F1: Monackou deštivou "ruletu" vyhrál Verstappen před Alonsem a Oconem

Max Verstappen si po náročném závodě v dešti připsal cenné vítězství Velké ceny Monaka, což mu poskytlo náskok 39 bodů v celkovém hodnocení mistrovství světa. Fernando Alonso skončil na druhém místě s monopostem Aston Martin a cenného ódiového umístění si cení i Esteban Ocon, který získal třetí pozici pro Alpine. Lewis Hamilton a George Russell obsadili čtvrté a páté místo pro tým Mercedes.

Pilot týmu Red Bull předvedl suverénní výkon, když se vypořádal s náročnými podmínkami v dešti a nepustil před sebe Fernanda Alonsa, aby zvítězil na Velké ceně Monaka. Je nutno podotknout, že tým Aston Martin patrně nesáhl ke správné strategii, čehož může litovat.

Verstappen, který v dramatické kvalifikaci porazil Alonsa v posledních sekundách, začal nedělní závod sebejistě a udržoval si vedení, čímž si vytvořil pohodlný náskok před soupeřem z Aston Martinu.

Ve zbývající třetině závodu začalo prudce pršet, což vytvořilo neočekávané situace a zamíchalo to týmovými strategiemi. Bylo patrné, že některé týmy z této situace chtěly vytěžit použitím pneumatik do mokra, což se nakonec ukázalo jako špatná volba. Nicméně Max Verstappen si s klidem poradil s mokrou tratí a předvedl své vynikající dovednosti až na jeden dotek se svodidly. V tu chvíli se celému týmu tajil dech.  Postupně si vytvořil impozantní náskok před ostatními jezdci a ten si udržel až do cíle.

Fernando Alonso si připsal páté umístění na stupních vítězů v posledních šesti závodech pro  Aston Martin, zatímco Esteban Ocon dokázal plně využít svůj vynikající výkon v kvalifikaci a uhájit třetí místo pro tým Alpine.

Red Bull si díky vítězství v Monaku prodloužil svou nepřetržitou sérii vítězství od začátku sezóny již na šest závodů, čímž Max Verstappen předčil Sebastiana Vettela a stal se historicky nejúspěšnějším jezdcem tohoto týmu s celkem 39 triumfy.

Max Verstappen míří k zisku třetího mistrovského titulu v řadě. Před svým rivalem na druhé pozici drží solidní náskok 39 bodů. Tím je jeho týmový kolega Sergio Perez, který kvůli nehodě v kvalifikaci startoval z posledního místa na startovním roštu.

Lewis Hamilton využil včasného přechodu na středně tvrdé pneumatiky ihned poté, co začalo pršet a dokázal se probojovat na čtvrté místo. Jeho týmový kolega George Russell se po pětisekundové penalizaci umístil za ním, ačkoli Mercedes předvedl solidní výkon s významnými vylepšeními svého vozu W14 ve svém prvním závodě.

Charles Leclerc se na svém domácím okruhu s monopostem Ferrari umístil na šestém místě, zatímco Pierre Gasly podpořil snahu Estebana Ocona o sedmé místo a pomohl týmu Alpine posunout se na špičku středního pole v hodnocení konstruktérů.

Carlos Sainz zaplatil cenu za smyk na mokru, které ho srazilo ze čtvrté pozice a nakonec skončil až osmý. Duo jezdců McLarenu Lando Norris a Oscar Piastri odjeli solidní závody a obsadili devátou a desátou příčku.

Náskok týmu Red Bull v hodnocení konstruktérů se před nadcházejícím víkendem Velké ceny Španělska v Barceloně navýšil na 129 bodů.

Výsledky závodu GP Monaka

1) Max Verstappen, Red Bull
2) Fernando Alonso, Aston Martin
3) Esteban Ocon, Alpine
4) Lewis Hamilton, Mercedes
5) George Russell, Mercedes
6) Charles Leclerc, Ferrari
7) Pierre Gasly, Alpine
8) Carlos Sainz, Ferrari
9) Lando Norris, McLaren
10) Oscar Piastri, McLaren

Související

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 Monako Max Verstappen (F1)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy