Hustá atmosféra v Maďarsku. Tamní fanoušci měli prý rasisticky urážet Angličany

Nejen čeští fotbalisté odehráli ve čtvrtek svůj duel v rámci kvalifikace na MS 2022, když nastoupili v Ostravě proti Bělorusku, nad kterým nakonec vyhráli 1:0. Své zápasy v tento hrací den odehráli pochopitelně i další reprezentace a mezi nimi například Maďaři, kteří doma v Budapešti hostili vicemistry Evropy Angličany. Ostrované nakonec duel vyhráli jasně 4:0, ovšem více než o samotné hře se po tomto duelu mluví o chování maďarských fanoušků. Ti měli prý rasisticky urážet anglické reprezentanty Raheema Sterlinga a Judea Bellinghama a kromě toho házeli na hřiště kelímky i světlice. Fanoušky za to všechno již vyšetřuje Mezinárodníí fotbalovbá federace FIFA a proti nim se pak ozbval i samotný britský premiér Boris Johnson.

Jak informuje britská stanice BBC, právě směrem ke dvěma anglickým reprezentům, tedy k Raheemu Sterlingovi a Jude Bellinghamovi, měly z ochozů zaplněných maďarskými fanoušky zaznívat opičí skřeky a na Sterlinga pak po úvodním gólu Angličanů se pak sneslo hned několik kelímků.

Jakkoli veškerá britská média chování maďarských fanoušků odsuzují a stejně tak i nejedna známá anglická fotbalová osobnost, samotní angličtí reprezentanti ale žádnou rasistickou urážku z hlediště podle svých slov neslyšeli. „Nic takového jsem neslyšel. Promluvím si o tom klukama, co zaslechli oni. A případně to budeme reportovat k UEFA," nechal se po zápase například slyšet kapitán Anglie Harry Kane.

Prakticky to samé uvedl v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live i kouč Albionu Gareth Southgate. „Slyšel jsem zprávy o rasistických urážkách, které jsem ale sám během zápasu neslyšel. Každý ale ví, za čím stojíme a (rasismus) je pro nás naprosto nepřijatelný. Náš bezpečnostní šéf promluvil s hráči a sepsal s nimi report a situaci budeme řešit po patřičných kanálech," řekl konkrétně a dodal: „Svět se modernizuje, a ačkoliv někteří lidé stále žijí ve svých myšlenkových světech a vlastních předsudcích, stanou se z nich nakonec dinosauři, protože svět se zkrátka mění."

„Brilantní výkon, v neakceptovatelné atmosféře. Skvělá práce, tvrďáci," napsal pak na svůj twiterový účet po zápase jeden z anglickýchr reprezentantů Jack Grealish.

Na Ostrovech se toto téma dostalo až k vládním kruhům a na Twitteru se tak ke kauze vyjádřil i samotný britský premiér Boris Johnson. „Je naprosto nepřijatelné, že byli angličtí hráči v Maďarsku rasisticky uráženi. Jen přísný postup proti těm, kteří jsou za to zodpovědní, podle něho může takové chování z fotbalu vymýtit," napsal.

Připomeňme, že Maďaři měli problém sebsvými fotbalovými fanoušky již během letošního fotbalového Eura, kdy taktéž rasisticky pokřikovali na hráče soupeře a přinášeli si do hledišť homofobní transparenty. Vedle pkuty 100 000 eur potrestala UEFA Maďarsko také uzavřením stadionu na dva duely plus jeden podmíněně.

Protože se ale zápasy kvalifikace MS hrají pod hlavičkou FIFA, trest od UEFA se tak na ně nevztahuje.

Maďarský ministr přiipomněl Angličanům jejich chování na Euru

Nejen britský premiér, ale i maďarský ministr zahraničí Péter Sziijártó se vyjádřil k aféře spojené s kvalifikačním duelem Maďarsko vs. Anglie. Ten si totiž nenechal líbit ostrá slova z Ostrovů  a na svém Twitteru tak naopak Angličanům připomněl, jak se jejich fanoušci chovali na letošním Euru.

„Angličtí hráči si po včerejšku stěžují na nenávistnou atmosféru v Budapešti. Tohle video bylo pořízeno ve Wembley před finále EURO. Italská hymna není skoro vůbec slyšet kvůli pískajícímu koncertu anglických fanoušků. Stěžovali si tehdy také?" napsal na svém Twtteru, kde tak zveřejnil video, na kterém angličtí fanoušci bučeli při hymně soupeře.

Maďarských fanoušků se pak zastal i samotný maďarský fotbalový svaz, který ve svém prohlášení uvedl, že většina z celkové šedesátitisícové návštěvy v Puskas Aréně fandila sportovně a že problémy se tak týkaly několika jednotlivců.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal rasismus

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy