Slováci po výhře nad Polskem vedou skupinu E. Španělé marně dobývali švédskou obranu

Kromě zápasu Česka se Skotskem v rámci skupiny D byly v pondělí na programu v rámci evropského fotbalového šampionátu i dvě utkání skupiny E. Nejprve se v ní poprvé na mistrovství představili Slováci, kteří se střetli v Petrohradu s Polskem. Slovákům se zásluhou aktivity Róberta Maka nejdříve podařilo otevbřít skóre, krátce po přestávce se sice Polákům podařilo srovnat, jenže pak šli do deseti a tuto přesilovku pak Slováci dokázali využít a vyhráli tak 2:1. Ve večerním zápase v Seville pak Španělsko v dosud nejméně záživném zápase pouze bezbrankově remizovalo se Švédskem.

Co se týče zápasu mezi Polskem a Slovenskem, tak ten začal ve vysokém tempu na obou stranách, ovšem ani jedno mužstvo si v úvodní čtvrthodině nevytvořilo žádnou velkou příležitost. A tak na řadu přišla 18. minuta, kdy si Poláci nedokázali poradit s přímočarou akcí Róberta Maka, jenž se z levé strany dostal hned před dva obránce. Mak nejprve tvrděb zakončil do tyče, od níž se odrazil do zad bezmocného gólmana Szczesnyho, od kterých se pak balón dostal za brankovou čáru, 1:0 pro Slovensko.

Za chvíli mohli Poláci vyrovnat, ovšem Rybusovo zakončení bylo zblokováno Kuckou. Ten se pak zjevil v šanci na druhé straně, když Poláci chybovali ve své rozehrávce a bývalý sparťanský záložník pak nebezpečně zakončoval z hranice šestnáctky. Nakonec ale střílel nad. Zanedlouho se do brejkové příležitosti dostal kapitán Hamšík, ale i on se mezi tři tyče nakonec netrefil.

Polákům nakonec vyšel vstup dodruhé půle. Jen 32 vteřin po návratu na hřiště se uchýlili k rychlé týmové souhře, po které se balón od Rybuse dostal na Linettyho a přestože jeho zakočení nebylo z nejdůraznějších, dokázal i tak překonat brankáře Dúbravku, 1:1. Právě tato branka vlila polským fotbalistům novou krev do žil a netrvalo tak dlouho, aby se Linetty mohl do střelecké litsiny zapsat podruhé. Po přihrávce Klicha se mu to ale tentokráte nepovedlo.

Po půlhodině hry ale byla nálada na poslké straně opět na bodě nula. Způsobi to Krychlowiak, jenž viděl od sudího druhou žlutou kartu v zápase a musel tak tedy předčasně ze hřiště. Přesně sedm minut trvalo pak Slovákům, aby tuto nabídnutou početní výhodu dokázali využít. Stalo se tak po odvráceném rohovém kopu, kdy se rozhodl napálit míč a to takovým způsobem, že gólman Szczesny neměl vůbec naději, 2:1.

I když se pak Poláci snažili s výsledkem něco udělat, nakonec ani příchod dalších útočníků, ani šance Lewandowského a Bednarika už ale na skóre nic nezměnily.

Marná snaha. Španělé dobývali obranný val Švédů, nakonec z toho byla bezbranková remíza

Nebýt švédského brankáře Olsena, Seveřané by inkasovali během zápasu se Španělskem hned několikrát. Nejprve se brankář Švédů předvedl proti Olmově zakončení, při další španělské příležitosti zasahovat nemusel, ani po Moratově zakončení, ani po dvou Kokeho pokusech.

Paradoxně v největší šanci první půle, v rámci které se jen málokdy Švédové potkali s balónem, stejně jako tomu bylo po většinu celého zápasu, se ocitli právě Sevřané. Konkrétně ve 41. minutě se dostal Isak k zakončení z bezprostřední blízkosti, ovšem trefil jen bránícího Llorenta, jenž tak zastoupil již překonaného gólmana Simóna, a od nějž se ještě míř odrazil do tyče. Za chvíli na druhé straně zakročil Olsen opět proti Olmovi.

I ve druhé půli zahrozil Švéd Isak, když se dostal hned přes několik bránících Španělů k přihrávce před branku na Berga, ovšem jako aby ani ten nečekal, že by k němu mohla přijít.

Územní převaha ale po většinu zápasu měli Španělé, ale dlouho se jim nedařilo přes pevnou švédskou deenzivu dostat k finálnímu zakončení. Nakonec až v nastaveném čase se v příležitosti objevil střídající Sarabia, jenže ten zblízka trefil pouze nohu gólmana Olsena, který tak doháněl Španěly k šílenství.

Duel tedy nakonec skončil zaslouženě bezbrankovou remízou.

Mistrovství Evropy ve fotbale - konečné výsledky (14.6.2021):

SKUPINA E:

Polsko - Slovensko 1:2 (0:1)Branky: 46. Linetty - 18. vlastní Szczesny, 69. Škriniar

Španělsko - Švédsko 0:0

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy