Česká lékarnická komora

Paralen

Preventivní užívání paracetamolu neochrání před COVID-19. Naopak může uškodit

Česká lékárnická komora (ČLnK) varuje před užíváním léčivých přípravků s obsahem paracetamolu jako prevence před koronavirovou nákazou. Preventivní podávání paracetamolu nejenže pacienta neochrání, ale navíc může významně zatížit organismus. ČLnK to dnes uvedla v tiskové zprávě. Léčiva proti horečce, která je jedním z průvodních jevů nemoci COVID-19, některým lékárnám v Česku v posledních dnech docházely.
Lékarna

Lékárníci: Dodržujte odstupy, na respirátory čekáme. Pacienti mají sami diktovat kód e-receptu

Česká lékárnická komora (ČLnK) doporučila kvůli nemoci COVID-19 lékárníkům, aby prostory styku s pacienty pravidelně dezinfikovali a nebrali do rukou mobilní telefony pacientů s e-recepty. Lidé mají ve frontě dodržovat odstupy, a to i od lékárníka. Komora v tiskové zprávě také připomněla, že lékárníci, kteří patří spolu s praktickými lékaři a zubaři mezi nejohroženější zdravotníky, stále čekají na dodání ochranných respirátorů od státu.
Aleš Krebs

Novým prezidentem lékárnické komory byl zvolen Aleš Krebs

Prezidentem České lékárnické komory se dnes stal její dosavadní viceprezident 48letý Aleš Krebs, řekla ČTK mluvčí komory Michaela Bažantová. Absolvent Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Krebs je vedoucím lékárníkem v lékárně Slatinice u Olomouce. V nočních volbách na sjezdu komory v Benešově porazil člena představenstva komory Martina Kopeckého, který působí v Grémiu majitelů lékáren. Kopecký, absolvent stejné fakulty, se stal viceprezidentem komory. Zvoleni byli na čtyři roky.
Lékárny

Nedostupnost léků? Navrhovaná novela problém nevyřeší, tvrdí lékárníci

Problémy s nedostupností léků podle České lékárnické komory (ČLnK) vládě předložená novela zákona o léčivech nevyřeší. Návrh má omezit možnosti vývozu léků. Výrobci také dostanou v případě nutnosti povinnost chybějící lék, pokud je jinde dostupný, do dvou dnů dodat do kterékoli lékárny v Česku.
Lékárny

Lékový záznam? Mezi lékárníky a Senátem se rozhořel ostrý spor

Lékárníci se pokusí přesvědčit poslance, aby odmítli senátní úpravy, které se týkají souhlasu s přístupem farmaceutů do lékových záznamů pacientů. V prohlášení zaslaném ČTK to dnes oznámila Česká lékárnická komora. Vadí jí zejména to, že pro využití lékového záznamu pacienta farmaceuty by byl podle horní komory nutný souhlas pacienta.
Ilustrační foto

Léková krize v ČR? Zákon je bezzubý, lékárny marně podávají podněty

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dostal za půl roku šest podnětů na nedostupnost léků, porušení zákona neshledal. ČTK o tom dnes informovala mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Grémium majitelů lékáren tvrdí, že za půl roku dostalo od svých členů podnětů přes 800. Výrobci musí podle zákona dodat jednotlivým distributorům tolik léků, jaký je jejich podíl na trhu. Distributoři pak mají léky do dvou dní dodat do lékáren. Podle ústavu i ministerstva je ustanovení zákona nevymahatelné, protože neuvádí, jak se mají podíly počítat. Podle České lékárnické komory (ČLnK) ale vymahatelné je a chce SÚKL žalovat za to, že distributory nepokutuje.
Lékárny

Protipadělková směrnice EU zavařila českým lékárnám. Netuší, co mají dělat

Praha - Lékárníci potřebují vědět předem, co budou od února dělat při podezření na padělaný lék, musí upravit lékárenský software. Kritizují Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a ministerstvo zdravotnictví, že zatím potřebné informace nemají. Novinářům to dnes řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Od února bude muset lékárník při výdeji léku načíst z krabičky kód, který ověří pravost léku v databázi od výrobců. Opatření schválila EU kvůli padělání léků. Ministerstvo kritiku odmítá, dříve opomíjené lékárenské péči se intenzivně věnuje a kroky s lékárníky diskutuje, uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová v tiskové zprávě.
Lékárna, ilustrační fotografie

Spor o distribuci léků se vyhrotil. Lékárníci chystají žalobu na SÚKL

Praha - Česká lékárnická komora se chystá zažalovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) kvůli opožděným dodávkám léků. Žalobu chce podat, pokud ústav nezačne trestat distributory léčiv za to, že objednané léky pro konkrétní pacienty nedodávají lékárně včas, tedy do dvou pracovních dnů podle zákona. Komora se na tom usnesla na dnešním mimořádném sjezdu. SÚKL prostřednictvím své mluvčí Barbory Peterové uvedl, že ustanovení zákona ohledně dodávek je právně nevymahatelné. Ministerstvo zdravotnictví chce problém vyřešit novelou zákona.
Lékárny

Zůstane pacient bez léku, který akutně potřebuje? Lékárny děsí výpadek e-receptu

Praha - Lékárny v době výpadků centrálního úložiště e-receptu podle České lékárnické komory (ČLnK) nemohou vydávat léky, uvedla komora v tiskové zprávě. Podle ministerstva zdravotnictví mají v případě výpadku kontaktovat lékaře, který recept předepsal, aby napsal nově papírový. Povinnost evidovat všechny vydané recepty elektronicky mají lékaři od letošního ledna. Na elektronický recept se k 5. září vydalo přes 46 milionů položek.

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy