Na podzim se bude šlapat do pedálů. V říjnu bude jak Giro, tak i Vuelta

Cyklistické závody jsou jedny z mála sportovních akcí, které se letos kvůli pandemii kornaviru stále ještě nezrušily, ale pouze odložily. To platí jak pro nejslavnější závody GrandTour (Tour de France, Giro d´Italia a Vuelta), tak i pro tzv. monumenty. Z nové termínové listiny Mezinárodní cyklistické unie (UCI) vyplývá, že hodně nabitý bude třeba říjen, kdy bude probíhat jak Giro d´Italia (start 3. října), tak i Vuelta (start 20. října). Poprvé po 34 letech se tak tyto slavné závody dostanou do termínové kolize a jednolivé cyklistické stáje se tak budou muset rozhodovat, na jaké závody koho poslat.

Protože Giro d´Italia, závod konající se na Apeninském poloostrově tradičně v květnu, se nyní bude konat od 3. října do 25. října, znamená to, že se se španělskou Vueltou, jež odstartuje 20. října a skončí 8. listopadu, bude krýt s Girem pět dní. Vuelta musela být o měsíc posunuta kvůli novému termínu Tour de France, která místo přelomu června a července se bude nově konat až od 29. srpna do 20. září. Je však stále otázkou, jak to se slavnou Tour bude, neboť je tu rozhodnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že se ve Francii nebudou moct kvůli koronaviru konat velké sportovní akce do 1. září.

Mimochodem, co se týče Vuelty, právě kvůli posunutí tohoto závodu vyškrtla UCI z tohoto závodu původně naplánované úvodní tři etapy bez náhrady, tudíž se tak účastníci tohoto závdu nepodívají do Nizozemska.

Během letních a podzimních měsíců bude k vidění i hodně odložených monumentů, přičemž tím prvním, který vlastně odstartuje cyklistickou sezónu 2020 bude závod Strade Bianche (1. srpna) následovaný závodem Kolem Polska. Závod Milán - San Remo pak začne 8. srpna. Dalšími takovými závody budou na podzim i Lutych-Bastogne-Lutych (4. října), Kolem Flander (18. října), Paříž-Roubaix (25. října) a posledním z tzv. monumentů bude závod konající se tradičně v říjnu, tedy Kolem Lombardie (31. října).

"Velice pečlivě monitorujeme situaci na celém světě a náš projekt se v závislosti na pandemii může změnit. Je tu ještě spousta otázek. Čeká nás spousta práce," uvedl k nové termínové listině předseda UCI David Lappartient na tiskové videokonferenci.

Novou termínovou listinu uvítal například český cyklista Zdeněk Štybar, jehož především těší, že její součástí jsou i klasiky nebo-li monumenty, jakými jsou právě Kolem Flander a Paříž-Roubaix, na nichž nechyběl již sedm let. Na slavném monumentu Paříž-Roubaix proslulým svou trasou na kostkách tento český reprezentant skončil dokonce dvakrát na druhém místě. "Jsem šťastný, že už máme kalendář a že bude zahrnovat klasiky, které tolik milujeme. Hodně mě to potěšilo, když vím, že Flandry i Roubaix mají v kalendáři své místo a počítá se s tím, že se pojedou, přestože bude divné jet ty závody na podzim," ví Štybar.

Cyklističtí fanoušci po celém světě se tak rozhodně budou těšit po měsících strádání zapříčeněné koronavirem nejen na nabitý podzim, ale i na ještě nabitější říjen. Do konce července totiž budou muset bez svých oblíběných závodů vydržet. Nový kalendář UCI pak dává dost času cyklistům na to, jakých závodů se majíí zúčastnit s ohledem na to, že každý cyklista je typově odlišný a každý z nich se specializuje na nějaké závody.

Pokud se vrátíme ještě do srpna, prvního závodního měsíce, tak jeho součástí bude i příprava na Tour de France, tedy závod Critérium du Dauphiné, tentokrát však mající pouze pět etap. V září pak ještě bude na programu jednak etapový závod Tirreno-Adriatico a jednak i jednodenními Grand Prix v kanadském Québecu a Montrealu. V tomto měsíci se pak budou moct fanoušci těšit i na BinckBank Tour v Belgii a klasiku Valonský šíp.

Související

Cyklistika, ilustrační fotografie.

Přelomový vynález dnes slaví svůj den. Jízdní kolo je s námi už stovky let

Od roku 2018 je třetí červnový den Světovým dnem jízdního kola. Má mimo jiné zvýšit popularitu cyklistiky a jízdního kola coby ekologického dopravního prostředku, který může i díky cenové dostupnosti využívat většina lidí na celém světě. Jízdní kolo patří mezi přelomové vynálezy s dlouhou historií, jezdí se na něm již déle než 200 let! 

Více souvisejících

Cyklistika

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy