České hokejistky si na MS poprvé v historii zahrají po výhře nad Finskem o medaile

To, o čem v koutku duše české hokejové reprezentantky snily, se stalo skutečností. Na letošním právě probíhajícím mistrovství světa v Dánsku se dokázali dostat mezi nejlepší čtyři a tím pádem se probojovat do bojů o medaile. Poté, co svěřenkyně nové kanadské koučky Carly MacLoadové suverénně ovládly svou skupinu B, si ve čtvrtfinále vyšláply i na Finky, které nakonec díky gólům Daniely Pejšové a Anety Tejralové Češky porazily v prodloužení 2:1.

Že to favorizované Finky nebudou mít proti Češkám jednoduché, bylo znát hned v úvodu duelu, kdy už po třech minutách hry zahrozila Šapovalivová. Tehdy ale z toho branka nepadla a nepadla ani při následném oslabení Finek. V deváté minutě se pokoušela otevřít skóre pro změnu Neubauerová, jeho ránu ale gólmanka Keisalaová dokázala vyrazit ramenem.

Její protějšek v českém brankovišti Peslarová rozhodně co se týče vytíženosti nezaostávala a nakonec měla po první třetině stejný počet zákroků jako finská žena s maskou. I ve druhé dvacetiminutovce měly Češky možnost přesilové hry, ale ani tentokrát ji nedokázaly ukončit dříve úspěšnou trefou. Na tu si musely  počkat až do 37. minuty, kdy nejprve pálila kapitánka Mills, její střela se však odrazila k obránkyni Pejšová a tak svým přesným čtvrtým zásahem na tomto turnaji otevřela skóre duelu, 1:0.

Radost z hubeného vedení ale nemusela trvat dlouho, jelikož ještě krátce před druhou přestávkou při českém oslabení Savolainenová trefila horní tyčku.

Prostor mezi tyčemi české svatyně se Finkám v této početní výhodě nepodařilo trefit ani v úvodu třetí třetiny a to především zásluhou výtečně chytající Peslarové. Postupem času aměly přeci jenom ale více puk na svých hokejkách Finky a svou herní převahu nakonec přetavily v gól ve 49. minutě. Tehdy na 1:1 vyrovnala Tulusová. Ještě že se ale české hráčky mohly i poté spolehnout na Peslarovou, jelikož krátce na to vytáhla výborný zákrok proti Nieminenové.

Přestože se v závěru Seveřanky pokoušely o častější střelbu, muselo zápas rozhodout až prodloužení. Krátce po jeho začátku hrubě chybovala finská kapitánka Hiirikoskiová a k puku se tak dostala Tejralová, která střelou k bližší tyči překonala brankářku Keisalaovou.

Česká radost tak mohla naplno propuknout a to nejen z historického bvítězství nad Finkami, ale především i z historického postupu do semifinále. A české hokejistky tak svůj sen mohou žít dál.

Mistrovství světa hokejistek v Dánsku - čtvrtfinále (1.9.2022):

Finsko - Česko 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)Branky a nahrávky: 49. Tulusová (Holopainenová, Rantalaová) - 37. Pejšová (Mills), 61. Tejralová. Rozhodčí: Hansonová (USA), Nearyová - Chartrandová (obě Kan.), Dinantová (Belg.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 326

Sestava ČR: Peslarová - Lásková, Pejšová, Horálková, Tejralová, Radová, Trnková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Pejzlová, Hymlárová, Křížová - Neubauerová, Přibylová, Mills - Pátková, Sarnovská, Erbanová. Trenérka: Carla MacLeodová

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.
Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

Více souvisejících

Hokej MS hokej Hokej ČR

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy