Zůstane pacient bez léku, který akutně potřebuje? Lékárny děsí výpadek e-receptu

Praha - Lékárny v době výpadků centrálního úložiště e-receptu podle České lékárnické komory (ČLnK) nemohou vydávat léky, uvedla komora v tiskové zprávě. Podle ministerstva zdravotnictví mají v případě výpadku kontaktovat lékaře, který recept předepsal, aby napsal nově papírový. Povinnost evidovat všechny vydané recepty elektronicky mají lékaři od letošního ledna. Na elektronický recept se k 5. září vydalo přes 46 milionů položek.

V případě výpadku centrálního úložiště může lékárník vydat lék na formulář listinného receptu, ale ne na papírovou průvodku vytištěnou k e-receptu. "Pokud lékárník zjistí, že je stav akutní a léky potřebuje vydat okamžitě, ale má e-recept, může se telefonicky domluvit s lékařem a zajistit pro tohoto pacienta recept v listinné podobě," uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Pacient může recept na léky dostat od lékaře ve formě vytištěného papíru, e-mailem nebo SMS zprávou. V ní ale dostane jen dvanáctimístný kód, který lékárník načte, nikoliv údaje o tom, jaký lék má vydat. Ty získá až z centrálního úložiště receptů, kam kód zadá. Podle Štěpanyové jsou SMS zprávy okrajovou variantou předání. V srpnu bylo receptů v SMS odesláno asi 300.000 z celkem 4,4 milionu e-receptů.

Úložiště provozované Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) bylo mimo provoz asi půl hodiny ve středu dopoledne, podle ředitelky Ireny Storové šlo o mimořádný bezpečnostní test. Podle komory musí pacienti v případě výpadku čekat na svůj lék do doby, než systém naskočí. "Pacientům ve frontě v lékárně jsme nemohli jejich léky ani vydat, ani sdělit, jak dlouho takové testování potrvá, a zda se tedy ke svým lékům v ten samý den vůbec dostanou, protože jsme to od SÚKL nevěděli," uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová.

Podle SÚKL ale informace o výpadku dostupné byly. Na webu E-preskripce je v barvách semaforu znázorněno, jestli systém funguje. "Informace o problémech či plánované údržbě obsahuje i časové údaje a zprávy o řešení potíží. V případě, že je vše v pořádku, na pravé straně hlavní stránky se objevuje zelený vykřičník sloužící jako odkaz, pod kterým lze dohledat všechny situace, které nastaly v minulosti," vysvětlila mluvčí SÚKL Hana Šindelářová.

Podle ministerstva systém dále rozesílá e-maily všem klíčovým uživatelům systému včetně profesních komor a velkých nemocnic. "Kdokoliv z pacientů, lékárníků či lékařů se mohl obrátit na infolinku SÚKL. Ta zaznamenala jen 45 hovorů," dodala Štěpanyová.

Lékař může recept při výpadku centrálního úložiště předepsat na papírový formulář. Lékárníci žádají, aby také oni měli možnost lék při výpadku vydat, pokud mají informaci, jaké léky doktor pacientovi předepsal. "O podmínkách krizového výdeje léků na e-recept pro případ výpadku chce komora jednat společně s lékaři, ministerstvem a zdravotními pojišťovnami. Zároveň ČLnK aktuálně zjišťuje možnosti krizového výdeje v ostatních zemích," sdělil ČTK prezident ČLnK Lubomír Chudoba

Středeční výpadek centrálního úložiště podle SÚKL trval 23 minut, podle komory 35 minut. "Jednalo se o nejvíce exponovanou část dne, pacientům proto nemohly být vydány léky na tisíce e-receptů," dodal Chudoba.

Ředitelka SÚKL na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví uvedla, že výpadek způsobil předem neohlášený bezpečnostní test, který měl simulovat hackerský útok. Zkoušky, o kterých nevěděli ani zaměstnanci ústavu, byly podle ní úspěšné.

V předchozích dnech podle komory úložiště špatně převádělo odkazy z internetu zasílané v SMS na QR kódy. Tuto novinku SÚKL zavedl od začátku září. Podle komory se kódy zobrazovaly jako jiné léky pro jiné pacienty. Storová odmítla, že by došlo k záměně léků, problémy už podle ní byly odstraněny.

Elektronické recepty jsou povinné od začátku letošního roku, část lékařů ale stále píše recepty papírové. Letos jim to umožnila výjimka ministerstva, které SÚKL instruovalo, že do konce roku prozatím nemá dávat pokuty. Mohou být až dva miliony korun. Od roku 2019 přibude v systému takzvaný lékový záznam, který lékaři umožní vidět, jaké léky předepsali pacientovi jeho další kolegové.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

léky Česká lékarnická komora Lékárny e-recepty Zdravotnictví súkl

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy