LOH 2024: Sen o zisku první medaile uplaval na příliš divoké vodě. Satková se propadla z prvního na sedmé místo

Česká olympijská výprava v Paříži měla opět blízko k zisku prvního cenného kovu na těchto Hrách. Jenže i tentokrát česká vlaječka nevystoupala na stupně vítězů. Přestože k tomu tentokrát měla singlkanoistka Gabriela Satková velice blízko a to zvlášť po semifinále, které vyhrála a do finále tak odstartovala jako poslední v pořadí. Kromě šťouchu však ve finálové jízdě také několikrát chybovala, když divokou vodu podjela a tím tak ztratila mnoho vteřin, což tak nakonec ve výsledku stačilo až na sedmou příčku. Závod tak celkově nakonec neovládla žádná menší závodnice než jakou je Australanka Jessica Foxová, která si tak dojela pro šestou olympijskou medaili. Druhá skončila Němka Elena Liliková a třetí pak Američanka Evy Leibfarthová. 

Co se týče finálové jízdy Gabriely Satkové, tak ta se pro ni nevyvíjela dobře již od samého začátku, jelikož hned ve druhé brance došlo ke šťouchu, což rozhodčí ocenili dvouvteřinovou penalizací. To by ještě nic tak samo o sobě neznamenalo, jelikož tu ještě byla šance n a stříbro či bronz. Následovaly dvě chyby u protivodných branek 6 a 17, kde divokou vodu podjela tak výrazně, že je stěží dostávala zpátky tak, aby brankami projela. Ztráta tak ještě více narostla a výsledný čas 114,22 tak stačil až na sedmou příčku. Oproti prvnímu místu po semifinále, které českým fanouškům dávalo naději, to byl nepříjemný sešup, po kterém nechyběly české slzy zklamání u Gabriely Satkové.  Té nakonec chyběly na medaili více než čtyři vteřiny. 

"Asi jsem mohla předvést něco lepšího. To si myslím, že asi ví každý, ale zároveň jsem aspoň byla ve finále. To si myslím, že je pozitivní. Jet z posledního místa je určitě velký zážitek, i když to nedopadlo dobře, ale myslím si, že ne každý by se s tím dokázal poprat," uvedla Satková po dojetí do cíle a pokračovala: "Hodně se to nepodařilo, ale ani bych neřekla, že to bylo z nervozity. Hlavou jsem byla v pohodě. Asi jsem tam špatně udělala nějaký pohyb, ale to tak prostě je. Občas si myslím, že všechny chyby nemají úplně vysvětlení. Občas se to prostě tak stane. Přece jenom ta voda není furt stejná a nějak se mi dneska trošku hůř rozuměla." 

Závod tak tedy nakonec podle očekávání ovládla velezkušená Australanka Jessica Foxová, které se tak podařilo obhájit zlato z Tokia a získat tak třetí zlatou olympijskou medaili. Rodačka z Marseille byla jak v kvalifikaci, tak v semifinále vždy druhá za českou reprezentantkou, její finálová jízda byla i přes jednu dvousekundovou penalizaci dostatečně rychlá na to, aby skončila první. "Nevím, jak jsem to dokázala. Byla tu neuvěřitelná atmosféra a myslím, že ta moje jízda byla nejlepší, jakou jsem kdy předvedla," nechala se slyšet slalomářská hvězda Foxová po finále. 

Letní olympijské hry v Paříži 2024:  

Vodní slalom (31.7.2024): 

Ženy: 

C1: 1. Foxová (Austr.) 101,06 (2 tr. sekundy), 2. Liliková (Něm.) -2,48 (0), 3. Leibfarthová (USA) -8,89 (2), 4. Paňková (SR) -10,01 (0), 5. Satilaová (Braz.) -11,64 (2), 6. Dóriaová Vilarrublaová (And.) -12,52 (6), 7. G. Satková (ČR) -13,16 (2) 

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Gabriela Satková

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Povodně v ČR končí, to nejtěžší teprve přijde. Armáda, hasiči i dobrovolníci likvidují škody

Okolo deváté hodiny ranní už v Česku bylo pouze 32 míst, kde se vyskytoval některý ze stupňů povodňové aktivity. Jak ale nebezpečí postupně odchází, nastává čas likvidace následků. Kromě dobrovolníků se do ní zapojují i hasiči a armáda.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy