Izrael je výlučně židovský stát. Nový kontroverzní zákon rozlítil nejen Araby

Jeruzalém - Izraelský parlament dnes přijal kontroverzní zákon, který zemi definuje jako výlučně židovský stát. Rozhořčené reakce arabským politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Proti zákonu je i Americký židovský výbor (AJC).

Pro zákon, který prosadila pravicová vláda, hlasovalo ve 120členném parlamentu 62 poslanců, proti bylo 55 zákonodárců a dva se zdrželi hlasování.

"Izrael je historickou vlastí židovského lidu, který v něm má výlučné právo na sebeurčení," uvádí zákon. "Budeme nadále zajišťovat dodržování lidských práv v Izraeli, ale většina má také svá práva a většina rozhoduje," hájil minulý týden zákon premiér Benjamin Netanjahu.

Zakládání židovských osad zákon označuje za národní zájem a hlavním městem stanoví Jeruzalém. Oficiálním jazykem zůstala hebrejština, zatímco arabštině byl přiznán "zvláštní status", takže jí lze nadál používat při styku s úřady.

Arabští poslanci hned kopie zákona roztrhali a byli ze sálu vyvedeni. Izrael tímto "prohlásil, že nás zde nechce, prosadil zákon o židovské nadřazenosti a sdělil nám, že budeme navždy občany druhé kategorie," napsal ve svém prohlášení poslanec Ahman Úda. Jeho kolega Ahmad Tíbí před odchodem ze sálu na Netanjahua volal "Prosadil jste zákon apartheidu, rasistický zákon. Proč se bojíte arabštiny?" "Jak se odvažujete takto mluvit o jediné demokracii na Blízkém východě?" odpověděl premiér.

Americký židovský výbor (AJC), který je mnohými považován za jednu z nejrespektovanějších židovských organizací v USA, v prohlášení uvedl, že je přijetím zákona velmi zklamán, jelikož určité pasáže ohrožují budoucnosti Izraele jakožto židovského, ale zároveň demokratického státu. Neschvaluje proto zejména klauzuli o tom, že na židovské osady stavěné na okupovaném Západním břehu Jordánu se bude pohlížet jako na věc národního významu. 

Zakladatel americké liberální židovské organizace J Street Jeremy Ben-Ami zahrnul do kritiky i Netanjahuovu vládu. "Ten zákon se zrodil v hříchu, jeho jediný smysl je říci komunitám Arabů, LGBT (lesbičky, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby) a dalším menšinám v Izraeli, že nejsou a nikdy nebudou rovnocennými občany. Před dvěma měsíci jsme oslavovali 70. výročí vzniku deklarace o nezávislosti Izraele, v níž je psáno, že Izrael 'zajistí naprostou rovnost sociálních a politických práv všem svým občanům bez ohledu na jejich víru, rasu a pohlaví'. Netanjahuova vláda teď nebere ohled na tato slova ani na hodnoty, která představují," sdělil Ben-Ami.

Obavy z následků zákona vyjádřila také mluvčí šéfky evropské diplomacie Federika Mogheriniová. Podle ní může ohrozit možnost vytvoření dvou států.

Související

Více souvisejících

Izrael Benjamin Netanjahu židé

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy