Fotbalisti si kvůli FIFA vzít duhovou pásku nemohou. A tak je v tom zastoupili novináři

Před šampionátem řada kapitánů národních týmů ujišťovala, že při zápasech na mistrovství světa v Kataru budou nosit na protest proti utlačování lidských práv v pořádající arabské zemi duhovou kapitánskou pásku. Jenže Mezinárodní fotbalová federace FIFA hráčům v reakci na to pohrozila, že takovýto krok bude trestán žlutou kartou, a tak od tohoto zamýšleného kroku nakonec fotbalisté ustoupili. Protestovat se tak v Kataru místo fotbalistů rozhodli novináři. Někteří z nich se proto dostali do problémů s pořadateli.

K nošení duhového motivu kampaně „OneLove“ se například rozhodl americký novinář Grant Wahl, jenž se málem kvůli tomu na stadion vůbec nedostal. "Když jsem dorazil ke vchodu pro média na stadion v duhovém tričku s fotbalovým míčem podporujícím LGBTQ komunitu, abych informoval o zápase Spojených států a Walesu, ochranka mě odmítla pustit dovnitř, zadržela mě na 25 minut a vztekle se dožadovala, abych si sundal tričko," popisoval svůj zážitek Wahl na svém blogu a pokračoval: "Jeden z hlídačů mi řekl, že se mě jen snažili ochránit před fanoušky uvnitř, kteří by mi mohli ublížit za to, že nosím tohle tričko."

Dodal ještě, že vše skončilo omluvou jak ze strany šéfa ochranky, tak i zástupce FIFA. Že to rozhodně podporovatelé LGBTQ komunity nebudou mít v Kataru jednoduché, bylo jasné již od letošního jara, kdy se katarský generálmajor Abdalazíz Abdalláh Ansarí nechal slyšet, že takovéto projevy nebudou ze strany pořadatelů tolerovány.

Diskuzi s policisty kvůli duhovému motivu měl i dánský reportér Jon Pagh, jenž se snažil s duhovou páskou natočit několik záběrů pro svého zaměstnavatele TV2 a to navíc na periferii města daleko od stadionu. Tehdy k němu muži pořádku přistoupili a požádali ho, aby si pásku sundal, přičemž novinář s tím zprvu nesouhlasil a za chvíli po debatě s ním policisté odešli. "Vlastně jsem byl úplně v šoku. Bylo to nepříjemné," řekl k situaci Pagh pro norskou stanici NRK.

S duhovým motivem „OurLove“ se vytasila i bývalá fotbalistka a nynější reportérka BBC Alex Scottová a pozadu v tomto ohledu nezůstala ani komentátorka německé ZDF Claudia Neumannová se objevila ve vysílání před pondělním večerním duelem USA vs. Wales Ta měla na sobě tričko s duhovým srdcem. "Vítejte zde na stadionu Ahmada bin Alího na třetím zápase druhého turnajového dne. Mohl to být legendární, hrdý den mistrovství světa, ale pojďme ho všichni strávit diskusí o projevech solidarity, které jsme v jednu chvíli viděli. Konkrétně dnes s týmem Íránu," začala navíc svůj vstup a pokračovala: "Slzy fanoušků na tribunách budou jistě ilustrativním obrázkem tohoto mistrovství světa – a pak samozřejmě tichý protest íránského národního týmu, když se hrála státní hymna. To je mimochodem velké téma i v americké reprezentaci. Fanouškovská místa zde v Dauhá jsou vyzdobena v duhových barvách, diskuse jsou zde také velmi živé."

Ještě před hrozbou žlutých karet od FIFA byl nejhlasitějším kritikem mezi kapitány ten anglický, Harry Kane. Angličané nakonec před duelem s Íránem zvolili formu pokleku před úvodním hvizdem. "Chápeme, že je hodně otázek, o kterých se musí mluvit. Nechceme mlčet, ale zároveň chceme věnovat veškerou energii turnaji. Náš postoj k většině témat je dobře známý," uvedl k tomu kouč Albionu Gareth Southgate.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Polský sudí Marciniak se nenechává rozhodit kritikou výkonu ve finále MS. Francouzům poslal jasný vzkaz

Každý fotbalový fanoušek má jistě ještě stále v živé paměti úchvatné finále letošního mistrovství světa ve fotbale v Kataru, ve kterém se Argentinci střetli s Francouzi a ve kterém to byli právě Jihoameričané, jimž se podařilo po stavu 3:3 po prodloužení vyhrát na penalty 4:2. Jenže Francouzi stále nemůžou očividně skousnout tuto porážku, a nejenže se tak ve Francii objevila petice pro opakování finále, kterou podepsalo už 200 000 lidí, ale stále tam sílí i kritika hlavního sudího zápasu, Poláka Szymona Marciniaka. Podle Francouzů totiž přinejmenším jeden z argentinských gólů neměl vůbec platit.

Více souvisejících

MS ve fotbale Katar 2022 Katar

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy