U hokejistů Vítkovic skončil nakonec i kouč Holaň, Trnku a Šimíčka nově doplní Jiří Veber

I když to nejprve vypadalo, že nedobrý vstup do nové extraligové sezóny u hokejových Vítkovic trenér Miloš Holaň neodskáče, nakonec i on si balí kufry. Ani po předešlé změně, kdy před dvěma týdny na místo Radka Philippa přišlo duo nových asistentů Pavel Trnka-Roman Šimíček, se výkony hokejistů ostravského celku výrazně nezlepšily. Vítkovice se tak nacházejí až na předposledním místě extraligové tabulky. Proto tak nově zmiňované duo dosavadních asistentů doplní mistr ligy se Vsetínem z let 1996 až 1999 Jiří Veber.

Protože se se středeční duel mezi Vítkovicemi a Pardubicemi neodehrál kvůli viróze ve vítkovickém týmu, odehráli Ostravané naposledy extraligový zápas v neděli, kdy nastoupili proti Hradci Králové. S Východočechy prohráli 0:2 a navázali tak na předešlou páteční prohru 3:6 v Litvínově. Během dosavadních 13 zápasů vyhráli vítkovičtí jen čtyři z nich a mají tak na svém kontě jen třináct bodů s tím, že na poslední Mladou Boleslav mají dvoubodový náskok. O bod před nimi se nachází Kladno.

Ke změně se vedení klubu rozhodlo po schůzce Holaně s majitelem Vítkovic Alešem Pavlíkem. "Tato schůzka se konala v naprosto korektním a profesionálním duchu. Sedli jsme si Milošem Holaněm, rozebrali jsme celou situaci A-týmu ze všech různých úhlů a shodli jsme se na tom, že je potřeba udělat opatření, která budou směřovat jednoznačně k nastartování výkonů, a především výsledků našeho vítkovického mužstva. Sám Miloš Holaň přišel s návrhem, že by přenechal svůj post hlavního trenéra," nechal se slyšet po jednání Pavlík a pokračoval: "Vzájemně jsme se dohodli, že se vydáme touto cestou, a já jsem rád a oceňuji, že ve chvíli, kdy celý vítkovický hokej prochází krizí, jdou osobní ambice stranou a každý je ochotný přinést oběti, aby se znovu začalo dařit a Vítkovice se vrátily tam, kam dle mého, a nejen mého názoru mají patřit a patří."

"Nebylo to pro mě jednoduché rozhodnutí, ale díky opravdu nadstandardnímu vztahu s majitelem klubu Alešem Pavlíkem jsem se po dlouhém jednání a probírání situace, ve které se teď mužstvo nachází, rozhodl pro odstoupení z funkce. Na Vítkovicích mi vždy záleželo a záleží, ale došel jsem k názoru, že je potřeba toto rozhodnuti udělat. Vítkovice budou navždy klub mého srdce a třeba se někdy v budoucnu naše cesty opět spojí. Přeji Vítkovicím hodně štěstí," uvedl v prohlášení sám kouč Holaň, jenž ostravský celek vedl již od roku 2020, kdy nahradil Mojmíra Trličíka. Během jeho působení ve Vítkovicích skončil se svými svěřenci dvakrát osmý a loni druhý s rekordními 102 body na kontě. Díky tomu tak nyní klub hraje i Ligu mistrů, kam se zatím dostal až do osmifinále.

"S Milošem Holaněm jsme si podali ruce a rozešli se v maximálně dobrém. Já osobně mu děkuji za ty tři roky, během kterých mužstvo zvedl a posunul až téměř k našemu vysněnému cíli. Speciálně děkuji jemu i jeho kolegovi Radku Philippovi za rekordní a úspěšnou minulou sezonu, která se zapsala do klubové historie," pokračoval dále ve svém vyjádření ke vzniklé situaci Pavlík, jenž zakončil: "Bohužel, takový je hokej a někdy je potřeba udělat i taková rozhodnutí, k jakému jsme společně s Milošem Holaněm dospěli. V mých očích je ale nadále hrdým Vítkovičákem, a proto bylo i mým přáním, abychom se rozešli maximálně korektně a jen v dobrém, abychom třeba někdy v budoucnu mohli zase společně spojit síly s cílem dobývat úspěchy pro vítkovický hokej. Miloši Holaňovi za sebe i za klub děkuji a přeji mu hodně štěstí do další kariéry."

Ještě před pátečním extraligovým duelem s Karlovými Vary pak stávající duo trenérů Trnka-Šimíček doplnil mistr ligy z let 1996 až 1999 se Vsetínem Jiří Veber. „Bylo to kolektivní řešení, ne pouze moje. Vybrali jsme si ho především kvůli jeho zkušenostem,“ prozradil genezi vzniku této spolupráce Pavel Trnka. Jelikož ten je zároveň asistentem kouče reprezentační „dvacítky“ Patrika Augusty, tak i proto se rozhodli ve Vítkovicích k rozšíření realizačního týmu.

Připomeňme, že Veber dokázal coby hráč vedle zmiňovaných titulů získat i bronz s Kladnem v roce 1994 a je také mistrem světa z roku 1996 a držitelem bronzů z MS 1997 a 1998. Pak coby trenér získal dorostenecký titul s pražskou Slavií v roce 2009, o čtyři roky později už stál jako asistent na lavičce tehdy extraligového Chomutova. Poté nabral zahraniční zkušenosti v Jižní Koreji, aby se pak v sezóně 2016/17 vrátil do Česka jako asistent u Sparty. Před čtyřmi lety se po dlouhé době vrátil opět do Slavie, kde nejprve působil jako sportovní manažer a od sezóny 2020/21 i jako hlavní trenér. Z této pozice byl odvolán loni v říjnu.

Kromě klubové úrovně jako kouč vedl i reprezentační mužstva a to nejprve v letech 2010 až 2013 „sedmnáctku“ a následně i „osmnáctku“, se kterou hrál jak na MS, Světovém poháru, tak i na Memoriálu Ivana Hlinky.

„Na každý mančaft někdy dolehne nějaká deka. Akorát pak záleží na tom, jak se z toho ten tým dokáže oklepat. Já věřím, tomu, že se z toho kluci dokážou dostat a  že ten hlavní problém je teď hlavně o hlavách,“ nechal se slyšet Veber po prvním tréninku v Ostravě, kam dostal pozvánku od Pavla Trnky i od Romana Šimíčka. „Měl jsem zájem ve Vítkovicích pracovat, je to velká výzva. Pod námi je jen jeden mančaft, jsme dole, takže musíme pro tu změnu udělat úplně vše. Ta cesta je v tom, že chceme pro to udělat maximum. Bude to těžké, ale tohle je náš úkol, popereme se s tím,“ uzavřel Veber.

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej HC Vítkovice

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy