Trestné kolo českou ženskou štafetu minulo a dojela čtvrtá! Norsko slaví další kov

Před sobotním ženským štafetovým závodem v rámci letošního mistrovství světa v italské Anterselvě bylo největší otázkou to, jak se v něm povede českému kvartetu, jehož součástí byla i Lucie Charvátová, která se nedávno nechala slyšet, že by už nejraději štafetu vůbec nejela. Ale české čtveřici ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskarčíková se dařilo od samotného počátku tohoto závodu a po většině času sahala po umístění na stupních vítězů. Nejkritičtějším momentem v celém závodě byl úsek právě zmiňované Lucie Charvátové, na které především při střelbě vleže byla znát velká nervozita, ale ani po ležce, ani po stojce nemusela na trestné kolo, což ji následně vlilo krev do žil. Ještě po poslední střelbě finišmanky Kristejn Puskarčíkové to vypadalo nadějně, neboť se česká štafeta posunula na průběžné třetí místo, nakonec ale do cíle dojela čtvrtá. I tak se dá mluvit o skvělém výsledku. První skončily Norky, druhé Němky a třetí Ukrajinky.

Českou štafetu na prvním úseku reprezentovala Jessica Jislová, které se velice vydařila první střelecká položka vleže, kterou nejen že odstřílela v rychlém tempu, ale co víc, dokázala vybílit všechny terče bez větších problémů. I proto tak tedymohla následně pronásledovat na trati vedoucí italskou štafetu. Tu reprezentovala na prvním úseku Lisa Vitozziová, která se Češce vzdálila až po další střelecké zastávce, při které se tentokrát střílelo vestoje. Tehdy totiž Jislová musela dvakrát dobíjet a tak jí tedy soupeřky utekly.

Druhý úsek pak měla na starost biatlonová jednička mezi českými ženami Markéta Davidová, které Jislová předávala pomyslný štafetový kolík s jednačtyřicetivteřinovou ztrátou na čelo startovního pole. Naštěstí i Davidová pokračovala v bezchybné střelbě v tempu, díky které se tak ocitlo české kvarteto na průběžné páté pozici. A i když pak při střelbě vestoje jednou minula, využila stejně chyb i svých soupeřek a posunula se tak na bramborovou příčku.

Nejkritičtějším úsekem pro český tým byl ten třetí, ve kterém se představila Lucie Charvátová. Ta měla problémy při dobíjení, ke kterému na svých obou střeleckých položkách musela přistoupit hned třikrát. Protože ale na střelnici měly problémy i další štafety, přičemž se například propadla dosud vedoucí Itálie, kterou tak na čele vystřídalo senzačně Polsko, bylo to nakonec Česko, které vedlo skupinu štafet stíhající právě vedoucí Polky. "Dvakrát jsem utekla hrobníkovi z lopaty, ale jsem ráda, že jsem se vyhla trestnému kolu. Za svůj úsek jsem víceméně spokojená. Vydala jsem se ze všech sil. Medaile daleko nebyla," okomentovala svůj výkon Charvátová.

Když se tak tedy na trati za české barvy ocitla finišmanka Eva Kristejn Puskarčíková, věděla, že je v boji o cenné kovy. Po střelbě vleže, kde jednou minula, však propadla na páté místo, přičemž ztrácela pětadvacet vteřin na zlato a jen pár sekund na bronz. Na závěrečné střelecké položce pak žádnou chybu Kristejn Puskarčíková nepřipustila a i když poté stadion opouštěla na třetím místě, na Němku Denise Herrmannovou v závěrečných metrech nestačila a Češky tak nakonec skončily na i tak velmi povedeném čtvrtém místě. "Denise mě předjela téměř okamžitě a Ukrajinka bohužel nevytuhla. Mrzí mě dobíjení vleže, ale to je kdyby," řekla k závěru závodu závodnice z Harrachova.

Ještě po předposlední střelbě první Polky skončily sedmé a na stupně vítězů nedosáhly ani Švédky a to kvůli zkratu jejich finišmanky Hanny Öbergové, která do té doby držela krok s Norkou Röiselandovou a Ukrajinkou Pidrušnou. Právě norskou a ukrajinskou štafetu tedy doplnily na stupních vítězů zásluhou Herrmannové Němky.

Mistrovství světa v biatlonu - štafeta žen na 4x6 km v Anterselvě (22.2.2020):

1. Norsko (Solemdalová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:07:05,7 (1+9)2. Německo (Horchlerová, Hinzová, Preussová, Herrmannová) +10,7 (0+9)3. Ukrajina (Merkušinová, Džimová, Semerenková, Pidhrušná) +18,4 (0+8)4. Česko (Jislová, Davidová, Charvátová, Kristejn Puskarčíková) +31,1 (0+10)5. Švédsko (E. Öbergová, Brorssonová, Perssonová, H. Öbergová) +44,9 (1+11)6. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) +47,1 (0+11)7. Polsko (Zbylutová, Hojniszová-Staręgaová, Žuková, Gwizdoňová) +50,3 (0+6)8. Rusko (Jurlovová-Perchtová, Starychová, Mironovová, Kuklinová) +1:02,6 (1+11)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy