První tresty v kauze Berbr: Vyšehrad padá do krajského přeboru a trest znají i sudí

První tresty pro účastníky v kauze Romana Berbra, která se odstartovala loni v říjnu jeho zatčením a ze ktré vyplynulo, jak pomáhal Slavoji Vyšehrad k postupu ze třetí do druhé ligy. Vynesla je v úterý Etická komise Fotbalová asociace ČR (FAČR). Trest pro Slavoj Vyšehrad spočívá v tom, že tento klub bude od nadcházející sezóny 2022/23 hrát místo třetí ligy pouze krajský přebor. Trest si vyslechla i trojice rozhodčích, které se v kauze objevilo, tedy Zdeněk Koval, Jiří Musil a Miloš Vinter. Ti osm let nebudou moct nic vykonávat ve spojistosti s fotbalem. Připomeňme, že v kauze je mimo jiné obviněn právě Roman Berbr i bývalý sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz.

Etická komise, která se v těchto dnech tedy zabývala vyšetřovac spisem k případu kolem Romana Berbra, se začala zaobírat prvním podezřelým zápase Fortuna národní ligy mezi Vyšehradem a Chrudimí hraném 7. června loňského roku. Jak se totiž hovoří v odposleších, třem již zmiňovaným rozhodčím, kteří měli tento duel na starosti, měl Rogor slíbit úplatek ve výši 170 000 korun. Protože ale duel skončil prohrou pražského klubu 1:3, k předán peněz nakonec nedošlo.

Neznamá to ale, že by zúčastnění unikli trestu. Trojice rozhodčích má osmiletou stopku výkonu ve fotbale a k tomu navíc každý z nich zaplatí pokutu ve výši 25 000 korun. Co se týče samotného klubu Slavoj Vyšehrad, ten tedy spadne o dvě soutěže níže, z ČFL do krajského přeboru.

Podle Etické komise si takovýto trest Vyšhrad zaslouží proto, že „se s vědomím funkcionáře klubu Romana Rogoze dopustil vícečetných disciplinárních přečinů úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže."

Kromě toho si trest vyslechl i delegát Miroslav Svoboda. Vykonávat tuto funkci totiž nebude moct 18 měsíců. A to i kvůli dalšímu z podezřelých zápasů mezi Vyšehradem a Líšní z 30. května 2020. „Neoznámil disciplinární přečiny úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže, přestože se o jejich páchání věrohodně dozvěděl," stojí v prohlášení samotné Etické komise k rozhodnutí o trestech.

Ve videu pro média se pak nechal slyšet šé Etické komise FAČR Jan Eisenreich, jak se nakonec k těmto prvním trestům dospělo. "Tohle byl asi nejsložitější případ na právní posouzení a vycházení z důkazů, protože těch byla opravdu velká spousta. Poměrně dlouho jsme zvažovali, jestli a jak Vyšehrad potrestat a jak s tím dále zacházet. Nakonec jsme se rozhodli přeřadit Vyšehrad o dvě soutěže níž. S tím, že by to bylo platné okamžitě a Vyšehrad by již nenastoupil do jarní části soutěží. Po doručení usnesení má Vyšehrad pět dní na to, aby se odvolal. Pokud se odvolají, bude o nich rozhodovat odvolací komise. Pokud se neodvolají, šestým dnem je rozhodnutí účinné," uvedl.

Před koncem roku se rozhodně nejedná o jediný verdikt, který ke kauze Romana Berbra Etická komise FAČR vynese. Další přijde na řadu 28. prosince, kdy se opět sejde za účelem projednání této kauzy, konkrétně její další větví.

Neznámou však zůstává otázka, koho všechno ještě postihne trest od komise. Pro připomenutí, z celkem 22 zadržených osob během loňské razie ze strany Národní cetrály proti organizovanému zločinu, jsou do těchto dní čeny FAČR pouze již výše zmiňovaní tři rozhodčí, zmiňovaný delegát Svoboda a také fotbalista M. Uvíra.

Vzhledem k tomu, že ve spisech týkající se akce "Šváb", v nichž jsou k naleznutí i přepisy odposlechů, se objevují i jména sudí v současnosti pískající první ligu a i samotné prvoligové kluby, není vylolučeno, že další případné tresty potká právě je.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Roman Berbr (fotbalový funkcionář) Korupce ve fotbale FAČR Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy