Český debutant začal štafetu skvěle, Moravce pak ale zradil terén. Vyhráli Norové

V neděli pokračoval druhý podnik Světového poháru v biatlonu 2020/21 ve finském Kontiolahti štafetovým závodem mužů. V ní startovalo i české kvarteto Tomáš Mikyska, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík a Michal Krčmář. Pro prvně jmenovaného to byl debut ve Světovém poháru a obstál v něm výborně, neboť vystřílel všechny terče a navíc předával štafetu Ondřeji Moravcovi na výtečném čtvrtém místě. Střelecky na něj dokázal navázat již zmiňovaný Moravec, jenž se pohyboval do konce i na druhé pozici, ale krátce před předávkou ztratil hůlku a navíc pak ještě zaškobrtl. Tím pádem se Češi začínali postupně v pořadí propadat a nakonec štafeta skončila sedmá. Na stupních vítězů pak skončili za sebou seřazení Norové, Švédové a Němci.

Jak tedy bylo již výše zmíněno, za českou štafetu do závodu odstartoval debutant ve Světovém poháru Tomáš Mikyska a na to, žeto byl jeho první štafetový závod, tak si vedl více než výborně. Nejenže hned při své první střelecké zastávce nic nepokazil, nepokazil nic ani při střelbě číslo dvě a tím pádem se tak stále držel v kontaktu s čelem závodu. Na mladého závodníka žádná deka nepadla a Ondřeji Moravcovi tak předával štafetu ve chvíli,, kdy na vedoucí norskou štafetu ztrácel 15 vteřin.

Na střelnici se dařilo i Ondřeji Moravcovi, i on vystřílel všech osm terčů bez větších potíží a i proto se tak posunul na úžasné druhé průběžné místo. Jenže z něj se pak propadl, neboť krátce před třetí předávkou český reprezentant ztratil hůl a při tom, co se mu servisman snažil dodat náhradní, Moravec zaškobrtnul a ztráta zhruba deseti vteřin byla na světě.

Bylo tedy na Tomáši Krupčíkovi, aby se Češi vrátili k bezprostřednímu kontaktu s čelem startovního pole, jenomže to by musel navázat na předchozí české čisté střelby. Na střelnici chyboval, ale naštěstí se vyhnul trestnému kolu poté, co s dobíjením nakonec terč trefil. Znamenalo to však, že se Češi npropadli na chvost elitní desítky a o vylepšení se tak musel postarat finišman Michal Krčmář.

Na čele závodu se v té době nic neměnilo, nadále na něm bylo možno spatřit norskou vlaječku, finišman Johannes Boe v tu chvíli měl až čtyřicetivteřinový náskok na své pronásledovatele a i když na střelnici nepředvedl kdovíjak jistý výkon, stejně si dojel pro triumf. Druzí dojeli Švédové, třetí Němci.

Co se týče Michala Krčmáře, tak ten v závěru bojoval o sedmé místo s francouzskou štafetou, které se závod příliš nevydařil díky střeleckému neštěstí Jacqualina v úvodu, a nakonec se mu to podařilo. Česká štafeta tedy skončila sedmá.

Světový pohár biatlonistů v Kontiolahti - štafeta mužů na 4x7,5 km (6.12.2020):

1. Norsko (Lägreid, Christiansen, T. Boe, J. Boe) 1:16:21,0 (0+9)2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) + 39,2 (0+10)3. Německo (Lesser, Rees, Peiffer, Doll) +51,7 (0+9)4. Rusko (Jelisejev, Babikov, Latypov, Loginov) +1:08,0 (0+7)5. Itálie (Bionaz, Hofer, Bormolini, Windisch) +1:37,0 (0+8)6. Rakousko (Komatz, Eder, Leitner, Eberhard) +1:46,9 (0+10)7. Česko (Mikyska, Moravec, Krupčík, Krčmář) +1:50,5 (0+6)

Související

Více souvisejících

Biatlon Ondřej Moravec (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy