Olympijský vítěz v rychlobrusení Van der Poel označil jednání Nizozemců za korupční

Olympijský šampion z tratě dlouhé 5000 metrů Švéd Mils van der Poel se pozastavil nad článkem nizozemského specializovaného webu schaatsen.nl, ze kterého vyplývá, že jeden ze členů nizozemského týmu Sander van Ginkel měl konzultovat s tvůrcem dráhy Markem Messerem svá měření a data za účelem, aby právě výrobce dráhy ovlivnil tak, aby dráha vyhovovala především nizozemským rychlobruslařům. Právě takové jednání označil Van der Poel ve čtvrtek za korupční.

"Tohle není moje představa fair play. Olympijské motto zní rychleji, výše, silněji. Tohle je korupce. Tohle je snaha o změnu podmínek ve vlastní prospěch pomocí neetických a nemorálních prostředků," nechal se slyšet závodník, který dokázal v neděli vybojovat první olympijskou rychlobruslařskou medaili pro Švédsko. Naposledy se z této disciplíny Seveřané radovali pod pěti kruhy v Cagary v roce 1988.

"Messer chápe, že s ním tyhle věci řeším, protože náš tým může těžit z toho, když budou podmínky optimální. Tím, že věci pojmenujeme a budeme trvat na úpravách, které nám budou vyhovovat, můžeme dosáhnout ještě větších úspěchů," měl v onom nizozemském článku podle agentury Reuters říct například Van Ginkel.

Zatímco podle kanadského tvůrce dráhy Messera má Van der Poel důvěru (mimochodem, právě Messer dohlíží na ledový olympijský ovál v Pekingu), to v Nizozemcích nikoli a podle něj by tak měli být potrestáni. "Tohle je největší skandál v našem sportu. Míváme v něm dopingové aféry a tohle se mi nezdá o nic méně vážné," je toho názoru držitel světového rekordu na pětikilometrové trati.

Podle Nizozemců není nic neobvyklého na tom, že před závody konzultují s tvůrci dráhy. "Takové komentáře nejsou hodné olympijského vítěze. Teplota ledu se měří už dvacet let a každý, kdo se pohybuje na bruslařském oválu, ví, že všechny země jsou v kontaktu s 'ice masterem'," reagoval na výtky Van der Poela Maurits Hendriks, technický ředitel nizozemského svazu.

Švédský rychlobruslař nechce svou kritikou mířit na samotné nizozemské závodníky. "K nizozemským rychlobruslařům chovám největší respekt. Nebýt jich, nebyl bych takovým závodníkem, jakým jsem," je si vědom Van der Poel, jehož tento týden v pátek čeká další závod, tentokráte na 10 000 metrů.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Rychlobruslení

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 53 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy