Pardubice mají opět problém s dopingem. Tentokrát se do pasti chytil Mandát

Jen pár měsíců poté, co hokejovými Pardubicemi cloumala kauza útočníka Roberta Kousala, jenž byl kvůli řízení auta pod vlivem omamných látek, které se ale u něj nakonec neprokázaly, vyřazen v listopadu loňského roku z kádru pardubického A-týmu, se objevil další pozitivní dopingový test u dalšího pardubického hokejisty. Tentokrát se jedná o pětadvacetiletém útočníkovi Janu Mandátovi, jež se měl být pozitivně testován na doping již 13. prosince po duelu s Libercem. Na základě oznámení Antidopingového výboru ČR tak předseda discplinární komise Viktor Ujčík rozhodl, že Mandátovi pozastaví činnost v soutěžích pod hlavičkou Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

Již zmiňovaný Antidopingový výbor ČR oznámil pouze to, že "výsledek kontroly A-vzorku byl pozitivní na přítomnost zakázané látky". Jaké látky šlo u Jana Mandáta, to ale nikterak konkretizováno nebylo.

„Po obdržení rozhodnutí jsme se sešli Janem Mandátem, který užití zakázané látky popřel. Na jeho požadavek bude ve specializované laboratoři v Německu přezkoumán kontrolní vzorek B. Do doby, než bude výsledek přezkoumání znám a celá situace vyřešena, se nebudeme k této věci dále vyjadřovat,“ řekl k novému zjištění Antidopingového výboru ČR člen představenstva Dynama Pardubice Dušan Salfický.

Jan Mandát bude mít tedy pozastavenou činnost v soutěžích řízených ČSLH do momentu, kdy skončí šetření Antidopingového výboru. Jak upozornil šéf disciplinární komise Viktor Ujčík, trest Mandátovi udělil na základě Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice.

Pro Pardubice je aktuální případ ještě o to větší rána, že se týká právě Jana Mandáta. Právě na něm totiž chtějí Východočeši stavět v nejbližších letech a i proto na začátku nového roku s klubem podepsal nový tříletý kontrakt. Připomeňme, že během 30 zápasů Mandát zaznamenal za Pardubice devět branek a pět asistencí. Díky tomu je tak nejproduktivnějším hokejistou pardubického kádru.

Dodejme pak, že v předešlých časech to nebyl v Pardubicích pouze Robert Kousal, u kterého se objevilo podezření na omamnou látku. Vyprávvět by o tom mohl i někdejší obránce Východočechů Petr Čáslava, u kterého se odhalil v těle kokain. Stalo se tak v červnu roku 2018. Mistr světa z roku 2010 a extraligový šampion s Pardubicemi z roku 2005 se pak ke kokainu přiznal, označil to za hloupost a pak se i omluvil.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Pardubice doping hokej

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 30 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy