Sparta se už těší na podzim. Venku se utká se Citizens či Leverkusenem, doma s Atléticem či Interem

Čtvrteční los v Monaku rozhodl o soupeřích pražské Sparty v nejprestižnější evropské klubové soutěži Lize mistrů, kam se dokázala probojovat poprvé od roku 2005. Protože se od této sezóny hraje hlavní fáze této soutěže (stejně jako v Evropské lize a Konferenční lize) v novém formátu, v tzv. švýcarském systému, kdy místo dosavadních osmi skupin po čtyřech bude jedna velká ligová tabulka se všemi 36 účastníky, přičemž každý z nich bude mít osm svých soupeřů (dva týmy z každého ze čtyř košů), se kterými se každý tým utká vždy jednou (přičemž každý tým bude hrát čtyři zápasy doma a čtyři venku), nové bylo i losování soutěže.

Ručně se vylosoval každý tým a následně mu byl softwarem pokaždé přirazeno osm soupeřů. Tímto způsobem tak Gigi Buffon s Cristianem Ronaldem rozhodli o následujících soupeřích Sparty: Manchester City, Inter Milán, Atlético Madrid, Leverkusen, Salcburk, Feyenoord, Stuttgart a Brest. 

Los pomocí softwaru určil nejen všech osm soupeřů, což mimochodem měl pod palcem při slavnostním galavečeru Cristiano Ronaldo, jenž vždy musel zmáčknout tlačítko, aby tak vybral pro všechny jednotlivé účastníky soupeře, ale i to, s kým daný účastník bude hrát doma a s kým venku. V případě pražské Sparty tak tomu je následovně: doma si Pražané zahrají s Interem Milán, Atléticem Madrid, Salcburkem a Brestem, venku pak s Manchesterem City, Leverkusenem, Feyenoordem a Stuttgartem. 

Velmi pikantní se jeví souboj s Feyenoordem, jelikož ten od nové sezóny vede dánský stratég Brian Priske, který tam odešel právě ze Sparty, se kterou se mu podařilo vyhrát dva ligové tituly a jeden český pohár. 

Například obránce Jaroslav Zelený nebyl v rozhovoru pro Nova Sport nadšen z toho, že zavítají na Etihad Stadium. "Když bylo hotovo, tak jsem se trochu pousmál, protože všechny zápasy pro nás budou hodně těžké. Nejvíc jsem si nepřál hrát na City a ty jsme dostali hned na začátku. Neměl jsem nikoho, koho bych si přál nejvíc. Feyenoord bude samozřejmě taky pikantní," řekl konkrétně k losu a následně uvedl klub, s kterým by to mohla mít Sparta nejjednodušší: "Všechny ostatní týmy jsou hodně dobré, bude to s nimi hodně těžké. Takže zvolím Brest, ale spíš vzhledem k tomu, že je nemám úplně nakoukané." 

Pro Nova Sport se k losu vyjádřil i kouč Sparty Lars Friis. "Je to těžký los. Bez ohledu na to, s kým budeme hrát, to bude těžké. Je to Liga mistrů, nejlepší soutěž na světě s nejlepšími hráči. Manchester City je pro mě možná nejlepší mužstvo na světě. Bude to těžké, na druhou stranu to bude dobrá zkušenost. S (trenérem Feyenoordu) Brianem Priskem jsem ještě nemluvil," nechal se slyšet dánský trenér. 

Co se týče úřadujícího německého mistra z Leverkusenu, tak ten se pak kromě Sparty utká ještě s Interem Milán, AC Milán, Salcburkem, Liverpoolem, Atléticem Madrid, Feyenoordem a Brestem. Připomeňme, že za Leverkusen hrají čeští legionáři brankář Matěj Kovář a útočník Patrik Schick, další útočník Adam Hložek pak před nedávnem přestoupil do Hoffenheimu.  

Z českého pohledu bude jistě zajímavé sledovat i španělskou, chcete-li katalánskou Gironu, pro kterou je to první účast v Lize mistrů – stejně jako u francouzského Brestu či u Slovanu Bratislava. Katalánský klub, za který nově hraje bývalý sparťanský špílmachr Ladislav Krejčí, se utká s Feyenoordem, Liverpoolem, Arsenalem, Slovanem Bratislava, Paris St.Germain, AC Milán, PSV Eindhoven a se Štýrským Hradcem. 

Pokud se podíváme na soupeře obhájce trofeje Realu Madrid, tak ten vedle AC Milán, Salcburku a Suttgartu se doma utká i s Borussií Dortmund a zopakuje se tak poslední finále Ligy mistrů. Kromě toho pak svěřenci kouče Carla Ancelottiho zavítají na hřiště Liverpoolu, Atalanty Bergamo (nedávného soupeře v evropském Superpoháru), Lille a Brestu. 

Slovenský debutant v Lize mistrů Slovan Bratislava pak má za soupeře Manchester City, AC Milán, Dinamo Záhřeb, Stuttgart, Bayern Mnichov, Atlético Madrid, Celtic Glasgow a Gironu.  První čtyři jmenovaní pojedou na Slovensku. 

Dodejme, že do další vyřazovací fáze postupuje z 36členné ligové tabulky 24 týmů, přičemž prvních osm přímo do osmifinále. Oproti předešlým sezónám pak nikdo nepropadne do nižších evropských soutěží a nebude tak v nich na jaře pokračovat. 

První kolo Ligy mistrů je pak na programu 17. až 19. Září, přičemž podrobný jízdní řád s přesnými termíny zveřejní UEFA až v sobotu po pátečních losech Evropské ligy a Konferenční ligy.  

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.
Fotbal, ilustrační fotografie

Mbappé se po odchodu do Realu Madrid pře s PSG o 55 milionů eur

Francouzský fotbalový hvězdný útočník Kylian Mbappé ještě nespálil po přestupu z Paris Saint Germain do Realu Madrid všechny mosty. Se svým bývalým zaměstnavatelem se totiž pře o 55 milionů eur (v přepočtu 1,38 miliardy korun), který mu má doplatit právě po transferu do španělské metropole. Nyní se do tohoto sporu snažila vložit Francouzská ligová asociace LFP, která chtěla být prostředníkem mezi oběma stranami, hráč ale tuto nabídku odmítl.

Více souvisejících

Fotbal AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

před 1 hodinou

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

před 2 hodinami

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evakuace v Ostravě

Evakuace Ostravy: Hasiči zachraňují desítky osob, evidují tisíce výjezdů

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Na síti X dnes uvedli, že zachránili na sedm desítek osob. V ostravské části Přívoz probíhá evakuace poté, co se u soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Raketa Storm Shadow

Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný

Západní lídři by Ukrajincům neměli povolovat použít zbraně dlouhého doletu proti hloubi území Ruské federace. Moskva sice už vystavila mnoho takzvaných červených linií, které se nakonec ukázaly jako překročitelné. Právě tato nevyzpytatelnost ale nakonec může způsobit povolení tyto zbraně použít, a nakonec i zavlečení Západu do krvavého konfliktu s Ruskem. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ostrava se potýká s povodněmi

V Ostravě se protrhla hráz. Probíhá evakuace

V ostravské části Přívoz probíhá evakuace. Do 10:30 bylo z této oblasti zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí, kteří budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce. U soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jsem ráda, že je v bezpečí. Harrisová poprvé reagovala na další střelbu na Trumpa

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová odsoudila pokus o atentát na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Podle svých slov odsuzuje politické násilí a je vděčná za to, že je její protivník do listopadových prezidentských voleb v pořádku. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy