Rozbouřený Kyrgyzstán žádá Rusko o vojáky

Oš - Kyrgyzská vláda požádala Rusko o vyslání mírotvorných jednotek do jižní části země, kde při etnických střetech zemřelo již 63 lidí a stovky dalších byly zraněny. Rusko se ale do vyřešení konfliktu zapojit nechce, informuje v sobotu agentura Reuters.

Kyrgyzská vláda požádala Rusko o vyslání mírotvorných jednotek do jižní části země, kde při etnických střetech zemřelo již 63 lidí a stovky dalších byly zraněny. Rusko se ale do vyřešení konfliktu zapojit nechce, informuje v sobotu agentura Reuters.

„Potřebujeme příchod zahraničních vojsk, aby se situace uklidnila,“uvedla předsedkyně kyrgyzské prozatímní vlády Roza Otunbajevová. „Požádali jsme o pomoc Rusko. Už jsem podepsala dopis pro prezidenta Dmitrije Medveděva,“ dodala.

Rusko ale do násilných střetů zasahovat nechce, protože konflikt považuje za vnitřní záležitost Kyrgyzstánu. „Je to vnitřní konflikt a Rusko nevidí důvod pro zapojení do jeho řešení,“ uvedla mluvčí Kremlu Nataľja Timakovová a dodala, že Rusko do Kyrgyzstánu pošle humanitární pomoc.

Nejtvrdší střety mezi Kyrgyzy a etnickými Uzbeky probíhají ve městě Oš. Ani jedna ze skupin nerespektuje zákaz nočního vycházení, který platí až do 20. června. Tisíce lidí bojují s noži, železnými tyčemi i střelnými zbraněmi a zapalují domy.

„Všude hoří: obytné domy, restaurace a kavárny. Celé město je zahaleno do kouře,“ popisuje situaci jeden z místních obyvatel.

Do střetu etnik zasahují také vládní síly. Ty však podle Otunbajevové nejsou schopny řádění tisíců lidí zastavit.

V sobotu vláda vyhlásila mimořádný stav v dalším městě na jihu země, v Džalalabádu. Důvodem jsou obavy z rozšíření násilností. Ve městě Oš je mimořádný stav vyhlášen od pátku.

Násilnosti si vyžádaly již 63 lidských životů a více než 835 lidí bylo zraněno. Podle informací kyrgyzského ministerstva zdravotnictví muselo být více než 420 hospitalizováno.

Otunbajevová také uvedla, že Oši hrozí humanitární krize, v druhém největším městě Kyrgyzstánu totiž docházejí zásoby potravin.

Nejvážnější násilnosti od dubnového převratu propukly v pátek v noci, kdy město začaly vandalizovat skupiny mladých lidí. Do ulic pak vyjely obrněné vozy a v centru města se shromáždily jednotky bezpečnostních služeb.

V pátek dopoledne ještě nebylo zřejmé, jde-li o násilnosti protivládních povstalců, nebo o etnický konflikt.

V Oši je totiž vůbec největší koncentrace příznivců svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Ten přišel o svou funkci při násilném převratu v první polovině dubna. Po puči se tehdy k moci dostala opozice v čele s prozatímní premiérkou Rozou Otunbajevovou.

Jejich vůdkyně a současná premiérka Otunbajevová zastává dočasně i funkci úřadující prezidentky. Prozatímní vláda rozhodla, že v ní zůstane až do voleb 10. října.

Související

Více souvisejících

kyrgyzstán

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy