V mužském sprintu triumfoval nečekaný Nor, Johannes Dale. Češi nezazářili

Po sprintu biatlonistek se v pátek v rakouském Hochfilzenu představili ve svém sprinterském závodě i biatlonisté. Podobně jako v tom ženském závodě, i v tom mužském se uskutečnilo překvapení, když první místo obsadil Nor Johannes Dale. Pro něj to byl premiérový triumf v kariéře ve Světovém poháru. Na rozdíl od Češek, kde alespoň jedna z nich byla do pátého místa, se tolik zase Čechům nedařilo. Nejlepším Čechem byl totiž až jedenatřicátý Michal Krčmář.

Jako první z Čechů na trať do sprinterského závodu v Hochfilzenu vyrazil coby třetí závodník z celého startovního pole Michal Krčmář, se sedmičkou pak vyrazil do závodu Ondřej Moravec. Oba dva reprezentační kolegové dojeli shodně na první střeleckou položku vleže, kterou ale zvládl daleko lépe zkušenější reprezentant. Michal Krčmář totiž zaznamenal dvě chyby na střelnici poté, co netrefil poslední dva terče, to Moravec vybílil všechny terče a vyhnul se tak trestnému okruhu.

Krčmář chtěl pochopitelně špatný start do závodu postupem času vylepšit, což se mu při druhé střelbě podařilo. Vestoje totiž nechyboval ani jednou, ovšem ani tak nemohl být po dojezdu do cíle nijak zvlášť spokojený se svým výkonem. Ani Moravec neabsolvoval závod bez jediné chyby na střelnici, neboť při střelbě vestoje ned první terč netrefil. Tím tak zhasla naděje na jeho umístění v elitní desítce. Nakonec byl v konečném pořadí až za Krčmářem, přičemž na něj ztrácel třináct vteřin.

Střelecky se nikterak nedařilo ani dalším českým účastníkům tohoto závodu. Za celý závod natropil Jakub Štvrtecký tři chyby na střelnici, ale vynahradil to zase pro změnu pěkným během a do šedesátky se tak nakonec vešel. I Tomáš Krupčík měl na kontě po závodě celkem tři střelecké minely, ale běžecky na tom vůbec nebyl podobně jako Štvrtecký, stejně jako další reprezentant Adam Václavík. Ten mimochodem chyboval při střelbě celkem hned čtyřikrát.

Äni jeden z českých reprezentantů tak tedy nestřílel během tohoto závodu čistě. "Mrzí mě to. Podmínky byly dobré, byly to moje chyby. Alespoň z běhu nemám špatný pocit," vracel se v pozávodním rozhovoru Krčmář ke svým střelám číslo čtyři a pět. "Nehodnotím to dobře. První kolo jsem měl opravdu špatný pocit, pak jsem se rozjel. Chyb lituju, na ležce nemusela být. Doufám, že to příště bude lepší," doufá v lepší zítřky Štvrtecký.

Co se týče dalších závodníků, tak jeden z favoritů Švéd Sebastian Samuelsson se mohl dlouho ohřívat na průběžné vedoucí pozici, nakonec ho dokázal sesadit až Francouz Quentin Fillon Maillet, jenž byl rychlejší o téměř půlminutu. Na trati ale bylystále k vidění Norové, jednak oba bratři Boeovi a také Johannes Dale. A protože bratři chybovali, zatímco Dale se nečekaněě dstal do vedení, mohl Dale začít prožívat naplno svůj první triumf ve Světovém poháru.

Dodejme na závěr, že Dalea na stupních vítězů ještě doplnili postupně Francouzi Quentin Fillon Maillet a Fabien Claude.

Světový pohár biatlonistů v Hochfilzenu

Sprint mužů na 10 km (11.12.2020):

1. Dale (Norsko) 23:32,5 (0)2. Fillon-Maillet (Francie) +17,1 (0)3. Claude (Francie) +29,9 (1)4. J. Boe (Norsko) +41,2 (1)5. Samuelsson (Švédsko) +44,3 (0)6. Jacquelin (Francie) +45,7 (2)7. Christiansen (Norsko) +51,1 (1)8. Doll (Německo) +51,7 (1)

...

31. Krčmář (ČR) +1:41,1 (2)38. Moravec (ČR) +1:53,9 (1)41. Štvrtecký (ČR) +2:01,1 (3)77. Krupčík (ČR) +2:55,5 (3)79. Václavík (ČR) +2:57,6 (4)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy