Můj otec rád vyprávěl jeden vtip o kantonské kuchyni, píše reportérka listu South China Morning Post Jessica Noviová. Když to má čtyři nohy a není to stůl, sníme to. Když to létá a není to letadlo, sníme to. A když to plave v oceánu a není to ponorka - tak to taky sníme.
Tatínek byl čínsko-indonéského původu a jeho dědeček pocházel z provincie Kuang-tung, kde se kantonská kuchyně zrodila. Pro něj to nebyl ani tak vtip, jako důvod k hrdosti. Pocházel z místa proslulého kulinární rozmanitostí a chtěl, aby jeho děti měly smysl pro stejně rozmanitou stravu.
Já jsem bohužel pro něj byla krajně nudný strávník. Když mi bylo devět let, pokusil se mě táta přimět, abych snědla kousek surmovky, známé jako mořská okurka. Odmítla jsem a stal se z toho souboj vůlí, po němž jsem utekla od jídelního stolu v slzách a zamkla jsem se v pokoji. A otec mi řekl: "Nejsi Číňanka, protože Číňané snědí všechno."
Ale je to skutečně pravda? Když první stopy nákazy koronavirem vedly na trh s živými zvířaty v čínském Wu-chanu, vyhledávání fráze "proč Číňané jedí všechno?" na googlu dosáhlo historického maxima. Čínská strava se opět dostala do ohniska pozornosti. Komentáře ohledně čínského apetitu, který jako by neměl hranic a zahrnuje cokoli od polévky z vlaštovčích hnízd až po psí a netopýří maso, se množí na sociálních sítích.
Proč ale tento stereotyp existuje? Je pravda, že čínská kuchyně obsahuje zvířecí produkty, které se v jiném kulinárním prostoru nevyskytují. Ale většina z nich souvisí s historií, geografií a kulturou. V současnosti svět převážně konzumuje hovězí, vepřové a kuřecí maso, ale tak tomu nebylo vždy. Před nástupem průmyslového chovu ve 20. století nebylo nijak nezvyklé hledat zdroje proteinů mimo tyto tři možnosti.
V Británii bývala běžná konzumace koňského masa, které přestalo být oblíbené až zhruba ve 30. letech 20. století, kdy se veřejnost k těmto zvířatům začala chovat více jako ke společníkům. Tradiční součástí jídla v peruánských Andách jsou zhruba 5000 let morčata, která i dnes zůstávají běžným zdrojem bílkovin. Na jihu Spojených států mnoho Američanů vyrostlo na konzumaci aligátořího masa.
Před průmyslovým chovem a globalizací jedli lidé po celém světě jakékoli dostupné rostliny a zvířata, a Čína nebyla výjimkou. Tato země se těší jedné z největších biodiverzit na světě; roste tu téměř deset procent všech rostlinných druhů a vyskytuje se 14 procent zvířecích druhů. Takže jediný rozdíl mezi Čínou a zbytkem světa je v tom, že měla větší bufet, z nějž si mohla vybírat.
Dalším důvodem je, že většina světových náboženství má nějaká pravidla týkající se jídla. V islámu platí halál, v judaismu košer, hinduisté nejedí hovězí a někteří buddhisté se zříkají masa úplně. Ale v Číně se 90 procent lidí označuje za ateisty a společnost jako celek nemá žádná tabu obklopující to, co se má nebo nemá jíst.
V roce 1978 začala komunistická vláda liberalizovat čínskou ekonomiku a začala povolovat soukromým společnostem zakládání farem. Producenti hovězího, vepřového a drůbeže rozšířili působnost a začali na chov odchytávat volně žijící zvířata. Malí zemědělci začali na jídlo chovat takové tvory, jako jsou hadi a želvy.
Vláda tyto farmy podporovala, protože vnímala rozvíjející se průmyslový chov volně žijících zvířat jako způsob, jak pomoci nakrmit obyvatele venkovských oblastí. Až v posledních letech, kdy Čína zbohatla, začala vláda bránit konzumaci volně žijících zvířat. Ale v té době už jejich chov kvetl, zaměstnával miliony lidí a miliony dalších živil.
Přesto ale volně žijící zvířata konzumuje jen menšina Číňanů. Většina se drží kuřat, hovězího a vepřového, které společně tvoří 90 procent veškerého chovu. V čínské kuchyni je nejoblíbenějším masem vepřové, které představuje polovinu veškerých chovaných hospodářských zvířat.
Proč tedy existuje taková celosvětová fascinace okrajovými zvláštnostmi čínské kuchyně? Francouzům chutnají žabí stehýnka a šneci. A přesto jen zřídka slyšíte stížnosti na jejich bizarní stravu.
Související
Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko
Převáží zbraně mezi Ruskem a KLDR. Loď, na kterou USA uvalily sankce, kotví v čínském přístavu
Čína , potraviny jídlo , Zvířata , Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)
Aktuálně se děje
před 26 minutami
Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění
před 1 hodinou
Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí
před 2 hodinami
Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří
před 2 hodinami
Karel III. vzdoruje rakovině a nezapomíná na svou matku. Připomněl si ji v kostele
před 2 hodinami
Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE
před 3 hodinami
"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii
před 3 hodinami
Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří
před 3 hodinami
Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády
před 4 hodinami
Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší
před 4 hodinami
Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi
před 4 hodinami
EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky
před 4 hodinami
Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům
před 4 hodinami
Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku
před 5 hodinami
Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti
před 6 hodinami
Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu
před 6 hodinami
Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině
před 7 hodinami
Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300
před 7 hodinami
Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí
před 8 hodinami
Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko
před 8 hodinami
Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka
Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě.
Zdroj: Jan Hrabě