Zemřel trenérský mág František Cipro. Kondolují kouč reprezentace Šilhavý i šéf fotbalu Fousek

Tuzemskou fotbalovou scénou otřásla v úterý smutná zpráva. Ve věku 75 let totiž zemřel jeden z nejlegendárnějších trenérů František Cipro, jenž prohrál svůj dlouhý boj s rakovinou tlustého střeva. O skonu bývalého hráče, jenž byl kapitánem Slavie a následně úspěšným koučem tohoto pražského klubu, se kterým po letech vrátil do Edenu ligový titul a v sezóně 1995/96 se mu podařilo pražský celek dostat až do semifinále tehdejšího Poháru UEFA, což je dosud nejlepší výsledek slávistů a vůbec jakéhokoli českého klubu v rámci evropských pohárů v historii.

Právě s pražskou Slavií je jméno Františka Cipra spjato nejvíce vzhledem k jeho tamním obrovským úspěchům, navíc Pražany vedl jako kouč v lize celkem třikrát. Stejněkrát pak usedl během své trenérské kariéry na lavičku Českých Budějovic a kromě těchto klubů pak jednou vedl Teplice a Plzeň. Trenérské zkušenosti nabral i v zahraničí, konkrétně v Rakousku, kde se ujal kormidla Innsbrucku, Lince a Freistadtu. V Kypru pak také koučoval Limassol. Naposledy působil jako trenér, který vedl celkem 254 zápasů, v již zmiňovaných Českých Budějovicích v roce 2015. O rok později pak dostal za celoživotní práci pro rozvoj českého fotbalu Cenu Václava Jíry. 

Jako hráč pak Cipro nastupoval za Slavii v letech 1971 až 1980, během kterých odehrál 501 soutěžních duelů, v nichž pak vstřelil celkem 41 branek. Mohl hrát na jakémkoli postu, začínal po boku další slávistické legendy Františka Veselého, nakonec hrával v záloze a později v obraně. Tři roky pak hrál s kapitánskou páskou a právě tehdy dovedl mužstvo k zisku v domácím poháru. Ten ještě před tím tento jihlavský rodák vyhrál se Zlínem.

Pokud se vrátíme k jeho trenérské kariéře, jeho největším úspěchem bylo již zmiňované semifinále Poháru UEFA ze sezóny 1995/96. "Já jsem vždy tvrdil, že je potřeba domácí výhry potvrzovat v Evropě. Nic víc. To platilo už tehdy. Vážil jsem si toho, že jsme to dotáhli až mezi čtyři nejlepší ve své pohárové soutěži," vzpomínal na svůj největší úspěch kariéry samotný Cipro.

V reakci na Ciprovo úmrtí připravila Slavia pro fanoušky pietní místo před svým muzeem v Edenu, kam můžou přijít na legendárního fotbalistu a především trenéra zavzpomínat a rozloučit se s ním. "Odchod Františka Cipra je nenahraditelnou ztrátou a rád bych touto cestou vyjádřil za celou asociaci a český fotbal hlubokou soustrast jeho rodině a všem nejbližším," okomentoval pak na smutnou zprávu samotný šéf českého fotbalu Petr Fousek.

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý pak dodal: "Vždycky jsem na něm obdivoval lidskost, s jakou ke svému okolí přistupoval, a všechna společná setkání byla moc příjemná. Moc mě ta zpráva mrzí a chtěl bych nejbližším vyjádřit upřímnou soustrast."

František Cipro úmrtí

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy