Dědici fašismu se smějí na syny sovětského komunismu. Historik promluvil o spojení Putina s krajní pravicí

"Během studenoválečné éry západní komunisté často vzhlíželi k Moskvě jakožto ke zdroji ideologické inspirace, ekonomické pomoci a politické podpory. Pro Sovětský svaz to byla více než radostná povinnost. Pětadvacet let po pádu berlínské zdi je komunismus dávno pryč, ale někteří vůdci evropských stran znovu oživují vazby na Rusko, byť z jiných důvodů," uvádí začátkem svého komentáře historik Andrea Mammone z University of London. Na serveru Reuters rozebral étos současného ruského prezidenta Vladimira Putina mezi evropskou krajní pravicí.

Proč krajní pravice obdivuje Putina?

Historik připomíná prosincový rozhovor Marine Le Penové, v němž vůdkyně francouzské Národní fronty přiznala svůj obdiv vůči Putinovi: "Evropská unie proti němu vede studenou válku na příkaz Spojených států, které hájí své vlastní zájmy."

Le Penová, jejíž strana vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu, jak Mammone připomíná, aplauduje Putinovu druhu nacionalismu. "Podařilo se mu obnovit hrdost a spokojenost velkého národa," cituje kontroverzní političku.

"Le Penová je jen jedním z evropských ultrapravicových vůdců, kteří podporují Putina. Matteo Salvini, šéf pravicové Ligy severu a vycházející hvězda italské politiky, v říjnu podepsal dohodu s Putinovou stranou Jednotné Rusko založenou na tom, čemu říká společné hodnoty. V průběhu krymského 'referenda', které legitimizovalo faktickou anexi této ukrajinské provincie, nejméně dvanáct evropských pravicových stran přijalo kontroverzní pozvání, aby se účastnily jako pozorovatelé," dodává expert.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Co dělá Putina tak přitažlivým pro evropskou krajní pravici? Mnoho z těchto hnutí vidí Putina jako ochránce hodnot evropského kontinentu. Vítají kontroverzní pozice ruského vůdce vůči homosexualitě, speciálně v souvislosti rostoucí podporou práv gayů na Západě. Mají rovněž společné nepřátele. Putin silně oponuje Evropské unii - vnímá rozšiřování bloku na východ jako zásah do tradiční ruské sféry vlivu. Většina evropské krajní pravice pak vidí EU stejně hegemonisticky. Tvrdí, že členským státům ukradla jejich suverenitu a někteří prosazuje odtržení se," konstatuje historik.

"Nejlepším vysvětlením toho, co krajní pravici k Putinovi přitahuje, je však jeho styl vůdcovství. Začalo to již v letech mezi dvěma světovými válkami, kdy krajní pravice neustále hledala silné vůdce, kteří by inspirovali oddanou masu stoupenců. Prvním z nich byl Benito Mussolini, ačkoliv nikoliv všichni následující persóny idealizované extrémní pravicí byly nutně fašisty. Charles de Gaulle a Margaret Thatcherová, známí pro tvrdé vedení svých stran a parlamentů, se těšili ústě krajní pravice kvůli jejich nesmlouvavým nacionalistickým a anti-levicovým postojům. Dnes tuto roli plní Putin," míní odborník.

"Putin nabízí přesně to, co krajní pravice vždy chtěla. Ekonomický propad a úsporná opatření Evropské unie přispěly v západní Evropě k vzestupu veřejného hněvu vůči všemu, od liberalismu po imigranty. Putin, který postavil svou politickou kariéru na obnovení prestiže Moskvy, vytvořil model obnovy vznešenosti, kterou lze následovat. Stejně tak krajní pravice vidí v ruském asertivním etnickém nacionalismu odpověď na evropské strasti," dodává komentář.

Dědici fašismu a synové komunismu

"Putin ze všeho toho patolízalství profituje. Moskva vítá možnost posílení spojení s evropskými krajně pravicovými skupinami jakožto cestu k prolomení své mezinárodní izolace. Podle některých zpráv posílá těmto stranám nezanedbatelné sumy peněz s cílem posílit domácí i mezinárodní obraz Ruska. Pamatujme, že francouzská Národní fronta nedávno přiznala dar v hodnotě 9 milionů eur k pokrytí nákladů své volební kampaně z První česko-ruské banky sídlící v Moskvě, která je napojená na Putina," připomíná Mammone.

"Byli bychom zapomnětliví, pokud by nám tohle vše nepřipomínalo dny železné opony. Kde to ale skončí? Krajní pravice se možná stane úzce napojená na politické elity v Rusku. Posílené financování pomůže jejímu lepšímu zviditelnění, propagandě a volebním výsledkům. Je však velmi nejisté, zda všechny tyto strany budou profitovat z prosazování solidarity s Ruskem na mezinárodní úrovni. Některým těmto hnutím se již tak dostává negativní pozornosti v jejich zemích v souvislosti s jejich domácími, proti-imigrantskými a proti-evropskými postoji. Být pro-putinovský může být naopak další překážkou v zisku podpory veřejnosti," domnívá se historik.

"Momentálně je nicméně jasné, že jsme svědky přelomové fáze v evropské politice: Dědici fašismu se usmívají za Ural na syny sovětského komunismu, zatímco zbytek kontinentu tomu jen zmateně přihlíží," deklaruje závěrem odborník.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 58 minutami

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Česko by do roka mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil Pavel

Česko by nejpozději za rok mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil prezident Petr Pavel v nedělním vydání Otázek Václava Moravce na ČT. Příslušný proces už byl podle hlavy státu zahájen. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy