Požáry zasáhly i do sportu. Tenisté v Melbourne mají vážné problémy s dýcháním

Tenisty v Melbourne trápí silně znečištěné ovzduší z rozsáhlých požárů na jihovýchodě Austrálie. Kvůli akutním problémům s dýcháním musela Slovinka Dalila Jakupovičová vzdát zápas kvalifikace Australian Open, kterou úspěšně rozehráli čeští reprezentanti Lukáš Rosol, Denisa Šátralová a Tereza Martincová. Pořadatelé v Melbourne raději předčasně ukončili exhibici Kooyong Classic mezi Marií Šarapovovou a Laurou Siegemundovou.

Jakupovičová vedla v Melbourne Parku nad Švýcarkou Stefanií Vögeleovou 1:0 na sety a ve druhém ji jeden fiftýn dělil od tie-breaku, když ji přemohl silný záchvat dusivého kašle. Tenistka skončila na kolenou a lapala po dechu.

"Měla jsem strach, že zkolabuju," přiznala poté, co byla nucena duel skrečovat. Už předtím si kvůli potížím s dýcháním opakovaně volala na kurt fyzioterapeutku. "Nemám astma a nikdy jsem problémy s dýcháním neměla. Jakmile ale byly výměny trošku delší, nemohla jsem dýchat a pak jsem skončila na zemi," dodala.

Podle 180. hráčky světa bylo od pořadatelů nezodpovědné, že program kvalifikace za daných podmínek nezrušili, ale pouze o něco odložili. "Byla jsem překvapená, myslela jsem, že se dneska hrát nebude, ale neměli jsme na výběr," posteskla si.

Na podmínky si stěžovala i někdejší wimbledonská finalistka Eugenie Bouchardová, která rovněž potřebovala několikrát ošetření. Číňanku Jou Siao-ti nakonec ve třech setech zdolala i díky tomu, že soupeřka rovněž na kurtu trpěla a v závěrečné sadě dokonce několikrát raději podávala spodem. "Bylo těžké dýchat a dělalo se mi nevolno. Není ideální, že musíme hrát v takových podmínkách. Stejně jako je pravidlo ohledně vysokých teplot, mělo by být i na kvalitu ovzduší," řekla Kanaďanka.

Na Kooyong Classic ukončil hlavní rozhodčí zápas za nerozhodného stavu 5:5 ve druhém setu. První sadu získala Siegemundová nad Šarapovovou v tie-breaku, obě hráčky ale postupně stále silněji pociťovaly potíže a trápil je kašel. "Podle mne to bylo po dvou a půl hodinách hry správné rozhodnutí," řekla pětinásobná grandslamová šampionka Šarapovová.

Na twitteru se proti podmínkám ohradili i další tenisté a tenistky. "Proč musíme čekat, až se něco stane, než začneme něco dělat," napsala Elina Svitolinová.

Why do we need to wait for something bad to happen to do an action ??‍♀️? #Melbourne pic.twitter.com/bYpXyQAfKe

— Elina Svitolina (@ElinaSvitolina) January 14, 2020

Kritikou na adresu pořadatelů nešetřil ani Francouz Gilles Simon. "Když se najdou doktoři, kteří řeknou, že hrát na Australian Open ve 45 stupních není nebezpečné, a rozhodčí, podle kterých není mokrá tráva ve Wimbledonu kluzká, určitě budeme schopni najít i experty, kteří potvrdí, že je kvalita ovzduší vyhovující," napsal.

Související

Požáry v Austrálii, foto: @gretathunberg

Teploty na východě Austrálie přesahují 40 stupňů, opět hrozí ničivé požáry

Teploty na východě Austrálie rostou, v přístavním Sydney v sobotu překročily 40 stupňů a následovala nejteplejší listopadová noc v historii. Vysoké by měly zůstat i dnes. Úřady ve státě Nový Jižní Wales, kde Sydney leží, varují před vysokým rizikem lesních požárů a zakázaly rozdělávání ohňů. Informují o tom světové agentury.

Více souvisejících

Požáry v Austrálii Melbourne Australian Open tenis sport

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 49 minutami

před 59 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy