mi povede s novou mladou silnou generací hráčů, která v Česku roste, znovu dokázat to samé, co my před více než deseti roky," uvedl při svém jmenování do funkce Berdych. 

Ten se bude v nejbližších měsících setkávat s českými tenisty při turnajích v Asii a vše tak bude směřovat k únoru 2025, kdy se bude hrát kvalifikace o účast ve skupinové fázi závěrečného turnaje. Mezinárodní tenisová federace teprve vylosuje soupeře a tudíž i míst, kde se kvalifikace bude konat. 

Související

Berdych, Tomáš

Berdych se o víkendu rozloučí s tenisovou kariérou! Naposledy se ukáže v Londýně

Už delší dobu se mluvilo o tom, že se kariéra českého tenisty Tomáše Berdycha blíží ke svému konci. Ve středu se veřejnost definitivně dozvěděla, pkdy se tak stane. Bude to v sobotu 16. listopadu, kdy se nejlepší tuzemský tenista z posledních let objeví během Turnaje mistrů v Londýně a naposledy tam tak zamává fanouškům bez toho, aniž by tam odehrál jediný zápas. Tuto informaci ve středu potvrdil pro Blesk Berdychův otec Martin.
Berdych, Tomáš

Australian Open, 3. den: Berdych s Kvitovou pokračují grandslamem v Melbourne jako nůž s máslem. Dál nepokračují Anderson s Bertensovou

Melbourne - Turnaj zatím největším českým hvězdám vychází dokonale. Jak Tomáš Berdych, tak i Petra Kvitová i ve druhém kole australského grandslamu ukázali, že jejich výkon z kola prvního nebyl náhodný. Že se po návratu na kurty daří Tomáši Berdychovi, to zblízka poznal Nizozemec Robin Haase, který se během zápasu zmohl pouze na sedm vyhraných her a z Melbourne byl tak nakonec vyprovozen Tomášem Berdychem 1:6, 3:6 a 3:6. Snadno proklouzla do 2. kola i Petra Kvitová, jejíž sílu pro změnu poznala 6:1 a 6:3. Kdo však z českých reprezentantů dál v turnaji nepokračuje, tak tím je Markéta Vondroušová, jelikož nestačila na Petru Martičovou, se kterou prohrála 4:6 a 5:7. Z turnaje venku jsou už po druhém kole některé zahraniční hvězdy. Tak třeba jedna z favoritek ženského pavouka Kiki Bertensová překvapivě vypadla, když s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou, nacházející se aktuálně na 44. místě žebříčku WTA, prohrála 6:3, 3:6 a 3:6. Stejně už na úspěch na letošním Australian Open nemůže myslet ani světová pětka mezi muži Kevin Anderson, pro nějž bylo konečnou stanicí střetnutí s Francesem Tiafoem.

Více souvisejících

Tomáš Berdych tenis

Aktuálně se děje

včera

Vít Rakušan

Po povodních je pod vodou 35 obcí. Rakušan jim slíbil pomoc s volbami

Ministerstvo vnitra aktivně spolupracuje se starosty a hledá řešení neobvyklých podmínek v zaplavených oblastech. Poskytuje jim konkrétní podporu, aby zajistili nadcházející volby. Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně zdůraznil, že stát pomůže s tím, co obce nebudou schopny zvládnout samy. 

včera

Petr Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi potrvá roky, prohlásil Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi bude podle prezidenta Petra Pavla trvat měsíce až roky, a vláda by měla výrazně podpořit starosty, nejen finančně, ale i v souvislosti s blížícími se volbami, které proběhnou o nadcházejícím víkendu. Prezident to uvedl po návštěvě severní Moravy a Slezska, kde si prohlédl škody způsobené povodněmi v Bohumíně, Opavě, Krnově, Mikulovicích a Jeseníku. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael stanovil nový cíl válečného tažení v Pásmu Gazy

Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu Izraele, které byly evakuovány kvůli útokům libanonského radikálního hnutí Hizballáh. O tomto kroku informovala kancelář izraelského premiéra, uvedl server BBC.

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil armádě, aby byla druhou největší na světě

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách o 180 000, čímž jejich celkový počet dosáhne 1,5 milionu. Příslušný dekret, zveřejněný na oficiálních stránkách, vstoupí v platnost 1. prosince. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Putin chce mít po Číně druhou největší armádu na světě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy