Tuzemští sportovní funkcionáři se přou o to, kdo vyslal do Tokia neočkovaného lékaře

Skandál, jenž vyplul na povrch vestředu večer poté, co Seznam Zprávy zjistily, že Český olympijský výbor (ČOV) vyslal do dějiště Her, tedy do Tokia, neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka. Poslední zákulisní informace hovoří o tom, že by snad měl za vysláním Voráčka do Tokia být zástupce olympijského výboru Martin Doktor. Pod dokumentem s finální nominací sportovců a dalších osob, které byly vysláni do Tokia, je však podepsána zástupkyně tenisového svazu Kateřina Kocourková a sám tenisový svaz v čele s Ivem Kaderkou už stihl odmítnot, že by to byl on, kdo Voráčka do Tokia vyslal.

Nikdo nechce mít s vysláním neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka do Tokia z tuzemského sportovního funkcionářského prostředí nic společného. Všechno to začalo středečním vyjádřením mluvčího ČOV Tibora Alföldiho, jenž se nechal slyšet, že právě prvního pozitivně testovaného z české výpravy do dějiště Her, tedy onoho lékaře Vlastimila Voráčka, nominoval tenisový svaz. To však Ivo Kaderka během čtvrtka odmítl s tím, že Alföldimu přes Seznam Zprávy vzkázal, "ať si dá mokrý hadr na hlavu".

Podle Kaderky totiž žádný dokument ani on, ani paní Kocourková nepodepsali. Český olympijský výbor ale následně dodal důkaz v podobě kopie tohoto dokumebntu, podd nímž je skutečně podepsaná právě Kateřina Kocourková. „Tenisový svaz nominoval pana Voráčka přes Lékařskou komisi ČOV na olympijské hry do Tokia a trval na něm,“ řekl k dokumentu pro server idnes.cz Alföldi.

Jaká byla následná reakce Iva Kaderky? Podle něj na Voráčkovu nominaci tlačili předešímb zástupci z ČOV. „Pokud jde o nominaci doktora Vlastimila Voráčka, byl stejně jako na minulých hrách součástí lékařského zabezpečení mise ČOV, když na formálním nominačním dokumentu byl dodatečně doplněn na základě žádosti šéfa mise Martina Doktora. Jeho účast na hrách neschválil výkonný výbor Českého tenisového svazu a já o ní ani nevěděl,“  řekl dodatečně Kaderka.

Ten pak také vidí daleko podstatnější problém v tom, že ČOV nezajistil výpravě bezpečné podmínky pro jejich cestu do Tokia a označuje to tak za organizační selhání, které chce podle něj ČOV schovat za „jeden formální dokument s podpisem generální sekretářky“.

Související

Ilustrační foto

Tisk: Po skončení olympiády vyvstává otázka, zda se měla vůbec konat

O rok odložené olympijské hry v Tokiu měly podle organizátorů sloužit jako pomník vítězství nad pandemií covidu-19. Světový tisk si nicméně po jejich nedělním zakončení klade otázku, zda bylo jejich uskutečnění dobrou volbou. Protikoronavirová opatření byla všudypřítomná a řada expertů pokračuje hry za selhání.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.

Více souvisejících

Olympijské hry 2021 (Tokio) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Český olympijský výbor olympiáda

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy