Fotbalová Plzeň bude kromě nového majitele hledat i nového kouče. Po sezóně skončí Bílek

Už delší dobu se spekulovalo o tom, že Viktoria Plzeň sáhne ke změně hlavního trenéra vzhledem k tomu, že během jara několikrát poztrácela body v boji o ligový titul a nyní v nadstavbě tak nemá už šanci, jak ho získat. Proto tedy vedení Viktoriánů rozhodlo, že po sezoně s koučem Michalem Bílkem již neprodlouží smlouvu. Podle serveru Sport.cz pak nejspíše lavičku Plzně opustí i jeho asistent a klubová ikona Pavel Horváth. 

Připomeňme, že tandem Bílek-Horváth přišel na západ Čech v květnu roku 2021 poté, co se Viktoriáni rozloučili se slovenským stratégem Adrianem Gulou. Tehdy sezónu sice dokončil až na pátém místě ligové tabulky, v následné sezóně 2021/22 to však byla mistrovská jízda, která pokračovala jízdou do základní skupiny Ligy mistrů. V ní se utkala Plzeň s giganty jako Bayern Mnichov, Barcelona a Inter Milán, přičemž v této společnosti neměla žádnou šanci na postup, a to ani do Evropské ligy ze třetího místa. 

"V první řadě bych chtěl Michalu Bílkovi poděkovat. Přišel k nám ve chvíli, kdy se nám nedařilo, a byli jsme ve velkých problémech. Dokázal celý tým zmobilizovat, zachránit sezonu a v té nadcházející nás dovedl jak k senzačnímu mistrovskému titulu, tak i účasti v prestižní Lize mistrů,“ nechal se slyšet majitel Západočechů a zároveň generální ředitel klubu Adolf Šádek, jenž pokračoval: "Prožili jsme s Michalem neuvěřitelně silný příběh, který se nesmazatelně zapsal do klubové kroniky, a on na tom měl obrovskou zásluhu. Nyní jsme se však rozhodli, že se naše cesty rozdělí a nebudeme uplatňovat opci. V tomto kontextu se budou po sezoně řešit i zbývající členové realizačního týmu." 

Dodejme k tomu, že vedle Pavla Horvátha jsou po boku Michala Bílka v Plzni ještě Marek Bakoš a Matúš Kozáčik. 

V právě vrcholící sezóně 2022/23 se sice nejprve Plzni dařilo a ještě po konci podzimu se zdálo, že by mohla mít šanci na obhajobu titulu. Jenže od začátku jara tohoto kalendářního roku se svěřencům Michala Bílka vůbec nedařilo a několikrát překvapivě ztratila. Oproti jednomu prohranému zápasu na podzim si Plzeň na jaře připsala hned šest porážek. Proto to tak v současnosti s největší pravděpodobností vypadá na konečné třetí místo, přičemž aktuálně ztrácí na vedoucí Spartu 13 bodů, na druhou Slavii pak 11. 

"Náš cíl je jasný, chceme sezonu dohrát co nejlépe, tedy posbírat co nejvíce bodů, zajistit si definitivně třetí příčku zaručující účast v evropských pohárech a důstojně se rozloučit jak s celým fotbalovým ročníkem, tak i s trenérem Michalem Bílkem," zakončil ve svém prohlášení Šádek, jenž navíc kromě trenéra ještě hledá nového majitele. 

Související

Slavia Praha, ilustrační fotografie.

Slavia s Plzní půjdou do svých odvet s náskokem. Sparta se nemůže vzpamatovat

Ve čtvrtek sehráli všichni tři čeští zástupci úvodní duely 4. předkol evropských pohárů. Zatímco Slavia se Spartou bojují o účast v Evropské lize, plzeňští Viktoriáni pro změnu stojí o postup do skupinové fáze Konferenční ligy. A zatímco Slavia a Plzeň si relativně poradila se svými soupeři, pražská Sparta jako by se ještě nevzpamatovala z šoku z vyřazení z předkola Ligy mistrů dánskou Kodaní a nadále pokračuje v nevýrazných výkonech.  
SK Slavia Praha

Plzeň si na Maltě došla pro postup, Slavii inkasovaný gól v Košicích nezaskočil a taktéž pokračuje

Po pražské Spartě, které se v úterý nepodařilo přes Kodaň opět postoupit blíže k Lize mistrů, do odvetných zápasů 3. předkol evropských pohárů zasáhli další dva čeští zástupci, tedy Plzeň a Slavia. Západočeský klub za svou odvetou odcestoval na Maltu, kde se utkal s Gzirou, slávisté pro změnu zamířili do Košic, kde v azylu hraje domácí zápasy na evropské scéně ukrajinské Dnipro. Viktoriáni si došli k postupu pohodlně, když ke čtyřem brankám z domova přidali další dvě, proti sešívaným se tentokrát postavil daleko připravenější celek, kterému se podařilo jako prvnímu skórovat. Jurečkovi se ale povedlo vyrovnat na 1:1 a dostat tak Pražany do play-off o Evropskou ligu.

Více souvisejících

FC Viktoria Plzeň Michal Bílek Fotbalová 1. liga ČR

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 8 hodinami

před 15 hodinami

před 15 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy