Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

Za výtečné atmosféry zaplněné Allianz Areny v Mnichově se rozhodli svěřenci kouče Juliana Nagelsmanna dostat Skoty ihned pod tlak, z čehož vyústil úvodní gól po deseti minutách hry, kdy vše začal Kimmich centrem zprava, jenž zamířil k nohám Wirtze a právě on se zapsal jako první úspěšný střelec tohoto turnaje, když se trefil zpoza šestnáctky. Mimochodem, stal se tak nejmladším střelcem v historii Eura, jelikož mu bylo 21 let a 42 dní. O devět minut později to bylo z pohledu domácích ještě veselejší, protože na 2:0 navýšil zakončením pod břevno německé vedení Musiala. Tehdy mu chytře připravil balon svou zpětnou přihrávkou Havertz.

Takový začátek nejen tohoto zápasu, ale vůbec celého turnaje, si Skotové vůbec nepředstavovali a jejich podpora z hlediště už také tolik slyšet nebyla. Navíc nenacházeli recept na to, jak německou branku ohrozit a tak bylo pro Skoty ještě hůře, když si v závěru první půle nejprve sice gólman Gunn poradil s hlavičkujícím Gündoganem, následně však tohoto německého reprezentanta po zmatku v pokutovém území tvrdě fauloval Porteous a po zhlédnutí videa udělil sudí Turpin červenou kartu. Kromě toho pochopitelně nařídil i penaltu, kterou s přehledem doprostřed branky proměnil Havertz. Stalo se tak vůbec poprvé v historii, kdy Němci zaznamenali tři branky v první půli v zápase na ME.

Pokud si zkušený německý brankář Neuer myslel, že snad bude mít po obrátce o něco více práce, byl na omylu. Kdo útočil, tak to byli spíše domácí. Třeba v 58. minutě se mohl podruhé do střelecké listiny zapsat Wirtz, ovšem ten se tentokrát ze střely z první netrefil. A tak museli Němci vyslat na hřiště Füllkruga, který krátce po svém příchodu zvýšil na 4:0 poté, co z hranice vápna zamířil přesně do šibenice. U něj však nemuselo zůstat jen u této trefy. V době, kdy do závěrečného hvizdu zbývalo 15 minut, se sice radoval znovu z přesného zakončení, ale vše zhatil ofsajd po zásahu videorozhodčího.

Přestože za celý zápas vyznívala statistika střel tak, že Němci ji ovládli 19:0, i tak se Skotové dočkali branky útěchy. V 87. minutě hlavičkoval po centru do vápna McKenna tak, že jeho dosti nepřesnou střelu srazil hlavou za Neuerova záda bránící Rüdiger, 4:1.

Byli to ale stejně domácí, kteří k radosti většiny v hledišti uzavřeli gólový účet tohoto zápasu. V závěru nastaveného času po zámku, kterým uzavřeli Skoty v jejich pokutovém území, se ke střele z hranice šestnáctky rozhodl střídající Can a ten svou technickou střelou ke vzdálenější tyči upravil stav na konečných 5:1.

Konečný výsledek fotbalového Eura v Německu (14.6.2024):

SKUPINA A:

Německo - Skotsko 5:1 (3:0)
Branky:
10. Wirtz, 19. Musiala, 45.+1 Havertz z pen., 68. Füllkrug, 90.+3 Can - 87. vlastní Rüdiger. Rozhodčí: Turpin - Danos, Pages - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Andrich, Tah - Ralston. ČK: 44. Porteous (Skotsko). Diváci: 66 000

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Fotbalovou Anglii bude trénovat třetí zahraniční trenér v historii. Němec Thomas Tuchel

Kolébka fotbalu Anglie už zná jméno nového kouče. Jak známo, po letošním mistrovství Evropy v Německu skončil na lavičce Albionu Gareth Southgate, přestože během svého působení na dovedl reprezentaci dvakrát do finále mistrovství Evropy, přičemž se tak stalo v posledních dvou turnajích v letech 2021 a 2024. Během posledního Eura byl ale značně kritizován za hru, jakou se anglický tým prezentoval a tak ho po turnaji prozatímně nahradil Lee Carsley. Nyní je jasné, že od Nového roku mužstvo převezme Němec Thomas Tuchel, jenž se tak stane třetím zahraničním trenérem anglického národního týmu v historii.
Ilustrační fotografie.

Češi s Ukrajinou jen remizovali. V Lize národů vedou skupinu

Po páteční domácí výhře nad Albánií (2:0) se v pondělí večer družina trenéra Ivana Haška představila v dalším zápase fotbalové Ligy národů v polské Vratislavi proti Ukrajině. Češi měli jistě v úmyslu přinejmenším výsledkově navázat na poslední měsíc starý vzájemný duel v Praze, kde vyhráli 3:2. Duel začal nadějně, když v 18. minutě svou premiérovou trefu v reprezentaci zaznamenal Lukáš Červ. Do druhé půle nastoupili Češi s tím, že chtějí vedení udržet a ideálně ještě navýšit. Krátce po návratu z kabiny ale zahrál navrátilec Krejčí nešťastně rukou v šestnáctce a z následné penalty na konečných 1:1 srovnal Dovbyk. I přes tuto remízu se ale Češi mohou těšit z prvního místa ve skupině.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Mahmúd Abbás

Abbás prozradil, o co jde Izraeli v Pásmu Gazy

Na summitu skupiny BRICS palestinský prezident Mahmúd Abbás obvinil Izrael z toho, že jeho cílem je vyprázdnit Pásmo Gazy od Palestinců, především z jeho severní části, kde izraelská armáda nedávno zahájila rozsáhlé útoky. 

před 2 hodinami

Martin Kuba na 24. kongresu ODS

Kuba se stal podruhé jihočeským hejtmanem

Jihočeští zastupitelé na svém dnešním ustavujícím zasedání zvolili hejtmanem Martina Kubu z ODS, který tuto funkci zastával již v předchozím volebním období. Občanská demokratická strana (ODS) v zářijových volbách dominovala, když získala 34 z 55 mandátů v krajském zastupitelstvu.

před 2 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Evropská unie dá Libanonské armádě desítky milionů eur

Evropská unie se zavázala poskytnout Libanonské armádě 20 milionů eur v roce 2023 a dalších 40 milionů eur v roce 2024. Kromě toho EU vyčlení 80 milionů eur na humanitární pomoc pro Libanon, jak oznámil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell na mezinárodní konferenci v Paříži. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zpochybnil účinnost vakcín proti covidu

Slovenský premiér Robert Fico dnes vyjádřil pochybnosti o účinnosti vakcín proti onemocnění covid-19, kterými byly očkovány miliony lidí po celém světě, včetně Slovenska, zejména během vrcholných vln pandemie. 

před 4 hodinami

Afghánistán, Kábul

Tálibán přitvrzuje. V Afghánistánu už zakazuje i knihy

V afghánské provincii Helmand začal ve čtvrtek platit zákaz zveřejňování fotografií a videí zobrazujících živé bytosti. Toto nařízení, oznámené představiteli ministerstva informací, je součástí snahy o zajištění dodržování mravních zákonů hnutí Tálibán. Kromě toho ministerstvo zakázalo také 400 knih, které jsou podle jejich vyjádření v rozporu s islámskými a afghánskými hodnotami.  

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala podepsal dohodu mezi Českou republikou a Vatikánem

Český premiér Petr Fiala a kardinál Pietro Parolin, státní sekretář Svatého stolce, podepsali ve čtvrtek na úřadě vlády dohodu mezi Českou republikou a Vatikánem. Česko tím završilo více než 20 let trvající vyjednávání a stalo se jednou z posledních evropských zemí, která takovou smlouvu se Svatým stolcem dosud neměla.

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Jak se Brusel snaží vyhnout obchodní válce s USA?

Příští měsíc se při amerických prezidentských volbách rozhodne o budoucnosti vztahů mezi Washingtonem a Bruselem. Existuje reálná hrozba, že pokud volby ovládne republikánský kandidát Donald Trump, nastane napříč Atlantikem obchodní válka.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Hraniční přechod, ilustrační foto

Další rána Schengenu: Po Německu a Francii obnoví hraniční kontroly třetí evropská země

Nizozemsko se rozhodlo zavést hraniční kontroly na svých pozemních hranicích, což je součástí širšího balíku opatření zaměřených na omezení přistěhovalectví. Podle informací nizozemské televize RTL budou tyto kontroly zavedeny koncem listopadu. Nizozemsko tak následuje příklad sousedního Německa, které obdobné opatření zavedlo již v září, a také Francie, která spustí kontroly od 1. listopadu na období šesti měsíců. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Život v KLDR

KLDR pod palbou kritiky: Kim prodal svou armádu, bude potrava pro kanóny

Jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjun ostře kritizoval Severní Koreu za vyslání vojáků do Ruska na podporu jeho vojenské operace na Ukrajině. Ministr označil tyto vojáky za „žoldnéře“, kteří mají posloužit jako „potrava pro kanóny“, a obvinil severokorejského vůdce Kim Čong-una z toho, že prodal svou armádu k podpoře „nelegální a agresivní války“.

před 13 hodinami

včera

Vláda Petra Fialy

Vláda oznámila miliardové úspory v energetice. Vojáci zůstávají v povodňových oblastech

Vláda chce v příštím roce vydat na podporované zdroje energie jen 8,5 miliardy korun. Na středečním jednání odsouhlasila čtyři úsporná opatření, která navrhla ministerstva financí a průmyslu a obchodu. Státnímu rozpočtu mají do dalších let ušetřit desítky miliard korun. Odsouhlasila také prodloužení doby nasazení příslušníků Armády ČR na pomoc s odstraňováním následků povodní či dotační program na pořízení náhradních ubytovacích a výukových prostor náhradou za zničené či poškozené živelní pohromou.

včera

Švédsko řeší svatbu krajně pravicového politika. Byl na ní kontroverzní host

Jimmy Åkesson, vůdce Švédské demokratické strany, se minulý měsíc oženil. Mezi svatebčany byl ovšem i Robert Hedarv, boss odnože motorkářského klubu Komančů. Ten byl roku 2015 obviněn z napojení na organizovaný zločin. 

Zdroj: Tereza Marešová

Další zprávy