Konec vyhlídek na Australian Open? Podle australských médií se má Djokovič vrátit

Ještě ráno to vypadalo, že by se mohl srbský tenisa Novak Djokovič objevit na nadcházejícím grandslamu Australian Open a to poté, co v úterý obdržel od australských zdravotnických úřadů výjimku z očkování. Toto rozhodnutí ale rozlítilo ausstralskou veřejnost včetně australské vlády. Poté, co během středy přiletěl Djokovič do Melbourne, světovou jedničku drželi na letišti z důvodu neplatného víza. Nejnovější informace deníku The Age mluví o tom, že byl Srb australskými úřady nakonec poslán zpátky domů.

Srbovi, jenž znám svým postojem proti očkování, totiž navzdory úterního rozhodnutí o výjimce ve středu nepředložil imigrační kontrole na letišti dostatečné důkazy pro udělení zmiňované výjimky z očkování proti covidu-19 a k dispozici měl pouze špatný typ víza. Marně se snažil přesvědčit kontrolu dokumentem, jenž však neumožňuje zdravotní výjimku z očkování. Přestože je o osudu Novaka Djokoviče nejspíše rozhodnuto, do poslední chvíle se snaží jeho právníci zvrátit stav v jeho prospěch.

"Cizinci, kteří nemají platná víza nebo jim bylo vízum zrušeno, budou zadrženi a vykázáni z Austrálie," nechala se k případu slyšet australská pohraniční služba ve svém prohlášení

"Federální vláda se dotázala, zda podpoříme žádost Novaka Djokoviče o vstupní víza do Austrálie. Neposkytneme Novaku Djokovičovi individuální podporu při žádosti o víza, aby se zúčastnil Australian Open 2022. Vždycky jsme jasně deklarovali dvě věci: schvalování víz je záležitostí federální vlády a zdravotní výjimky jsou záležitostí lékařů," uvedla pak k celé záležitosti australská ministryně sportu státu Victoria Jaala Pulfordová.

Mluvčí pohraniční služby ji ještě podle The Age doplnila: "Australský pohraniční úřad nežádal vládu Victorie o souhlas s vízem. Chtěl, aby vláda Victorie potvrdila svá veřejná vyjádření o podpoře jeho vstupu do země, a zjišťoval, zda má Victoria informace ohledně jeho zdravotní dokumentace."

Do případu se ještě před rozhodnutím o deportaci Novaka Djokoviče vložil i prezident Srbska Aleksandar Vučič. "Řekl jsem našemu Novakovi, že je s ním celé Srbsko a že naše úřady dělají, co mohou, aby to obtěžování nejlepšího tenisty světa okamžitě skončilo," napsal na Instagramu.

Podle nejnovějších spekulací se mluví o tom, že měl Srb výjimku z očkování dostat na základě toho, že prodělal covid-19 během posledních šesti měsících. Protože ale samotný tenista pravé důvody nezvěřejnil, zůstane jen a pouze u spekulací.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Novak Djoković tenis

Aktuálně se děje

před 27 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy