Schick se trefil z penalty, po pauze Chorvaté srovnali. Bod hraje Čechům do karet

Po vítězném úvodním zápase na ME, kdy Češi porazili Skotsko v Glasgow 2:0 mimo jiné gólem z 45 metrů Patrika Schicka, jenž se tehdy postaral hned o oba góly, se svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého představují v pátek v podvečer ve svém druhém zápase a to proti Chorvatsku. Výhra nad tímto soupeřem, stejně jako remíza, by znamenala pro český tým vytoužený postup do osmifinále, ale proti vicemistrů světa z roku 2018 v čele s kapitánem Lukou Modričem v sestavě to nebudou mít nikterak jednoduché. Jak se bude Čechům v zápase dařit, to můžete sledovat živě na serveru EuroZprávy.cz.

Hned v prvních vteřiách bylo na Češích vidět, že chtějí navázat na svůj skvělý výkon proti Skotům a byli to tak svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého, kteří byli tehdy více aktivní. Nejprve si pro přihrávku do šestnáctky nabíhal Jankto, ale k němu se míč nedostal. Za chvíli se k pokusu zpoza šestnáctky odhodlal Coufal, jeho střelu ale stačili Chorvaté zblokovat. I poté nadále Češi na útočné polovině kombinovali a nakonec se prokombinovali k centru od Jankta, který si našel hlavičkující Souček, jenž však mířil nad chorvatskou svatyni.

V sedmé minutě se do prvního ohrožení soupeřovy branky do stali i Chorvaté, thdy se před Vaclíkovu branku snášel centr, na který ale nedoskočil Rebič. V 10. minutě měli Chorvaté větší příležitost, když sudí pro ně po zbytečném faulu Kalase na Rebiče nařídil volný přímý kop, z něho ale míč Lovren vyslal nad Vaclíkovu branku. Ve 12. minutě se aktivní Coufal dostal k centru zleva, jenž nakonec našel Jankta, ten ale vysoko přestřelil.

Následovala klidnější pasáž hry, kdy se pokoušeli kombinovat Chorvaté, ale ti se postupnými přihrávkami nedokázali dostat blíž k Vaclíkově brance a to několikrát díky kontrolovanému českému bránění. Po zisku míče se Češi rázem dostali do rychlé protiakce, na jejímž začátku byl Darida, pak se míč dostal nalevo k Janktovi, jenž vracel před chorvatskou branku, kde byl Schick. Jeho střela ale nakonec byla zblokovaná. Pak se Vaclík snažil odkopnout balón ze své šestnáctky, ale trefil před ním nabíhajícího Rebiče, od něhož se naštěstí míč odrazil mimo českou branku.

Po signálu z rohu se pak Chorvaté k první střele na branku v zápase. Ve 23. minutě se ke střele dostal Perišič, ovšem ten po zemi zakončil doprostřed branky, kde byl připraven Vaclík. V polovině první půle se hra postupně začala vyrovnávat a míč čím dál víc měli na kopačkách Chorvaté, k nějaké větší šanci to ale pro ně tehdy zatím nevedlo.

Po pasáži, která toho příliš mnoho strhujícího nenabídla, přišela na řadu 33. minuta, ve které dostal Schick od Lovrena loktem v chorvatské šestnáctce. Nejenže byl po něm Schick ošetřován, vzhledem k tomu, kolik krve teklo z jeho nosu, ale sudí pak po konzultaci s videem ukázal nejen žlutou kartu Lovrenovi, ale nařídil i penaltu pro Česko. K té se postavil sám faulovaný Schick a z penalty se nakonec nemýlil, 1:0 pro Česko.

Za chvíli ale mohla přijt rychlá odpověď, ale Rebič v jasné šanci naštěstí minul. V nastaveném čase Vrsaljko srazil na zem Jankta, jenž poté, co se držel za hrudník, musel být ošetřován. Pak Češi dostali možnost volného přímému kopu, jehož exekutorem nebyl nikdo jiný než Schick, ovšem ten vypálil nad. Po prvním poločase tak tedy Češi vedou 1:0 poté, co měli po většinu času až překvapivě míč více na svých kopačkách.

Druhý poločas:

Do druhé půle nastoupili Chorvaté hned se dvěma změnami v sestavě, když na hřiště přišli s Petkovičem a Ivanušicem. Z druhého dějství neuběhly ani dvě minuty a Chorvatům se podařilo takto rychle vyrovnat na 1:1. Po krásné individuální akci překonal Vaclíka, stojícího po přestávce proti nízkému ostrému sluníčku, Perišič.

V úvodu druhého poločasu byli očividně aktivnější naši soupeři, až v 53. minutě se po obrátce k zakončení porprvé dostali Češi, konkrétně přízemní střelu vyslal Souček, jež nakonec šla jen těsně vedle branky. Češi se pak snažili sice několikrát po obléhání chorvatského pokutového území dostat se do zakončení, ale nedařilo se. Pak se ale do šance řítil na druhé straně Kramarič, jenž se pak zpoza šestnácky pokusil o střelu, ale ta byla naštěstí zblokována.

V 60. minutě dostali možnost rozehrávky volného přímého kopu Češi, konkrétně se k balónu na levé straně u lajny Darida, ten hledal na bližší tyči Součka, nakonec z toho byl pouze rohový kop. Dvě minuty na to gólman Livakovič pak včas vyběhl z branky a překazil tak Součkovu přihrávku na Jankta. Češi poté dvakrát střídali, na hřiště přišli Hložek s Králem, odešli Masopust s Holešem.

Přítomnost Alexe Krále byla hned cítit. Nejprve kombinoval s Bořilem, poté si nabíhal do vápna, kde se mu pak podařillo vybojovat rohový kop. Po 70. minutě hry se do dvou šancí dostali po své uspávací taktice Chorvaté, nejprve zprava centroval Gvardiol, ale naštěstí byl na správném místě obránce Čelůstka, který míč před Vaclíkem zbrzdil. Po spolupráci Perišiče  se střídajícím Vlašičem pak druhý jmenovaný střílel je těsně nad horní tyč.

Následovala další česká střídání. Ze hřiště odešli Schick a Jankto, na trávník v Glasgow tak zavítali Krmenčík a Ševčík. Když zápas vstoupil do poslední desetiminutovky, Chorvaté zahrozili opět po pravé straně a opět posílal míč před branku Vaclíka Gvardiol. Na Chorvatech bylo vidět, že i bod z tohoto zápasu je pro ně dobrý a moc se do ničeho nehnali ahráli s balónem u nohou, jenže když už se Češi dostali k míči, snažili se z toho něco více vytěžit, ale k žádné větší příležitosti to nevedlo.

V 87. minutě na hřiště přišel Barák, jenž vystřídal kapitána Daridu, pásku si tak převzal Souček. Za Chorvaty zase přišel Brozovič za Kovačiče. Minutu na to se v nebezpečné situaci po otočce objevil právě Brozovič, jehož střelu srazil na roh Kalas. Pak se Češi snažili kontrolovat závěr zápasu a měli balón na svých kopačkách.

V nastaveném čase se pak po Hložkově faulu zahrával volný přímý kop na chorvatské straně, ke kterému se postavil Modrič, ale Češi dokázali i situaci odvrátit do bezpečí. Následně sudí odpískal konec a před posledním zápasem ve skupině, ve kterém se Češi utkají ve Wembley s Anglií, mají svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého na kontě čtyři body, což je dobrý základ pro postup do osmifinále.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (18.6.2021):

SKUPINA D:

Chorvatsko - Česko 1:1Branky: 47. Perišič - 36. Schick (z pen.)

Úvodní sestavy:

Chorvatsko: Livaković – Gvardiol, D. Vida, Lovren, Vrsaljko – Kovačić, Modrić (C) – Brekalo, Kramarić, Perišić – Rebić

Česko: Vaclík – Bořil, Kalas, O. Čelůstka, Coufal – Souček, Holeš – Jankto, Darida (C), Masopust – Schick

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy