EURO 2024: Nizozemci dokázali otočit duel s Tureckem a po 20 letech slaví postup do semifinále

Až do posledního čtvrtfinále si fotbaloví fanoušci museli počkat na konečně atraktivnější zápas. Ve večerním Berlíně se o něj v sobotu postarali nejen Nizozemci, ale i Turci svou bojovnost, která vedla jak k nečekanému otevření skóre z jejich strany, o což se ve 35. minutě po rohovém kopu postaral Akaydin a která pak taktéž vedla k hektickému a zajímavému závěru zápasu, kdy svěřenci kouče Ronalda Koemana dělali všechno, co mohli, aby ubránili své jednobrankové vedení. K němu „oranžoví“ dospěli díky De Vrijovi a Müldürově vlastnímu gólu. I proto si tak Nizozemci po dvaceti letech zahrají na fotbalovém Euru v semifinále. 

Že by mohl být tento čtvrtfinálový duel tím nejzábavnějším ze všech, naznačil už úvod tohoto zápasu, když už po dvou minutách hry se tlačil do zakončení Depay, jenž se dostal, až do vápna odkud zakončil, ovšem jeho střela zamířila nakonec vysoko nad. I když v dalších minutách se dlouho čekalo na nějakou další příležitost na obou stranách, bylo postupem času znát, že se hra vyrovnává. Čekání na Godota ukončil nečekaný turecký úder deset minut před koncem první půle. Tehdy Turci zahrávali rohový kop, který Nizozemci odvrátili pouze ke Gülerovi, ten následně nacentroval na zadní tyč, kde se nacházel Akaydin a právě on svou hlavičkou otevřel skóre, 1:0 pro Turecko. 

A nemuselo zůstat na straně Turecka jen u toho. Krátce po návratu z kabin totiž klidně mohlo vést už o dvě branky, kdyby ale z přímého kopu šutér Güller netrefil jen tyč. Chvíli na to se branka gólmana Verbruggena ocitla opět v ohrožení, když se ke střele zpoza vápna odhodlal Yildiz, před Aynahem snažící se o dorážku však dokázal odvrátit na rohový kop střídající Weghorst. 

Když do závěrečného hvizdu zbývalo dvacet minut, Nizozemci se konečně dočkali. I jejich gól padl po rohovém kopu, který byl zahrán na krátko na Depaye, jenž se rozhodl k centru, jeho adresátem se stál De Vrij a ten tak rozradostnil fanoušky země mlýnů a tulipánů. O šest minut později bylo v oranžovém království ještě veseleji, když si Dumfriesovou přihrávku před branku srazil do vlastní sítě bránící Mürdür. 

Jak se duel blížil k závěru, Turci opět ukázali svou bojovnost a do poslední chvíle se snažili o vyrovnání. Nizozemci už se soustředili jen na obranu a na odkopy daleko pod své branky. Po Aktürkogluově přihrávce, která propadla až k Celikovi byli Turci nejblíže k vyrovnání, ale to byli museli trefit odkrytou branku a ne bránícího Van de Vena. Následně se ještě ke střele dostal Aktürkoglu, ale nizozemská obrana tuto střelu odvrátila na roh. Poté, co pak na druhé straně mohl Nizozemce uklidnit Gakpo, se Turci ještě dostali k obrovské šanci, ale proti Bardakciho střele se tentokráte zaskvěl gólman Verbruggen. 

Tento zápas se tak jako jediné čtvrtfinále rozhodl již v základní hrací době a Nizozemsko se tak mohlo radovat z prvního postupu do semifinále Eura po dvaceti letech. V něm se utká ve středu s Anglií, o den dříve se spolu střetnou Španělé s Francouzi. 

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (6.7.2024): 

Čtvrtfinále (Berlín): 

Nizozemsko – Turecko 2:1 (0:1) 
Branka: 70. De Vrij, 76. vlastní Müldür – 35. Akaydin. Rozhodčí: Turpin – Danos, Pages – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Simons, Aké, Van Dijk, Weghorst – Tosun, Montella (trenér). ČK: 90.+6 Yildirim (Turecko, mimo hřiště). Diváci: 70 091 

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (73. Van de Ven) – Reijnders (73. Veerman), Schouten, Simons (87. Zirkzee) – Bergwijn (46. Weghorst), Depay (87. Frimpong), Gakpo. Trenér: Koeman 

Turecko: Günok – Müldür (82. Celik), Ayhan (89. Kilicsoy), Akaydin (82. Tosun), Bardakci, Kadioglu – Yilmaz, Özcan (77. Yokuslu), Calhanoglu, Yildiz (77. Aktürkoglu) – Güler. Trenér: Montella 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.
SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 6 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 14 hodinami

před 14 hodinami

včera

Princezna Kate si vyslechla další hrozivou diagnózu. Se smrtelně nemocnou dívkou se objala

Princezna Kate po letošku ví, co obnáší boj se zákeřnou rakovinou. Brity nyní dojala objetím s teenagerkou, která bojuje s agresivní formou tohoto onemocnění a podle lékařů nemá prakticky žádnou šanci na uzdravení. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy