Čeká Kima tragický konec? Odborník hovoří o revoluci, která může změnit svět

NÁZOR - Severní Korea není Libye a ty, kteří si myslí, že Washington by se měl dívat na severoafrický stát jako na precedent pro budoucí denuklearizaci či změnu režimu v Pchjongjangu, čekají rozpaky a zklamání. S uvedeným názorem vystoupil v komentáři pro server Reuters politolog Karl Mueller, profesor působící na Pardee RAND Graduate School.

KLDR není Libye

Snaha poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Johna Boltona prosadit "libyjský model" - v rámci něhož režim Muammara Kaddáfího v roce 2003 upustil od svého dlouhodobého cíle vyvinout jadernou zbraň a o 8 let později byl svržen po západní vojenské intervenci - nedávno způsobila diplomatickou smršť, vedla k ostré reakci Kim Čong-una a dementi Donalda Trumpa, připomíná odborník. Zdůrazňuje, že ve skutečnosti mají obě situace jen málo společného.

Boltonovy komentáře, stejně jako následné poznámky o "libyjském modelu"  z úst amerického viceprezidenta Mikea Pence, stírají rozdíly mezi Kaddáfího Libyí a Kimovou KLDR, kritizuje profesor. Za zásadní rozdíl označuje skutečnost, že Libye nikdy jaderné zbraně nevlastnila, ačkoliv zprávy o tom, že Kaddáfí v roce 2003 souhlasil, že se jaderných zbraní vzdá, mohou vést k mylnému názoru, že jimi disponoval.

"Libye roky entusiasticky, avšak neefektivně vedla vlastní program zbraní hromadného ničení a když se konečně poddala tlaku západních sankcí, stále byla daleko od zařazení se mezi jaderné mocnosti," pokračuje Mueller. Vysvětluje, že Kaddáfí se vzdal těchto ambicí výměnou za obnovu vztahů se Západem, nicméně neobětoval ani ochranu, ani statut plynoucí z jaderného arzenálu, navíc dohoda neotevřela cestu k pádu jeho režimu, který o osm let později svrhli libyjští povstali a nálety NATO.

Vývoj jaderných zbraní ve skutečnosti v uplynulých 70 letech zastavilo mnoho zemí, včetně Kanady, Švédska, Brazílie, Egypta či Jižní Koreje, poukazuje politolog. Dodává, že pouze jediný stát však tyto zbraně skutečně vyvinul a následně se jich vzdal - šlo o Jihoafrickou republiku, která v roce 1993 oznámila, že o 4 roky dříve učila rozhodnutí zlikvidovat svůj malý atomový arzenál.  

Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán zdědily jaderné zbraně při rozpadu SSSR, byť bez možnosti odpálit je, a později je předaly Rusku, uvádí odborník. Za důležité považuje, že žádná z těchto zemí tehdy nepociťovala vážnou vnější hrozbu invaze či změny režimu, byť nejeden pozorovatel v té době předpovídal, že v případě Ukrajiny tento stav pravděpodobně nevydrží.

Íránská analogie

"Tudíž, pokud se Severní Korea vzdá jaderného arzenálu poté, co obětovala tolik pro jeho získání, bude to bezprecedentní," zdůrazňuje profesor. Soudí, že pokud vezmeme v potaz, jaké odměny či garance by přiměly Kima k denuklearizaci, americké vedení by nemělo předpokládat, že Libye bude příkladem.

Nikdo by si také neměl představovat, že vojenské snahy odzbrojit či zničit severokorejský režim, pokud denuklearizaci odmítne, by připomínaly tažení, které svrhlo Kaddáfího, varuje politolog. Připomíná, že v roce 2011, během horkých úvodních měsíců arabského jara chránilo převážně západní letectvo libyjské povstalce před zničením režimními silami a následně jim umožnilo zvítězit v občanské válce během sedmi měsíců, což stálo USA jen pár miliard dolarů a o život nepřišel jediný americký voják.

Libye byla malou zemí s relativně křehkým režimem, který čelil značné vnitřní opozici a nedisponoval prakticky žádnou schopností udeřit na své zahraniční nepřátele, podotýká politolog. Pro srovnání uvádí, že KLDR má čtyřnásobný počet obyvatel, tamní režim je dobře zakotven a má velkou armádu, která dokáže způsobit enormní škody za hranicemi země, ať již konvenčními nebo jadernými zbraněmi, bez ohledu na schopnost zasáhnout USA balistickou raketou.

"Kde bychom tedy měli hledat lepší analogii pro denuklearizaci Severní Koreje?" pokládá otázku expert. Za relevantnější příklad považuje dohodu z roku 2015, která zmrazila íránský jaderný program a od níž Spojené státy začátkem května oficiálně odstoupily.

Na rozdíl od Libye byl Íránu na cestě k získání výrazného jaderného arzenálu a podobně jako KLDR měl dobrý důvod domnívat se, že tyto zbraně mohou představovat záruku proti útoku supervelmoci, vysvětluje Mueller. Zdůrazňuje, že vyjednání dohody s Íránem představovalo dlouhý proces, v jehož rámci musely všechny strany slevit ze svých požadavků a bylo by naivní očekávat, že Pchjongjang bude ve srovnání s Teheránem ochotnější obětovat svůj skutečný, nikoliv pouze hypotetický jaderný arzenál.    

Související

Více souvisejících

Jaderné zbraně Severní Korea (KLDR) USA (Spojené státy americké) Libye Írán

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

před 39 minutami

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

Filmy a seriály týdne: Dětské domovy, cesta k OnlyFans a výstřední Dcera národa

V pravidelných týdenních tipech vybíráme pět nejzajímavějších filmů a seriálů, kterých se tento týden můžete dočkat v kinech, na VOD, případně v televizi. Tento týden je plný nesmělých stylistických pokusů, nabídka však skýtá i akční návrat hereckých hvězd či dokument o wrestlingu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy