Rakousko poprvé na ME postoupilo ze skupiny, Nizozemci potvrdili roli favorita

Hned dvě skupiny na letošním evropském šampionátu se dohrávají v pondělí. Jako první se od 18:00 představila mužstva hrající skupinu C, ve které se na závěr spolu utkali jednak Ukrajinci a Rakušané a jednak také Severní Makedonci a Nizozemci. V prvně jmenovaném soubojij šlo o to, kdo bude mít jistotu postupu do osmifinále z druhého místa a nakonec přímý souboj o to vyhráli naši jižní sousedé, kteří zásluhou Baumgartnera vyhráli nad svěřebnci kouče Andreje Ševčenka 1:0. Ukrajinci sice ještě můžou živit naději na postup ze třetího místa, ale pravděpodobnost se třemi body na kontě nemají zrovna největší. Ve druhém zápase pak svou roli favorita a také fakt, že vedle Italů zatím předvádějí nejlepší fotbal na mistrovství potvrdili Nizozemci. Ti si poradili se Severní Makedonií jasně 3:0, když se hned o dvě přesné trefy postaral Georginio Wijnaldum, třetí branku pak přidala nová barcelonská posila Memphis Depay.

V zápase konaném v Bukurešti byli od prvních minut očividně aktivnější Rakušané než Ukrajinci a tato aktivita byla odměněna gólovou trefou, o kterou se postaral po 21 minutách Baumgartner zakončením po rohovém kopu, 1:0 pro Rakousko. Jediný střelec tohoto zápasu pak musel ještě během první půle předčasně ze hřiště kvvůli podezření z otřesu mozku po jednom ze soubojů.

Ukrajinci byli blízko k vyrovnání po akci a následném zakončení Šaparenka, jehož střelu pak gólman Bachmann stačil vytáhnout na zadní tyč. Poté se i Raakušané snažili o to, aby jejich náskok nebyl pouze jednobrankový, jenže rozvlnit síť se nepodařilo ani Lainerovi ani navrátilcovi do základní sestavy Arnautovicovi.

Po přestávce tempo i aktivita na obou stranách opadla příležitostí tak tedy bylo čím dál méně. Ukrajincům mohl ve druhém dějství pomoct vyrovnat vlastní brankou Lainer, jenž dost nebezpečně pro svůj tým zakončoval po ukrajinském rohovém kopu. Z ojedinělé ukrajinské šance pak v závěru mohl skórovat a přidat tak svůj třetí gól na turnaji Jarmolenko, ejnže ten tentokrát z úhlu minul.Na víc se ale parta Andreje Ševčenka nezmohla a i když ještě existuje pro ně jakás takás šance na postup ze třetřího místa, je minimální.

Nizozemci s přehledem postoupili ze skupiny C, kterou vyhráli s plným počtem bodů

Přestože Severní Makedonie, jeden z nováčků tohoto šampionátu, už o nic nehrál a ještě před zápasem s Nizozemskem bylo jasné, že skončí poslední ve skupině C, mohli to být oni, kdo jako první mohl překvapivě otevřít skóre. Po deseti minutách hry totiž měli k disspozici brejkovou příležitost, na jejímž konci byl pohotový zakončovatel Tričkovski. Ovšem jeho branku následně neuznal sudí kvůli těsnému ofsajdu.

Sympatická aktivita Makedonců ale ani poté neustala a ve 22. minutě se rozhodl ke střele z hranice šestnáctky Trajkovski, jeho prudká rána ale nakonec šla pouze do tyče. O dvě minuty později už se ale ukázalo , že Nizozemci jsou přeci jenom efektivnějšími fotbalovými umělci. V brejku se tehdy ocitl Malen, jenž si míč prohodil s Depayem  a právě tento druhý jmenovaný fotbalistaotevřel skóre zápasu, 1:0 pro Nizozemsko. Následovala rekace horkokrevných Makedonců, kteří poukazovali na předešlý faul Blinda vůči Padevovi. Nikterak nepomohl Makeonců ani VAR, jenž branku Nizozemcům nakonec uznal.

Zanedlouho mohla přijít druhá nizzoemská přesnsá trefa poté, co si Dumfries naběhl na centrovabný balón zleva, proti jeho následnému zakončení ale předvedl gólman Dimitrevski výtečný zákrok. Stejně tak se vyznamenal i po průniku Depaye.

Po příchodu ze šaten vyrukovali Niizozemci sice hned se dvěma změnami v sestavě, ale ani to nikterak Nizozemce neuklidnilo a nadále zatápěli Makedoncům. V 50. minutě po hlavičkoval rohu De Ligt a i když byl gólman Dimitrovski překonán, na brankové čáře ještě za něj zaskočil Tričkovski. Za chvíli tu ale byli Nizozemci opět s dalším rychlým kontrem, na jehož konci byl centr, který naplno zužitkoval Wijnaldum, 2:0.

I když Makedonci dále bojovali o to, aby duel zdramatizovali a že blízko k tomu měl Bardhi z přímého kopu, nakonec to byli opět favorité z Nizozemska, kteří přidali třetí branku ještě před tím než uběhla hodina hry. Tehdy Depayovu střelu dorazil do sítě opět Wijnaldum.

Když do konce zápasu zbývalo 25 minut, Makedonci sáhli ke střídání, přičemž ze hřiště odcházel jejich nejzkušenější hráč Pandev. Dělo se tak za mohutného potlesku jak jehho spoluhráčů, tak i fanoušků, neboť o šlo o jeho poslední reprezentační zápas v kariéře.

Z lavičky pak už jenom sledoval, jak Nizozemci kontrolovali do konce zápasu své tříbrankové vedení.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečné výsledky (21.6.2021):

SKUPINA C:

Ukrajina - Rakousko 0:1 (0:1)Branka: 21. Baumgartner

Severní Makedonie - Nizozemsko 0:3 (0:1)Branky: 51. a 58. Wijnaldum, 24. Depay

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 19 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy