Olympiáda odložena, hlásí vlivný kanadský činovník Pound. MOV to zatím nepotvrzuje

Významný kanadský sportovní funkcioniář, jenž byl v minulosti viceprezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a také šéfem Světové antidopingové agentury WADA Richard Pound uvedl v pondělním rozhovoru pro USA Today, že už je o odkladu Letních olympijských her v Tokiu definitivně rozhodnuto. Samotný MOV v čele s Thomasem Bachem však tuto informaci zatím nepotvrzuje a Poundův výrok označil jako "interpretaci jednotlivce". "Na základě informací, které má MOV k dispozici, bylo rozhodnuto o odkladu. Parametry ještě nebyly stanoveny, ale hry nezačnou 24. července, pokud vím," uvedl Pound v interview konkrétně.

Richard Pound přišel i s tím, kdy by se mohly tokijské Hry konat. Mluví o tom, že s největší pravděpodobností se bude v této souvislosti jednat o příští rok 2021. Podle Pounda ale k tomu řekne MOV detaily a to co nejdříve. „Budou přicházet postupně, protože po odložení se musíme vyrovnat s důsledky, které budou obrovské,“ řekl sedmasedmdesátiletý činovník.

Připomeňme, že to byl právě Pound, kdo byl coby šéf Světové antidopingové federace také členem komise vyšetřující systémový doping v Rusku. V řadách Mezinárodního olympijského výboru pak figuruje dlouhých 40 let.

Mluvčí MOV Mark Adams však i přes tyto skutečnosti a i přes to, co všechno v rozhovoru Richard Pound k olympiádě v Tokiu uvedl, řekl následující: „Je právem každého funkcionáře interpretovat rozhodnutí výkonného výboru, které bylo oznámeno v neděli.“ Jak je ale vidět, slova Pounda přímo nedementoval.

V poslední době sílí hlasy pro odkad Her ze všech možných koutů světa. Jako první se pro to vyslovily španělský, norský a brazilský olympijský výbor, Kanada v pondělí ráno uvedla, že své sportovce do Tokia nepošla ani na olympiádu, ani na paralympiádu, pokud se Hry budou konat letos. A Austrálie pak doporučila svým sportovcům, aby se připravovali už raději na rok 2021. A do Tokia se tento rok nijak neženou ani Poláci.

Japonský premiér Šinzó Abe pak v pondělí poprvé připustil, že by existovala jiná varianty pro Hry, než letošní rok, rozhodně by se ale v žádném případě nemělo jednat o jejich úplném zrušení. Připomeňme, že se Hry mají uskutečnit letos od 24. července do 9. srpna.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 olympiáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy