Tisícovky Romů se nuceně stěhují: EU je tvrdě kritizována!

Vídeň - Nevládní organizace Amnesty International (AI) a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) při příležitosti nedělního Mezinárodního dne Romů kritizují jejich životní a bytovou situaci i menšinové politiky jednotlivých evropských zemí. Jen 38 procent evropských Romů má zaměstnání, upozornila Amnesty International podle agentury APA.

Obě organizace požadují kroky ke zlepšení situace Romů. Podle AI byly loni tisícovky Romů v Evropě postiženy nebo ohroženy nuceným vystěhováním, jejich socioekonomická situace se výrazně lišila od situace většinového obyvatelstva. Jen 38 procent Romů v Evropě prý má placenou práci, kratší než šestiletou školní docházku má 31 procent Romů. Zhruba 15 procent Romů dokonce patří mezi analfabety. Každý pátý Rom se stal obětí rasisticky motivovaného zločinu. Generální tajemník rakouské pobočky Amnesty International Heinz Patzelt vyzval evropské vlády, aby důrazněji prosazovaly opatření proti diskriminaci největší a zároveň nejčastěji znevýhodňované menšiny v Evropě. Problém se podle něj dlouho zametal pod koberec a nyní je na čase, "aby se Evropa probudila a učinila přítrž pronásledování těchto společenství vytlačených na okraj". Ředitel kanceláře OBSE pro demokratické instituce a lidská práva Janez Lenarčič vyzval členské státy OBSE, aby se zasazovaly o zlepšení bytové a životní situace Romů. Kritizoval, že v minulosti byla příliš často prováděna nucená vysídlování romských tábořišť, aniž byla jejich obyvatelům vysvětlena jejich práva nebo aby jim bylo poskytnuto náhradní ubytování nebo odškodnění. Naléhavě důležité podle Lenarčiče je, aby byl Romům umožněn legální pobyt a natrvalo poskytovány náhradní byty. Mezinárodním dnem Romů se připomíná první celosvětový kongres Romů, který se konal v roce 1971 v Londýně. Založena tehdy byl mezinárodní romská organizace Romani Union. V 27 členských zemích EU žije až 12 milionů Romů, kteří jsou tak největší etnickou menšinou v Evropě a dodnes jsou často oběťmi pronásledování a vyhánění. Zvláště Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, kde žijí dohromady zhruba tři až čtyři miliony Romů, ale také Česká republika, byly v uplynulých letech dějištěm konfliktů mezi Romy a většinovým obyvatelstvem. Mezinárodní diskuse vyvolalo hromadné vysídlování Romů z Francie a Itálie. V České republice zaškrtlo při loňském sčítání lidu romskou národnost jen 13.000 lidí, ale podle mnoha odhadů, například romského aktivisty Karla Holomka, jich v zemi žije kolem 250.000. V zájmu zlepšení přístupu Romů ke vzdělání, zaměstnání, zdravotní péči a bydlení byl v červenci 2011 schválen unijní rámec pro národní strategie k integraci Romů do roku 2020. Jeho základem jsou integrační plány jednotlivých členských států EU.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Romové

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 39 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy