Přísně tajná mise: USA vyslaly do kosmu miniraketoplán

Mys Canaveral - Americké letectvo vyslalo v noci na neděli na oběžnou dráhu bezpilotní miniraketoplán X-37B. Vesmírná loď má na oběžné dráze strávit devět měsíců, píše webový portál deníku Los Angeles Times.

Vesmírné plavidlo podle plánů vynesla na orbitu raketa Atlas V z floridského mysu Canaveral.

Letectvo sdělilo, že miniaturní vesmírný koráb má na oběžné dráze strávit až 270 dní, podrobnosti o samotné misi ale nezveřejnilo. Raketoplán má podle stručného prohlášení "provést experimenty, které budou vyhodnoceny po návratu na Zemi".

Letectvo další podrobnosti o výpravě miniraketoplánu do kosmu tají.

Vojenský raketoplán začala vyvíjet americká vesmírná agentura NASA ve spolupráci se společností Boeing koncem 90. let. Později projekt převzalo vojenské letectvo. Jeho přesný účel není znám. Má se za to, že stroj vyzkouší budoucí technologie, které by mohly být využity na nových satelitech. Jde o družicové snímače, komunikační, průzkumná, navigační či meteorologická zařízení.

Je to už druhá cesta X-37B do vesmíru. Poprvé se tam raketoplán vydal v dubnu a na oběžné dráze strávil sedm měsíců. Tehdy letectvo oznámilo, že úkolem letounu Air Force X-37B je prověřit dálkové řízení, odolnost tepelného štítu a činnost přístrojů na palubě.

Dlouhý pobyt raketoplánu ve vesmíru umožňuje energie, kterou získává ze solárních panelů. Klasické raketoplány NASA získávají energii z palivových článků a ve vesmíru zůstávají nejvýše několik týdnů.

Podstatný rozdíl je i v tom, že vojenský raketoplán má čtvrtinové rozměry a je zavalitější. Na délku měří necelých devět metrů. Oba raketoplány jsou stejné v tom, že startují kolmo jako raketa a přistávají jako kluzák.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) NASA

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 38 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy