LOH 2024: Ondrovi se podařilo topovat na jednom z boulderů. V půli semifinále je na pátém místě

Jen málokdo ze semifinalistů v boulderingu dokázal během pondělního dopoledne dojít až k topu. Proto tato skutečnost, že českému reprezentantovi Adamu Ondrovi se to podařilo na čtvrté z celkem čtyř boulderingových stěn, je nesmírně cenná. Díky tomu se rázem vyšvihl na čtvrtou příčku, nakonec po polovině semifinále figuruje na páté pozici, přičemž na kontě má prozatím 48,7 bodu. Před lezci je teď lezení na obtížnost, které je na programu během středečního dopoledne a které rozhodne definitivně o osmičce postupujících do finále.

Adam Ondra nechtěl nechat nic náhodě a chtěl hned na úvod semifinále na první stěně dosáhnout topu. Nakonec z toho byl i tak slušný zisk 9,6 bodu, a protože stejného bodového počtu dosáhl i na stěně druhé, vypadalo to pro jeho působení v dalším průběhu olympijského závodu nadějně. Přestože na cestě k třetímu topu dosáhl jen k první bodované zóně, mrzet ho to nemuselo, jelikož na čtvrté stěně k topu opravdu došel, což oslavil tak, že to bylo z Paříže slyšet až do České republiky.

 A spokojený byl i během rozhovoru v mixzóně po polovině semifinále. "Určitě spokojenost. Na prvních třech boulderech nejsem úplně spokojený. Možná jsem neměl na víc, ale určitě asi byly zbytečné pokusy. Naštěstí na čtverce jsem udržel chladnou hlavu. Hlavně jsem i hodně spokojený s tím, co jsme v tréninku udělali. Tyhle plotny jsme hodně nacvičovali a naštěstí to všechno vyšlo, takže velká spokojenost," komentoval svůj výkon brněnský rodák a pokračoval: "U té čtverky jsem věděl, že je to teď nebo nikdy. A pokud to nevylezu, tak budu mít hodně špatnou pozici pro postup do finále. Byl jsem pod neuvěřitelným tlakem. Zvlášť poté, co jsem na druhý pokus věděl, že je to velmi blízko a že vím přesně co dělat a měl bych to vylézt. Naštěstí se podařilo. Zároveň to ale byl typ boulderu, který úplně nechcete lézt pod tímhle tlakem. Záleželo na jakémkoliv pikometru jako je natočení lezečky a tom, jestli to tam ještě ustojíte, nebo ne."

Olympijská stěna opravdu závodníkům nedarovala nic zadarmo. Suverénně nejlepším z kvalifikantů tak byl Sorato Anraku z Japonska, kterému se povedlo dolézt k topu na všech čtyřech boulderech. Než skončila první část semifinále, přes českého lezce se ještě v průběžném pořadí dokázali dostat Japonec Tomoa Narasaki, Brit Toby Roberts a Francouz Sam Avezou. I šestému Jakobu Schubertovi z Rakouska se podařilo jednou dospět k topu.

Připomeňme, že pro Adama Ondru se jedná o druhou olympijskou účast. Při té předešlé v Tokiu skončil šestý, přičemž tehdy v kombinačním závodě byla mimo jiné i rychlost. Tentokrát se jedná o bouldering a lezení na obtížnost a v této kombinaci se Ondrovi daří natolik, že z ní má hned čtyři zlata ze světových šampionátů. Proto tak nyní existuje naděje spočívající v možnosti vylepšit ono šesté místo z Tokia. 

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Adam Ondra

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ústavní soud zamítl stížnost na kampaň SPD. Podobné chování je i nadále možné, zlobí se advokátka

Ústavní soud zamítl další stížnost na nenávistnou a xenofobní kampaň SPD, tentokrát v Jihočeském kraji. Údajně nenašel procesní cestu, jak ji podpořit.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy