Kvůli pravidlu IIHF může Pešán a spol. mít až šest náhradníků. Nakonec vezmou jen tři

Zpočátku počítal realizační tým hokejového národního A-týmu v čele s koučem Filipem Pešánem a generálním manažerem Petrem Nedvědem až se třiceti, později s patnácti náhradníky, kteří by přicházeli v úvahu tehdy, pokud se někdo z nominovaných reprezentantů v Pekingu nakazí koronavirem. Jak začátkem tohoto týdne vyšlo najevo, pravidla Mezinárodní hokejové federace IIHF počítá pro olympijský turnaj maximálně s šesti náhradníky. Češi nakonec budou mít k dispozici jen tři náhradníky, jak to v úterý potvrdil Petr Nedvěd.

Důvody, proč se nakonec realizační tým seznam náhradníků rozhodl zúžit jenom na tři, samotný Petr Nedvěd hned dodal. „S největší pravděpodobností vybereme jen dva útočníky a jednoho obránce. Vede nás k tomu několik důvodů. Už takhle máme v nominaci 25 hráčů a s více hráči je obtížnější udržet adekvátní kvalitu tréninků. Nechceme brát brankáře. Máme tři, kteří budou po prodělaném covidu a nevidíme nutnost nominovat dalšího jako čtvrtého," řekl konkrétně Nedvěd s tím, že jména náhradníků budou zveřejněna ve středu.

Kvůli přísným protiepidemickým opatřením v dějišti Her bude muset tato trojice nejenže od samotného mužstva odděleni, ale nebudou přítomni ani v olympijské vesnici. Společně se svými spoluhráči ale budou moct trénovat. Jen pro přimenutí, celkem nominovaných hokejistů pro Peking je 25, z toho však vždy 22 hokejistů může být na soupisce pro jedno utkání.

Na původně patnáctičlenném seznamu náhradníků zmiňovaný Filipem Pešánem se ocitala taková jméno jako například Blümel z Pardubic, Flek z Karlových Varů, sparťan Chlapík a Tomášek z Chabarovsku.

„Dnes budu komunikovat jak s hráči, kteří připadají v úvahu, i s jejich kluby a podle toho se zařídíme. Pro náhradníky to v Pekingu nebude jednoduchá situace. Budou mimo mužstvo, do turnaje s největší pravděpodobností vůbec nezasáhnou a zásah by to byl i pro kluby, které by o kluky během olympiádu přišly," tuší těžké rozhovory s hráči Nedvěd. Ten by pak přivítal, kdyby tito dodatečně nominovaní náhradníci odletěli do Pekingu s druhou várkou hokejové výpravy 2. února. „Kdybychom viděli, že se v Pekingu situace vymyká normálu a číslo nakažených by pro nás bylo neudržitelné, uvažovali bychom o variantě povolání dalších náhradníků. Byli bychom hloupí, kdybychom se o tuto možnost okradli," dodal.

Tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund se pak vrátil ke koronavirové situaci uvnitř národního týmu. Kvůli nemoci dosud trénovalo jen osm hráčů. V kranténě se momentálně nacházejí stále brankáři Hrubec, Will, Bartošák a obránce Mozík. „Máme ale informace od lékařů, že se jejich hodnoty u testů výrazně zlepšují a je velká pravděpodobnost, že v dohledné době budou i oni trénovat," uvedl však k tomu Zikmund.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Převáží zbraně mezi Ruskem a KLDR. Loď, na kterou USA uvalily sankce, kotví v čínském přístavu

Čína umožňuje ve svém přístavu kotvit ruské nákladní lodi, na kterou USA uvalily sankce a která zřejmě převáží do Ruska zbraně ze Severní Koreje. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy